03/10/2019

De aarde naar de zak: no time and trash to waste

Zero watte? Zero waste! Letterlijk vertaald: nul afval. Een verandering in je leven en bij jezelf. Allemaal goed en wel, maar hoe begin je eraan? Stéphanie Pom (28) werpt een (herbruikbare) blik op een leven zonder afval.

‘Bij een zero waste levensstijl wil je dat je daglijks consumeren een zo klein mogelijke impact op het milieu heeft’, vertelt Stéphanie, die zelf zero waste leeft.‘Je bent je bewust van wat je koopt en gaat niets verspillen, het is echt een mentaal bewustzijn.’ Sinds oktober 2017 leeft Stéphanie zonder afval, en dat verliep vrij vlot. ‘Ik kreeg in het begin niet veel vragen, maar wel veel gekke blikken. Wanneer ik ging winkelen bij Colruyt en mijn herbruikbare tasjes voor groenten bovenhaalde, keken mensen mij raar aan. De meeste mensen staan er wel voor open, maar zeggen dat ze het zelf niet zouden kunnen. Ik vind het leuk om iedereen te kunnen inspireren wanneer ik mijn eigen zakken meebreng.’

THE START OF SOMETHING NEW
Alles begint bij het analyseren van je eigen spullen. Pas wanneer je weet wat je hebt, kan je bekijken wat er beter kan qua afvalverbruik. Het is super efficiënt om het kamer per kamer aan te pakken. Begin bijvoorbeeld bij de keuken. In de keuken kunnen er plastic potjes gevuld met noten staan. Een oplossing voor de plastic kan een glazen pot zijn. Je eigen noten bijvullen in een glazen pot in een zero waste winkel of biowinkel is de perfecte oplossing. Groenten en fruit kan je los kopen en ze in je eigen stoffen zakje steken. Vaak zijn ze wel verpakt in plastic, dan is het een slimmer idee om groenten en fruit te nemen die niet verpakt zijn. Je wordt ook vanzelf creatiever wanneer je op zoek moet gaan naar producten zonder verpakking. Misschien probeer je op deze manier wel eens producten die je anders nooit zou kopen.

 

GEHEIMEN
De truc in de badkamer is dat je een product voor alles gebruikt. ‘Een echte tip is het gebruiken van appelazijn in de badkamer: het is de perfecte reiniger voor je huid én je kan het ook gebruiken in je keuken’, vertelt Stéphanie. Doucheproducten zoals een shampoo in blokvorm zijn niet alleen compact, maar ook budgetvriendelijk want je doet er langer mee dan met een normale bus shampoo. Zo bestaan er ook zeepjes, conditioners en zelfs tandpastalolly’s.

‘Kuisproducten zijn ook makkelijk zero waste te vinden. Je kan je eigen bussen vullen bij bijvoorbeeld Bio-Planet of een zero waste winkel. Voor elk hoekje van je huis bestaat wel een ander product: een allesreiniger, ruitenreiniger of een reiniger voor het fornuis. Als een allesreiniger alles kan reinigen, waarom zou je dan vijf aparte busjes kopen als het ook met één busje kan? De verschillende producten zijn enkel en alleen om de consument meer te doen kopen’, zegt Stéphanie.

BULKEN
Voor buitenstaanders lijkt het alsof zero waste leven duurder is, omdat het wordt gelinkt aan dure verpakkingsvrije winkels. Vaak zijn de meeste producten in een verpakkingsvrije winkel goedkoper omdat ze in bulk worden aangekocht. Hier doe je dus veel profijt mee. In het begin moet je investeren in herbruikbare zakken, flessen en doosjes, wat misschien niet altijd even goedkoop is. Maar je kan ook glazen potjes van kikkererwten of mais hergebruiken, wat het kopen van glazen potten vermijdt. ‘Op lange termijn gaan je uitgaven dalen, want je moet minder vuilniszakken kopen. Als je bewuster bent van wat je koopt, geef je ook minder geld uit, wat een zero waste levensstijl dus goedkoper maakt’, vertelt Stéphanie.

Een zero waste levensstijl is dus niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee én je mentale gezondheid. Je staat meer bewust in het leven, zowel op vlak van consumeren als het leven in het algemeen. ‘Je krijgt meer appreciatie voor de spullen die je hebt’, concludeert Stéphanie.

https://www.instagram.com/p/B1ETvMblHwz/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

10 TIPS OM ZO AFVALVRIJ MOGELIJK DOOR HET LEVEN TE GAAN

  1. Move over papieren zakdoeken! Vervang ze door stoffen exemplaren
  2. Kokosolie in de keuken én badkamer: perfect om make up mee te verwijderen, je benen te scheren en voor een haarmasker
  3. Houd een grote schoonmaak in al je spullen, van kleerkast tot keukenkast. De spullen die je niet meer draagt of gebruikt, verkoop je of geef je weg
  4. Gebruik gerecycleerd en ongebleekt wc-papier: beter voor jou en het milieu
  5. Overschotten bij het eten? Eet ze de volgende dag als lunch of nog een keer als avondeten
  6. Schaf een herbruikbare drinkfles en brooddoos aan
  7. Draag altijd een linnen zakje met je mee, ook wanneer je gaat shoppen
  8. Op wandel? Ruim afval dat je onderweg tegenkomt op
  9. Toch papier printen? Druk dubbelzijdig af! Schrijf ook altijd op beide kanten van papier
  10. Gebruik herbruikbare wattenschijfjes in plaats van katoenen exemplaren

Tekst en foto : ©Tiffany Hermans