03/10/2024

BeBoomdeKom: actie Greenpeace in jouw gemeente

Gisteren voerde de Milieuwerkgroep van de Jeugdbeweging voor Natuur en Milieu samen met Greenpeace België een actie rond meer groen in de gemeentes. Ze plakten stickers op verkeersborden die de bebouwde kom aanduiden. Dit waren niet zomaar stickers, maar in de vorm van boompjes. Zo verwijzen ze naar de 03-30-300-regel van Greenpeace.

Het doel van de actie is om bewoners nog een keer te herinneren aan de 03-30-300 regel. ‘We maken van de bebouwde kom een beboomde kom, want er is te weinig natuur in onze Belgische steden en dorpen’, zegt Ruth-Marie Henckes van Greenpeace België. Deelnemers van de actie plakken de stickers op de borden en eronder hangen ze een bordje waarop staat: ‘Meer natuur in onze gemeente? Beboomedekom.be’ De website gaat naar de website van Greenpeace waar er meer informatie staat over de campagne. Daar kan je ook de petities vinden of een gift doen. Voor een opfrissing van de 03-30-300-regel kan je ook daar terecht. ‘Door bomen te planten, parken aan te leggen en groene ruimte te beschermen, kunnen gemeentebesturen op een heel tastbare manier het leven van hun inwoners verbeteren én tegelijk de klimaat- en biodiversiteitscrisis aanpakken’, zegt Ruth-Marie Heckes op de website van Greenpeace.

Huh, 03-30-300-regel?

Met de hulp van Datalab heeft Greenpeace de 03-30-300-regel in kaart gebracht in België. Een opfrissing van de 03-30-300-regel. De regel wil stimuleren dat je minimum 3 bomen vanuit je woning moet kunnen zien, 30 % bladerdak in je omgeving moet hebben en op 300 meter van je woning een groene ruimte van hoge kwaliteit moet hebben. In België zijn we volgens de kaart dus niet goed bezig. Vooral steden als Brussel, Antwerpen, Luik en Charleroi doen het slecht volgens Greenpeace. Toch is er ook goed nieuws want Genk doet het erg goed in de peiling. Greenpeace zegt in haar Instagrampost dat Genk het bewijs is dat het mogelijk is om een industriële stad te combineren met de 03-30-300-regel. Vooral de 30 % aan bladerdak lijkt een moeilijke factor te zijn. Wanneer je kijkt op de kaart is bijna heel de linkerkant van België (richting West-Vlaanderen) rood.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Greenpeace Belgium (@greenpeace_be)

 

13 oktober

Ook wijst Greenpeace in hun post op de verkiezingen van 13 oktober. Zo willen ze mensen aanmoedigen om te stemmen voor meer groen in hun omgeving. Ze hebben voor de meeste gemeentes een petitie op hun website staan. Wanneer je je eigen gemeente er nog niet tussen ziet staan, kan je die zelf nog maken. Door deze petitie te ondertekenen willen ze de toekomstige burgemeesters aanspreken op de vergroening van de gemeente.


Ook in Mechelen hangen de borden op.

Tekst: Jona Barkmeijer
Foto’s: Greenpeace