17/10/2024

RECENSIE – Bruno Wyndaele is terug in nieuw VTM-programma ‘The Floor’ en dat doet hij op zijn eigen, vertrouwde manier

De quizmaster is goed, het programma veel minder. Dat is hoe je het nieuwe VTM-programma ‘The Floor’ kan samenvatten. Honderd kandidaten zijn verspreid over een grote, blauwe vloer hebben elk hun thema waarin ze uitgedaagd kunnen worden. Je kan enkel tegen spelers van aangrenzende vlakken spelen en moet dan in 45 seconden om de beurt antwoorden. Wie na al die duels als laatste overblijft, wint een geldprijs van veertigduizend euro.

Enige nadeel, de vragen zijn nogal makkelijk. ‘Hoe heet dit vervoersmiddel?’, was de vraag. Dat je dan voertuigen als een taxi of een skateboard moet herkennen, bewijst dat deze quiz niet veel om het lijf heeft. Of ‘Wat is de hoofdstad van Zweden?’, waar de lieve man dan nog Helsinki op antwoordt.

Presentator Bruno Wyndaele maakt veel goed. De laatste keer dat ik hem gezien had, was bij het VRT-programma de Premiejagers, waarvan het laatste seizoen in 2014 uitgezonden werd. Het is een genot om hem terug op het scherm te zien. Al heb ik mijn twijfels of zijn rustige aanpak past bij de anders nogal commercieel gerichte VTM. Kijk bijvoorbeeld naar de ‘Masked Singer’, een goed voorbeeld van hoe een programma volledig van de pot gerukt kan worden. Dat doen alsof je keihard meeleeft en die overdreven spanningsopbouw storen mij mateloos.

Dan kijk ik liever naar ‘The Floor’. Door zijn simpele vragen kan je zelf makkelijk mee quizzen in de zetel. Het concept zit goed in elkaar, maar dat mag wel voor een programma bedacht door John de Mol, de man die onder andere The Voice gemaakt heeft. Het decor is klassiek, misschien een beetje saai, maar het past wel bij het programma. Perfect voor een rustige zaterdagavond, maar ik ga er niet voor thuis blijven.