23/02/2025

Full Circle verovert Gent met een nieuwe manier van uitgaan: Eén ticket opent de deuren naar 18 clubs en 120 Belgische acts

De Belgische clubs hebben het moeilijk. De sector staat sinds de coronapandemie nog harder onder druk maar bij de organisatoren van Full Circle hebben ze de code gekraakt. Met één ticket van techno naar hiphop, van een intieme platenwinkel naar een dampende stationshal. Meer dan 120 Belgische acts verspreid over 18 locaties lieten Gent afgelopen zaterdag dansen als nooit tevoren. Een verslag van het bruisende nachtleven met een race tegen de tijd als rode draad.

We begeven ons met de trein richting Gent. Geen evidentie gezien het gros van het NMBS-personeel opnieuw het werk neerlegt. De drukte in de trein voelt als een voorproefje van de avond die komt. Overal waar je kijkt staan mensen opeengepakt, alsof je je een weg moet banen door een levend Tetris-spel. Een goede opwarming voor de stampvolle dansvloer die zal volgen aangezien de eerste editie in Gent in een mum van tijd uitverkocht was.

Op deze zaterdagavond zakken zo’n 10.000 feestvierders af om er het beste van zichzelf te geven. Duidelijk een teken dat ze in Gent reikhalzend uitkijken naar een nieuwe wind in het nachtleven. “Met de variatie aan clubs en het feit dat vele van onze locaties op wandelafstand van elkaar liggen is Gent een ideale setting voor deze editie”, stelt organisator Jochem Peeters.

Gentse hotspots

Wat Full Circle net zo bijzonder maakt is het feit dat je een avondje kan gaan feesten op ongewone locaties. De meest bizarre locatie van de avond is ongetwijfeld het station Gent-Dampoort. De diepe bassen van CJ Bolland galmen door de wit betegelde stationshal. De stress van een drukke avondspits is ver te zoeken en de ravers ter plaatse staken duidelijk niet op deze zaterdagavond.

Het station Gent-Dampoort stond van bij de start afgeladen vol. – Sander Scheers ©

Heatmap als gids door de nacht

Stress is er wel te merken bij de volgende locatie waar we heen trekken: het SMAK. Doorheen de week het walhalla voor moderne kunsten maar vanavond de thuisbasis van het Gentse feestconcept Studio Affaire. Een gigantische rij dat kronkelt als een slang staat voor de deur te wachten. Helemaal klaar om zijn prooi, de dansvloer, te verorberen.

Achteraan de rij spreken we met enkele nachtbrakers. “We hebben een planning gemaakt en de heatmap is onze beste vriend”, vertelt Michiel (24). Dankzij een handige kaart op de website van de organisatie kunnen feestvierders à la minute zien waar het druk is en waar niet.

“Op iedere locatie staan we gedurende de hele nacht met een verantwoordelijke in contact. Hierdoor weten we perfect waar het druk is en waar niet. We plannen onze line-up zodanig dat de populaire acts in de grootste locaties kunnen spelen. Maar de drukte 100% correct kunnen inschatten lukt niet. Helaas zijn we soms zelf verrast van het succes van sommige artiesten.” geeft organisator Jochem Peeters aan.

Een screenshot van de heatmpas omstreeks middernacht, full house op verschillende plekken. – Full Circle

Code rood voor het SMAK, volledig volzet helaas. Dat is Full Circle: keuzes maken. Na vijf minuten aanschuiven geeft Michiel er de brui aan en zoekt hij andere oorden op. “Verdorie, Kenny Montana (een Gentse DJ die funky disco platen draait, red.) stond als nummer één op mijn lijstje. Straks om 8u draait hij elders, dan ben ik nog wel wakker hopelijk!”, roept Michiel ons nog toe.

