De 4B-beweging: kan dit radicale protest écht de Verenigde Staten veranderen?
In de nasleep van de verkiezingsoverwinning van Donald Trump is de Zuid-Koreaanse 4B-beweging plots enorm populair geworden bij vrouwen in de Verenigde Staten. Sinds zijn herverkiezing is de beweging maar liefst vier keer zoveel opgezocht op Google. Maar kan dit protest écht een verschil maken in het Amerikaanse beleid?
De 4B-beweging ontstond in 2016 in Zuid-Korea, na de moord op een vrouw door een man die zich genegeerd voelde. De vier B’s staan voor vier leefregels: geen huwelijk, seks, kinderen en relaties. De B komt van bi wat nee betekent in het Koreaans. Die radicale aanpak vond zijn oorsprong in de complexe sociale situatie in Zuid-Korea. Naast de moord speelden ook de overheidsdruk om meer kinderen te krijgen en het spycamschandaal een belangrijke rol in het ontstaan van de beweging. Dit is het schandaal waarbij mannen vrouwen in het geheim filmden tijdens seks of op openbare toiletten.
‘Vrouwen gaan in protest om duidelijk te maken dat ze een volwaardig deel van de samenleving zijn’, zegt Sara-Lynn Milis van Amazone, een centrum voor gendergelijkheid in Brussel. ‘Door zich aan de vier leefregels te houden nemen vrouwen juist hetgeen weg waar de overheid en traditionele mannen naar streven. Het is een krachtige manier om te laten zien hoeveel macht vrouwen hebben, door niet te voldoen aan verwachtingen, zoals meer kinderen krijgen.’
Het ultieme doel van de 4B-beweging is een samenleving waarin vrouwen dezelfde kansen hebben als mannen. ‘Zelfs als we die ideale situatie bereiken, moeten we blijven vechten. Want rechten kunnen altijd opnieuw in gevaar komen’
Opmars in de Verenigde Staten
Dat de beweging zo populair is in de Verenigde Staten is geen toeval. ‘Donald Trump is een president die in het verleden al aangetoond heeft dat hij er niet voor terugschrikt om vrouwenrechten in te perken’, zegt Milis. In 2022 besloot het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten om abortus niet langer grondwettelijk te beschermen, waardoor staten nu zelf kunnen beslissen over de wetgeving rond abortus. Trump staat volledig achter die beslissing, dat liet een woordvoerder van zijn overgangsregering weten aan CNN, een Amerikaanse televisieomroep.
Ook onlineplatforms spelen een belangrijke rol in de populariteit van de 4B-beweging. Virale uitspraken, zoals die van Trump-supporter Nick Fuentes met slogans als ‘Jouw lichaam, mijn keuze. Voor altijd’, hebben veel vrouwen tot protest geïnspireerd.
Wat betekent dit voor de Verenigde Staten?
Of de 4B-beweging een impact zal hebben op het beleid in de Verenigde Staten is nog onduidelijk. De beweging moet groot genoeg zijn en moet lang genoeg duren. Volgens Milis is verzetten nooit iets gemakkelijks: ‘Je verzetten vraagt altijd veel energie van een persoon. Het is vaak moeilijk om het lang genoeg vol te houden om effectief verandering te brengen.’
‘Voor het eerst ervaren we een tegenslag. We zien nu dat onze rechten ook weer kunnen verdwijnen’ ~ Sara-Lynn Milis
De Verenigde Staten hebben nog steeds een grote invloed op de wereld. Wat daar gebeurt, sijpelt vaak door naar andere landen. De beweging kan in andere landen een impact hebben, maar ze zal waarschijnlijk eerder dienen als wake-upcall. ‘Voor het eerst ervaren we een tegenslag. We zien nu dat onze rechten ook weer kunnen verdwijnen. Dat is wel een heftig inzicht’, benadrukt Milis.
Het absolute einddoel in de Verenigde Staten? Het recht op abortus opnieuw installeren. ‘De huidige situatie in de Verenigde Staten kan ervoor zorgen dat mensen terug dat vuur krijgen, om te blijven vechten voor gelijke kansen in de samenleving’, sluit Milis af.
Foto: Lorie Shaull (CC BY 2.0)