20/12/2024

Een wearable als coach? Niet helemaal!

Wearables, elke sporter gebruikt ze. Ze bestaan in verschillende vormen: van apps zoals Strava tot hartslagmeters van Garmin. Technologische snufjes die sporters moeten helpen met het verbeteren van hun trainingen of prestaties. Maar hoe betrouwbaar is de data die we eruit krijgen? En geven ze niet te veel druk aan sporters? Charlotte Van Tuyckom, docente en onderzoekster aan de opleiding sport en bewegen aan de Howest: “De wearable kan nooit de coach vervangen.”

Als je een sporter zijn/haar sociale media vraagt, krijg je een linkje naar zijn/haar Strava account. Ja, Strava. Voor de ‘gewone mens’ onbekend, voor sporters een walhalla. Strava is een app, een online wearable, die sporters kunnen gebruiken om hun activiteiten te tracken en te analyseren. Er zijn ook externe wearables die veel voorkomen zoals sporthorloges of hartslagmeters. 

Betrouwbaar, betrouwbaarst?

Je hebt wearables in heel wat vormen en prijsklassen. Je vindt ze in alle sportwinkels zoals Decathlon of A.S.Adventure en de meest bekende en verkochte merken zijn onder meer Garmin of Wahoo. 

Voor de ‘gewone’ amateursporter die eens graag gaat lopen en dit opneemt, volstaat het gebruik van de Strava app of van een simpele Fitbit. “Als je nooit gaat zwemmen, moet je geen dure wearable kopen die ook het zwemmen meet”, zegt Charlotte Van Tuyckom. 

De data die je uit wearables krijgt zijn best betrouwbaar. Puur wetenschappelijk gezien zijn ze niet altijd honderd procent juist, maar voor amateursporters is dit betrouwbaar genoeg. 

Natuurlijk, hoe duurder de wearable, hoe meer je er mee kan doen en hoe preciezer en gespecialiseerder de data is. Dit is wat echte professionele sporters willen, die willen graag wearables die onder meer hun slaap, voeding, stress of zelf hartritmevariabiliteit kunnen meten. 

“Amateursporters komen al met een simpele wearable toe die hartslag meetof je activiteit kan tracken. Wil je met meer parameters rekening kunnen houden zoals je ‘body battery’, dan zit je al bij de duurdere wearables”, zegt Van Tuyckom. 

Persoonlijk en motiverend

Kunnen wearables dan echt de prestaties van amateursporters bevorderen? Ja. Niet alleen aan de hand van de data, maar ook door hun interne mechanismen. Wearables en hun apps zijn voorzien van allerlei slimme psychologische mechanismen die vaak heel motiverend werken. Ze zijn ervoor gemaakt om sporters zo veel mogelijk te laten sporten. Niet door ze te dwingen, maar door ze het gevoel te geven dat ze ‘best nog eens’ gaan sporten. Door te bewegen kun je in de app batches of trofeeën verdienen of lid worden van een bepaalde groep met sporters met hetzelfde doel als jij. Ze werken dus heel motiverend. 

Soms bieden wearables ook trainingsschema’s aangepast aan wat jij kan. Hiervoor zijn wearables de laatste jaren steeds persoonlijker geworden. Een heel belangrijke ontwikkeling volgens Charlotte Van Tuyckom. “Als een app meer weet dan enkel je gewicht en lengte, maar ook of je vroeger zware blessures hebt gehad, kan die hierop inspelen met goede schema’s en wordt het aantal blessures verminderd”, zegt ze. 

Vergeet niet dat een wearable nooit een coach kan vervangen. “Mensen denken soms dat ze evenveel kunnen als echte topsporters zoals Wout Van Aert of Thibau Nys, maar dat zijn supertalenten en dat kan niet zomaar.” Laat je best begeleiden door een coach of iemand die er iets van af weet. 

Meestal krijgen sporters de tip ‘luister naar je lichaam’. Charlotte Van Tuyckom wil een andere tip meegeven: “Het kan zijn dat je benen zich top voelen, maar misschien toont de data toch aan dat je best een dagje rust neemt, neem dat dagje rust dan ook.”

De personalisering van wearables zal zich volgens Van Tuyckom de komende jaren nog verder voortzetten. Ook zullen fabricanten nog meer proberen om alle verschillende parameters samen te nemen en te combineren in één wearable. Maar dit zal zeker in het begin nog veel geld kosten. 

Van Tuyckom vindt wearables zeker niet té duur. “Als je een sporthorloge enkele jaren gebruikt is dit veel goedkoper dan wat je betaalt voor een fitnessabonnement of personal trainer”.  

Twijfel je om een wearable aan te schaffen, vraag jezelf enkele dingen af. ‘Waarom wil ik het, en wat wil ik er precies mee doen?’. “Je hebt niet de duurste wearable nodig om enkel rondjes rond het voetbalveld te lopen”, zegt Van Tuyckom. Verder is een wearable een absolute aanrader.

 

Tekst: Siebe Nijs

Foto: ©Kampus Production, via Pexels