De lange wachtrij aan het SMAK voor het optreden van Kenny Montana.
Sander Scheers ©

Te land, ter zee en in de lucht

Onze feestkaravaan trekt niet veel later terug naar het centrum. De bestemming van dienst is het Wintercircus, zo’n anderhalve kilometer verderop. Code groen en dus een zee van ruimte. Op onze weg ernaartoe zien we mensen rondfietsen en steppen alsof hun leven ervan afhangt. De organisatie sloeg voor deze editie de handen in elkaar met platformen die deelsteps en fietsen aanbieden. De capaciteit ervan werd flink opgeschaald zodat alle feestvierders veilig op de verschillende locaties geraken, het stokpaardje voor Full Circle.

Het grootste obstakel bij de organisatie van Full Circle is de logistieke rompslomp. “Als we zien hoe mensen van club naar club rennen met een lach op hun gezicht, weten we dat het werkt. Met zoveel locaties, verschillende muziekstijlen en een strakke timing is het een precisiewerk om alles vlot te laten verlopen.” zegt organisator Jochem Peeters.

De sleutel tot succes ligt in de samenwerking tussen de deelnemende clubs, die voor één nacht hun eigenheid opzijzetten om samen een unieke uitgaansbeleving te creëren. Van underground techno tot zwoele house, elke club draagt bij aan de bijzondere sfeer van de nacht. Feestgangers moeten niet alleen de dansvloer, maar ook de straten van Gent trotseren om het maximale uit hun nacht te halen, en dat maakt Full Circle net zo intens als onvergetelijk.

Stille disco, tijdloze tunes

In het Wintercircus worden we meteen ondergedompeld in een geheel andere sfeer. Alsof je vanuit een sombere grot ineens een betoverend sprookjesbos binnenstapt. De ruimte, met zijn ruwe bakstenen muren en hemelshoge plafond, is als een kathedraal waarin de disco tunes van DJ-collectief One More Time als glas-in-loodramen de zaal kleur geven.

Vanuit een vogelperspectief lijkt de zaal één grote receptie op steroïden. Hier geen verstikkende, zwetende massa maar eerder een uit de hand gelopen karaokeavond. “Tegenwoordig lijken alle clubs één grote rave maar net dit soort van avonden zijn legendarisch”, is de Gentse Annelien (35 jaar) lyrisch terwijl ze luidkeels haar innerlijke Céline Dion bovenhaalt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Full Circle (@fullcircle.festival)

De cirkel is meer dan rond

Full Circle blijkt dus niet alleen een unieke manier om Gentse clubcultuur te ontdekken, maar ook een ware race tegen de klok. Van de ene dansvloer naar de andere sprinten, met de adrenaline van een haastig genuttigde pint, geeft het concept een heel nieuwe dimensie aan uitgaan. In plaats van een avond lang in één club te blijven hangen, worden feestvierders uitgedaagd om hun nacht strategisch te plannen: snel een sfeer opsnuiven, dansen tot de benen niet meer kunnen en dan weer verder naar de volgende hotspot. Voor wie gewend is aan het comfort van één vaste stek, voelt Full Circle eerder als een muzikale estafette dan als een standaard clubavond.

Hoewel de meeste feestgangers enthousiast waren over het dynamische concept van Full Circle, was niet iedereen overtuigd. Het constante haasten van de ene club naar de andere zorgt bij sommigen voor een gevoel van gejaagdheid. Sommigen missen het gevoel om echt een hele nacht in één club te kunnen opgaan in de sfeer. Waar een klassiek avondje uit draait om het langzaam opbouwen van een vibe en je volledig laten meeslepen door de muziek, ligt bij Full Circle de nadruk op variatie en ontdekking. Een unieke ervaring, maar niet per se voor iedereen weggelegd.

Maar voor het gros van de feestvierders lijkt het concept hier duidelijk voet aan de plakkerige dansvloer te krijgen. De Belgische nightlife-wereld is toch niet uitgestorven zo blijkt. De combinatie van bekende clubs, unieke locaties en een breed muzikaal aanbod zorgt voor een ervaring waarbij je als feestganger zelf het menu kan samenstellen. Of de organisatie er ook zo over denkt blijft nog een geheim. Voor zij die het concept zelf eens willen meemaken kan je van 7 tem. 10 november wel opnieuw terecht in Antwerpen.

Tekst & foto’s: Sander Scheers ©