The Simpsons: voorspellers van de toekomst of spiegel van de realiteit?
The Simpsons vierden onlangs hun 35ste verjaardag. De gele mannetjes, bedacht door Matt Groening, gaan mee sinds 17 december 1989. The Simpsons waren origineel bedoeld als sketch voor de Tracy Ullman Show op Fox. De serie was zo populair dat ze een eigen programma kregen. De reeks staat bekend om zijn voorspellend en visionair karakter. Zo zouden The Simpsons onder andere de verkiezing van Trump in 2016 en de covid-uitbraak voorspeld hebben. Veel Belgen zijn enthousiast over de reeks, maar hoe kijkt Richard Allen, Simpsonkijker en productmanager bij Komatsu, als Amerikaan tegen de show aan? ‘The Simpsons hebben een hilarische alsook realistische kijk op het alledaagse leven’, zegt hij alvast.
Het gezin van Homer Simpson, vrouw Marge en kinderen Bart, Lisa en Maggie kunnen we niet meer weg denken uit het televisielandschap. De satirische sitcom voor zowel jong en oud, levert maatschappijkritiek op een humoristische en toegankelijke manier. De iets jongere kijker zal het misschien niet opmerken, maar de reeks staat er al 35 jaar om bekend grote wereldgebeurtenissen te voorspellen, maar zijn ze echt zo snugger als we denken?
Dit bericht op Instagram bekijken
Verandering van spijs, een Amerikaanse blik op The Simpsons
Richard Allen woont al meer dan twintig jaar in België en heeft de Amerikaanse nationaliteit. Hij keek vroeger vaak naar The Simpsons. De reeks blijft relevant, vindt ook Allen. ‘Ik denk dat de jongere generaties zich nog steeds op dezelfde manier met de afleveringen kunnen identificeren als toen ik jonger was. Anders zou de reeks ook niet meer bestaan’, zegt hij. De show heeft een nostalgische waarde voor oudere generaties en het biedt een reflectie op de moderne Amerikaanse ervaring.’
Voorspellend programmeren
Een gekend voorbeeld van het voorspellende karakter van The Simpsons: Trump wordt de opvolger van Obama en zo gaan de Amerikanen wel een onzekere toekomst tegemoet. De reeks krijgt zo het imago van predictive programming ofwel voorspellend programmeren. Richard Allen denkt niet dat de voorspellingen bewust zijn. Allen gelooft dat de schrijvers meegingen met de bestaande en actuele nieuwstrends. ‘Volgens mij is het puur toeval héél accuraat’, deelt Allen mee. In een artikel van HLN vertelt een van de showrunners AL Jean dat zowel geluk als het aantal afleveringen meespelen in het ‘visionaire’ karakter van de serie. ‘Als je 700 afleveringen schrijft en je voorspelt niets, dan ben je zeer slecht bezig’, zegt hij in het artikel van HLN. Zelfs het kandidaatschap voor de presidentsverkiezingen van Kamala Harris kwam aan bod in een van de voorspellingen.
Relevante (maatschappij)kritiek?
De maatschappijkritiek in The Simpsons weerspiegelt de parallellen van de Westerse cultuur, met dikwijls een rake visie op de realiteit. Soms stoot de reeks op kritiek. Zo zou Apu, de lokale Zuid-Aziatische winkeleigenaar, te stereotiep zijn neergezet. De stemacteur Hank Azaria besloot er dan ook mee te stoppen in 2020, deelt VRT mee.
Ondanks dat de show al zo lang meedraait, vindt Allen de show nog steeds een meerwaarde. ‘Ik vind het absurd hoe de show sommige gebeurtenissen benadrukt, zoals politiek en complottheorieën. Hij vindt dat The Simpsons een bepaalde impact nalaten en dat de sarcastische ondertoon zorgt voor een binnenkomer. De 35ste verjaardag werd alvast gevierd met een speciale dubbele aflevering die ook de originele kerstspecial ‘Simpsons roasting on an open fire’ viert, zegt Flair.
Alle 35 seizoenen van The Simpsons kan je streamen via Disney +
Tekst: Lilan Halwyn
Beeld: GoodFon (CC BY-NC 4.0), Apu: Flickr: (CC BY-NC 2.0)