07/03/2025

Ultrabewerkt voedsel: een onderschat probleem?

Tegen 2050 zou 60% van de bevolking kampen met overgewicht. Ultrabewerkt voedsel speelt hierin een cruciale rol. Wat houdt dat precies in? Onze 21bis reporters Janne Maeseele en Mira Joseph leggen je er alles over uit.

Wat is ultrabewerkt voedsel?
Ultrabewerkt voedsel is eten dat meerdere industriële verwerkingsstappen ondergaat en bevat additieven, zoals smaakversterkers, conserveermiddelen en kunstmatige zoetstoffen. Deze additieven hebben als doel de producten langer te bewaren en om een aantrekkelijke smaak en textuur te creëren.

LUISTER: STAF HENDRICKX (AUTEUR BOEK ‘IK SLIK HET NIET MEER’)

Bewerkt versus ultrabewerkt

Niet alle bewerkingen zijn slecht. Wanneer je eten kookt valt het ook onder een bewerking. Bij ultrabewerkt voedsel worden er nog suikers en vetten toegevoegd en dit is wat het schadelijk maakt. Voorbeelden van ultrabewerkt eten zijn frisdranken, kant-en-klare maaltijden, chips, cornflakes, maar ook industriële broodsoorten.

Zijn E-nummers noodzakelijk of schadelijk?

E-nummers zijn additieven in voeding, zoals kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Producenten mogen zelf kiezen of ze de naam van het ingrediënt gebruiken of liever het E-nummer.

LUISTER: MICHAËL SELS KLINISCH DIËTIST (UZA) OVER DE INGREDIËNTEN EN WAAROP JE MOET LETTEN

Foto: Luis Aguila by Unsplash 

Tekst: Marjolein Van San

Interview en reportage: Jarno Vergauwen en Janne Maeseel