22/11/2019

Pensioensparen zit in de lift: ‘Ik wil zekerheid opbouwen in deze onzekere tijden’

Hot topic voor stakingsacties en onderwerp van vurige discussies. Het pensioen van de toekomst staat op wankele benen. Ga je binnenkort werken, denk dan mischien ook al aan je oude dag. Met pensioensparen bouw je een zekerheid op. Maar hoe werkt dat nu juist?

Pensioensparen is sparen op lange termijn. Per maand, semester of jaar leg je een bedrag opzij dat je later bovenop je wettelijk pensioen van de staat kan opnemen. ‘Hierbij moet je wel onthouden dat dit bedrag pas vanaf je pensioen opnieuw beschikbaar is’, legt Sandra Nagels van ING uit. ‘Het geld dat je spaart, kan je de komende 40 jaar niet gebruiken.’ Doe je dat toch, verlies je meer dan 30 procent van je spaarsom.

Fiscaal voordeel
Joachim Swennen is 26 en werkt als procesoperator in de chemie. Toen hij twee jaar geleden begon met werken, startte hij met pensioensparen. ‘Ik wil een zekerheid opbouwen in deze onzekere tijden. Het is de vraag of wij ooit kunnen genieten van een mooi pensioen. Daarom spaar ik nu al voor een aangenaam inkomen op mijn oude dag. En ja, het fiscale voordeel is ook een motivatie.’

©️Joachim Swennen

Dat fiscale voordeel is een belastingvermindering berekend op het bedrag dat je opzijzet. ‘Ik spaar jaarlijks 860 euro, maandelijks komt dat neer op zo’n 82 euro. Dat betekent een belastingvoordeel van 30 procent of 288 euro.’ Nadat je belastingen hebt betaald, wordt dit bedrag teruggestort op je rekening.

‘Wat je spaart is pas vanaf je pensioen opnieuw beschikbaar’

Er zijn twee maximumbedragen. Betaal je jaarlijks maximum 960 euro, dan krijg je een belastingvermindering van 30 procent of 288 euro. Betaal je jaarlijks het maximum van 1230 euro, dan krijg je een belastingvermindering van 25 procent of 307,5 euro. Je kan ook altijd een kleiner bedrag storten. Sandra Nagels: ‘Merk je dat je tijdelijk voor hogere kosten staat, bijvoorbeeld door het kopen van een huis? Dan kan je een aantal jaar het sparen onderbreken.’

Kleine lettertjes
Pensioensparen kan op twee manieren: via een pensioenspaarrekening of fonds bij de bank of een pensioenspaarverzekering bij je verzekeraar. ‘Je kiest best voor een pensioenspaarfonds. Bij een verzekering zijn er meer kosten en minder rendement’, legt Nagels uit. ‘Daarnaast moet je ook rekening houden met de instapkosten om zo’n fonds te openen. Lees altijd de kleine lettertjes.’


Pensioensparen door Jorien Deridder

Hoewel het allemaal mooi klinkt; sparen én geld terug krijgen via een belastingvermindering. Er zijn ook enkele adertjes onder het gras. Op je zestigste verjaardag klopt de fiscus aan om zijn deel van de pot op te eisen. ‘Je betaalt een anticipatieve heffing of ‘’taks op het lange termijn sparen’’ van 8 procent. Die is berekend op de meerwaarde van je fonds en niet op je nettokapitaal.’ Hiervoor informeer je best bij je bank hoeveel dat is.

‘Je kan het sparen onderbreken als je voor hoge kosten staat’

Deze taks betaal je éénmalig. Na je zestigste verjaardag kan je blijven doorsparen met belastingvermindering tot je 65.

Voordelig voor de student?
Omdat je als student nog geen belastingen betaalt, is het fiscale voordeel op pensioensparen nog niet van toepassing. ‘Maar’, zegt Sandra Nagels, ‘wanneer je begint met werken en je  maandelijks 50 euro kan opzij zetten, moet je het zeker doen.’ Het is nooit te vroeg om al aan je oude dag te denken.

Lees ook: Fons Leroy (VDAB): ‘Op zoek naar een job? Deze generatie heeft écht wel keuze’

Tekst en foto: ©️ Jorien Deridder

Verlaat je het nest? Ciao hotel mama biedt jou een houvast. Van werk zoeken tot kleine klusjes in huis. In deze rubriek lees je artikels die jou klaarstomen om op eigen benen te staan. Ciao hotel mama to the rescue!