07/10/2019

Rebecca Dewinter (24) over de struggles na haar studie: ‘Duizenden mails, motivatiebrieven en sollicitaties’

Rebecca Dewinter (24) studeerde af met een bachelor in de Journalistiek en een postgraduaat International Media and Entertainment Business. Met twee diploma’s op zak begon haar zoektocht naar een creatieve job in de mediasector. Maar haar verwachtingen en de realiteit kwamen niet altijd overeen. 

‘Duizenden mails, motivatiebrieven en ook enkele sollicitaties.’ De zoektocht van Rebecca duurde drie maanden. En dat was niet altijd een pretje: ‘Het is heel frustrerend en niet iets waar je je op kan voorbereiden. De eerste maanden is het nog leuk, je hebt vakantie. Maar als je dan serieus gaat zoeken kan het wel frustrerend zijn. Je gaat ergens solliciteren en ze zijn enorm positief, maar dan kan het dat je daarna zes weken niets meer van hen hoort. Je komt van school met de gedachte dat de wereld aan je voeten ligt, maar dan sta je terug met die beide voeten op de grond.’

Ups & downs

Rebecca weet waarom ze niet meteen werk vond. ‘In het begin zocht ik niet hard genoeg. En ik heb nog geen ervaring. Het is ook een moeilijke sector om in te solliciteren. De mediasector is een klein wereldje.’ Een vacature met de vereiste ‘ervaring’, is voor afstudeerders niet altijd even gunstig. ‘Het is vervelend dat er vaak wordt gezocht naar mensen met ervaring. Maar als je heel enthousiast bent in je schrijven, kan dat bij bedrijven wel helpen.’

Af en toe werd het voor Rebecca allemaal een beetje teveel: ‘Ik had vooral anxiety, een gevoel van: ‘wat als ik nooit een job vind?’ Gelukkig komt dat met vlagen, en met ups en downs.’ Nu zou Rebecca sommige dingen wel anders aanpakken: ‘Ik zou niet meer twijfelen aan mijn capaciteiten. Een bedrijf dat jou helemaal niet kent, weigert op basis van een cv.’

Opluchting

Vorige week vond Rebecca een job. Ze mag als enige copywriter werken voor Collect&Go, de online boodschappenservice van Colruyt. ‘Het is een opdracht van drie maanden met een bediendecontract. Maar het kan verlengd worden. Ik moet de sociale media en website van tekst voorzien.’ Het hoofdkantoor is in Halle en dat is ver van huis: ‘Ik ben ongeveer een uur en half onderweg, maar ik geniet van het ‘wakker worden’ op de trein. Of ik hier lang wil werken weet ik nog niet, maar zeker enkele maanden. Ik wou graag eens kennismaken met copywriten en zo kan ik ondertussen ook sparen.’ 

Die nieuwe job sluit deels aan bij Rebecca’s studie, maar ook niet helemaal. ‘Ik ga natuurlijk de hele tijd schrijven nu, maar het is geen pure journalistiek. Ik was liever aan de slag gegaan bij een tof magazine. Want dit soort schrijven is toch wel echt commercieel.’

Geduld is een mooie deugd

Een gouden tip van Rebecca: ‘Geduld! Je zal wel een bedrijf vinden dat jou kan bieden wat je nodig hebt. En als je écht in de mediasector wil werken, kan je altijd freelancer worden. Daarin heb je veel meer mogelijkheden. Dat wil ik zelf binnen een paar maanden ook doen, als het spaarvarkentje wat gevuld is.’

‘De kans is klein dat je niet meteen een vaste job vindt. Veel bedrijven bieden betaalde stages of opdrachten van beperkte duur aan. Durf die ook aan te nemen. Ervaring opdoen is altijd goed.’ Voor Rebecca is de job belangrijker dan het loon: ‘Je bent minstens 38 uur per week bezig met je job, dan kan je er beter gelukkig mee zijn. Anders gaat je mentale toestand helemaal achteruit, en dat is geen enkele job of som geld waard!’ 

De 5 gouden tips van Rebecca

  1. Blijf met de voeten op de grond
  2. Geduld is een deugd
  3. Niet twijfelen aan jezelf
  4. Durf opdrachten of stages van een korte periode aan te nemen
  5. Mentale gezondheid is belangrijk: kies voor de job en niet voor het loon

Lees ook: Fons Leroy (VDAB): ‘Op zoek naar een job? Deze generatie heeft écht wel keuze’

Tekst: Flore Baeken, foto © Rebecca Dewinter

Verlaat je het nest? Ciao hotel mama biedt jou een houvast. Van werk zoeken tot kleine klusjes in huis. In deze rubriek lees je artikels die jou klaarstomen om op eigen benen te staan. Ciao hotel mama to the rescue!