08/10/2024

LOKALE VERKIEZINGEN – Hoe gaan Stad Mechelen en haar opkomende partijen om met diversiteit?

In Mechelen leven zo’n 138 verschillende nationaliteiten en worden er meer dan 80 talen gesproken. Het valt niet te ontkennen dat Mechelen een diverse stad is, waarbij ook een divers beleid hoort. Terwijl Stad Mechelen sterk inzet op inclusie en solidariteit, is er volgens de studenten van Thomas More Mechelen ruimte voor meer initiatief.

De studenten in Mechelen merken op dat de stad best divers is en zien dit ook als iets positief. Zeger (21): ‘Ik heb het gevoel dat er wel veel diversiteit te vinden is in Mechelen. Iedereen kan zich hier thuis voelen en zichzelf zijn.’

Voor Zeger is het belangrijk dat iedereen respectvol omgaat met elkaar: ‘Ik heb een paar jaar terug iemand op het station racistische opmerkingen horen maken, ik neem aan dat dat wel vaker gebeurt.’ Van Céline (22) mag dit strenger worden aangepakt door de stad: ‘Ik heb zelf nog nooit discriminatie opgemerkt in de stad, maar dat wil niet zeggen dat het er niet is. De stad moet haar inwoners vaker aansporen om aangifte te doen bij racisme of andere discriminatie.’

Volgens Ikram (22) staat Mechelen juist op dat vlak al wat verder dan andere steden. Zo was ze in Antwerpen al vaker getuige van racisme op straat.

Mechelen is één gemeenschap in diversiteit, waarbij samenwerking tussen alle inwoners centraal staat.

Veel initiatieven rond diversiteit en inclusie van Stad Mechelen zien de studenten niet. ‘De stad kan misschien evenementen organiseren om verschillende mensen samen te brengen, ik denk dat daar wel mensen naartoe zouden gaan’, zegt Ikram.

Wat doet Mechelen?

Stad Mechelen focust op het bevorderen van inclusie en actief burgerschap. Ze streeft ernaar om segregatie te doorbreken, gelijke kansen te creëren, discriminatie te bestrijden en sociale vooruitgang voor alle inwoners te stimuleren.

De stad is sinds 2018 lid van de Europese coalitie van Steden tegen Racisme (ECCAR), een netwerk van ongeveer 140 internationale steden dat zich focust op de bestrijding van racisme. De leden van de organisatie delen in conferenties hun kennis en ervaringen om samen hun antidiscriminatiebeleid te verbeteren.

Enkele doelstellingen van de stad zijn: kwaliteitsvol onderwijs en sociale vaardigheden voor kwetsbare jongeren, een toegankelijke arbeidsmarkt en een thuisgevoel voor elke Mechelaar.

Standpunten van opkomende partijen

Deze zondag kan je gaan stemmen voor jouw gemeente en provincie. Hoewel er geen stemplicht is, moedigt Stad Mechelen hun inwoners aan om te gaan stemmen.

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mechelen (Stad) (@stadmechelen)

De partijen Groen en Open VLD komen samen met onafhankelijke Mechelaars op in de stadslijst Voor Mechelen. Eén van hun hoofdpunten is eenheid in verscheidenheid. Erkenning voor alle identiteiten en wederzijds respect maakt volgens hen de diverse samenleving in Mechelen sterker.

In het programma van Vooruit Mechelen vechten ze voor gelijke kansen voor iedereen. Integratie voor nieuwkomers en de juiste begeleiding zijn hierbij belangrijke eerste stappen.

N-VA Mechelen legt in hun integratiebeleid nadruk op respect voor de lokale cultuur en het behouden van cultureel erfgoed. Van nieuwkomers wordt verwacht dat zij zich aanpassen aan onze normen en waarden, de Nederlandse taal beheersen en actief deelnemen aan de Vlaamse samenleving.

Voor de standpunten van andere partijen over diversiteit kan je altijd eens een kijkje nemen op hun website. De opkomende partijen in Mechelen zijn: Voor Mechelen, Vooruit, N-VA, CD&VFix de VestenPVDAVISTAVlaams Belang en VolksLiga-2xRICHTING.

 

Afbeelding bovenaan: Gerd Altmann via Pixabay
Abeelding tussen tekst: fauxels via Pexels
Tekst: Anne De Wever