Belastingen
29/11/2019

Alles wat je moet weten over belastingen

Je eerste job. Nee geen stage of studentenjob, maar je echte eerste job. Dus ook je eerste belastingen. Krijg je van die gedachte ook een spontane zweetaanval? Geen zorgen, deze info helpt je alvast op weg. 

Wat zijn die belastingen juist?

Wanneer je gaat werken en een loon ontvangt, betaal je daarop belastingen. Als werknemer betaal je elke maand een belastingsvoorschot, dus niet als je zelfstandige bent,. Dit gebeurt via directe afhouding op je loon. Op je loonbrief vind je dit onder ‘bedrijfsvoorheffing’. Dat geld gaat dus naar de overheid en zij gebruikt dit voor verschillende zaken, bijvoorbeeld voor de sociale zekerheid of onderwijs. 

Boekhouder Pol Vandenberghe: ‘Voor de werknemer wordt alles voor hem gedaan door de werkgever. Die zorgt ervoor dat je sociale bijdragen in orde zijn. Als werknemer heb je dus niet echt behoefte aan een boekhouder, misschien alleen als de belastingbrief voor je ligt.’

Hoe zit dat met die brief?

De belastingaangifte die je dit jaar moet indienen, heeft betrekking op de inkomsten van het vorige jaar. Die moet in juni indiene, maar als zelfstandige en via tax-on-web heb je wat meer tijd.

Je kan de brief manueel invullen, of gebruiken maken van tax-on-web. ‘De overheid is aan het moderniseren. Je kan nu ook online je belastingen invullen’, zegt Pol Vandenberghe. Via de overheidsdienst Financiën kan je een papieren versie opvragen. Als je de vorige jaren voor een papieren versie hebt gekozen, krijg je weer een exemplaar toegestuurd. Anders zal het automatisch online gebeuren. ‘De papieren editie gaat er steeds meer en meer uit.’

Je kan ook een vereenvoudigde aangifte aanvragen. Dan heeft de overheid alles al ingevuld met de informatie die ze hebben over jou. Je moet dan alle gegevens zelf nog wel controleren.

De fiscus, ofwel de belastingdienst, berekent hoeveel belasting je verschuldigd bent op basis van je belastingbrief. Heb je te veel of te weinig voorschotten betaald dan wordt het verschil terugbetaald of terug aangepast.

Waar moet je op letten: 

  1. Pas op voor de deadline. Dien je aangifte op tijd in, in juni. Tip: dien je aangifte al een week eerder in, de dag voor de dealine ligt de website van tax-on-web vaak plat.
  2. Hou je gegevens bij de hand. De meeste info zal al ingevuld zijn, maar met de bewijsstukken kan je alles controleren. Je kan ook een scan toevoegen, zo heb je minder kans dat de fiscus bijkomende vragen stelt. De belangrijkste documenten zijn die van je loon, pensioensparen, verzekeringen, giften en leningen. 
  3. Vul zeker het juiste rekeningnummer in. Anders is er nog meer gedoe. Als je recht hebt op terugbetaling, maar het juiste rekeningnummer is niet aanwezig, dan wordt dit geregeld via de post.
  4. Vergeet niet je aangifte in tax-on-web te ondertekenen. Als je samen met je partner een gezamenlijke aangifte indient, moet elke partner de aangifte ondertekenen.

Noot van een boekhouder

Pol raadt aan dat als je werkt als zelfstandige je toch best een boekhouder in dienst neemt: ‘Zelfstandigen zijn vaak creatief en emotioneel gebonden aan hun activiteit. Dat heb je nodig, anders kom je er niet. Maar bij een eenmanszaak komt ook heel wat papierwerk kijken. Een boekhouder kan je bijsturen.’ 

boekhouder Pol Vandenberghe

Je eigen boekhouder houdt al je cijfermateriaal bij en helpt je met je papierwerk. ‘Ook op advies vlak komt er heel wat bij kijken. Het is niet alleen alles verwerken tot een mooi overzicht. Het is ook bijsturen en raad geven.’

‘Niet iedereen is bestemd om zelfstandige te zijn. Je moet voor jezelf zorgen.’ Alles heeft zijn voor-en nadelen: ‘Je hebt natuurlijk wel meer mogelijkheden. Je zit niet in een vast stramien en kan meer doen wat je wil.’

Lees ook: Pensioensparen zit in de lift: ‘Ik wil zekerheid opbouwen in deze onzekere tijden’

Tekst en foto’s: ©️Flore Baeken

Verlaat je het nest? Ciao hotel mama biedt jou een houvast. Van werk zoeken tot kleine klusjes in huis. In deze rubriek lees je artikels die jou klaarstomen om op eigen benen te staan. Ciao hotel mama to the rescue!