30/09/2024

VillaVip organiseert tuinproject voor de Warmste Week

Vanaf vandaag kan je officieel je actie voor de Warmste Week registreren. De Warmste Week is een jaarlijks initiatief van de VRT om geld in te zamelen voor een goed doel. Elk jaar is er dan ook een thema waarrond de projecten en acties geld inzamelen. Dit jaar is het thema, eenzaamheid. Volgens de VRT voelt 1 op de 2 Vlamingen zich soms eenzaam. Verschillende projecten zouden hier dus bij moeten helpen of geld inzamelen om te schenken. Ook VillaVip heeft zo’n project.

VillaVip is een huis in Berlaar, waar een zorgkoppel samenwoont met 10 mensen met een beperking. ‘Wij worden bijgestaan door een team van vaste begeleiders en zorgkundigen. Wat ons vooral bijzonder of anders maakt, is dat het zo kleinschalig is’, vertelt Gitte Van Hove, de vrouw van het zorgkoppel. ‘We organiseren de zorg alsof het onze eigen kinderen zijn, we willen hen het meest normale leven geven’, legt mevrouw Van Hove uit.

VillaVip is gelegen in Berlaar, een kleine gemeente in de provincie Antwerpen. Hun project heet Hortus Augusta. ‘Het is een zogenoemde samentuin waarin dat mensen van het dorp of omliggende gemeentes kunnen samenkomen. Wij verzorgen die met onze bewoners. We werken ook samen met Buurthuis, dat is van de gemeente en draait rond zorgzame buurten’, zegt mevrouw Van Hove.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door VillaVip Berlaar (@villavip_berlaar)

Eenzaamheid

Eenzaamheid heeft voor VillaVip vooral te maken met het verbinden van mensen: ‘We proberen mensen te verbinden met elkaar om zo de lege gaten in te vullen. Of dat die mensen echt eenzaam zijn is misschien niet de hoofdvraag. Het woord eenzaamheid wordt ook door sommigen niet zo graag uitgesproken. Wij willen echt mensen samenbrengen die tijd over hebben.’ Zo wil VillaVip hun steentje bijdragen, ze vinden het belangrijk om dit soort projecten te doen omdat ze zoiets kunnen teruggeven aan de maatschappij en kunnen bijdragen aan een betere buurt.

Gekende en ongekende projecten

Dit project is niet het enige project dat mensen samenbrengt of geld inzamelt voor de Warmste Week. Op de website kan je verschillende vzw’s vinden die elk op hun eigen manier bijdragen om geld te verzamelen. Ook de bekende projecten zijn er, zo doet Niels Destadsbader een speciale editie van het programma ‘ik vraag het aan’ en Eva De Roo wil met een spaarvarken het land doorkruisen om zo veel mogelijk geld in te zamelen. Ketnet organiseert net als ieder jaar weer de warmste koekenbak en ga zo maar door. Als je zelf dus een project hebt dat je wil lanceren, dan kan je je vanaf vandaag inschrijven op de website van de Warmste Week.

Tekst: Jona Barkmeijer
Foto: VRT