Jolyn Huppertz (23) in het Duitstalige parlement
13/11/2019

Jolyn (23) zit in het Duitstalige parlement: ‘dat ziekenhuizen bedden sluiten, is zorgwekkend’

Terwijl de federale regering nog lang niet gevormd is en de Vlaamse regering in haar kinderschoenen staat, had de Duitstalige gemeenschap haar regering gevormd na drie dagen. Jolyn Huppertz (CSP) is 23 en studeert Rechten aan de universiteit van Trier. Ze is lid van het Duitstalige parlement, die is met 25 parlementsleden en vier regeringsleden de kleinste van ons land.

‘Wij zijn op de eerste plaats Belgen, maar ook Europese burgers. Ik denk niet dat hier iemand woont die zich Duitser voelt’, zegt Jolyn. Maar waarvoor steken onze Duitstalige landgenoten dan wel de grens over?

Gezondheidszorg

In het ziekenhuis van Sankt-Vith worden bedden gesloten. ‘Dit is een ramp, het ziekenhuis in Sankt Vith een onmisbare pijler is van de medische zorg voor de bevolking in het zuiden van de Duitstalige gemeenschap en van de werkgelegenheid’, vindt Jolyn. ‘Vooral als de reden een personeelstekort is, is dat jammer.’ De ziekenhuizen staan in België onder druk door bezuinigingsmaatregelen en hervormingen. Ziekenhuizen zijn autonome structuren en daardoor kan de regering enkel een weg aanwijzen.

Als alternatief op de steeds kleiner wordende ziekenhuizen van Eupen en Sankt-Vith, kunnen de inwoners van de Duitstalige Gemeenschap op zoek gaan naar zorg in eigen taal in Duitsland. De terugbetaling verloopt dan volgens de ‘Oost-Belgische regeling’, maar er moeten nog enkele wettelijke hindernissen overwonnen worden. Zo moet bijvoorbeeld exacte procedure moet goedgekeurd worden door het LIKIV. Als je op eigen initiatief naar Duitse specialist gaat moet je vooruitbetalen en achteraf een terugbetaling aanvragen bij je ziekenfonds. Op een factuur van 200 euro krijg je dan zo een 75% terug, op voorwaarde dat de procedure terugbetaalbaar is in België. Dit geldt enkel bij medisch specialistische diensten, bij een ziekenhuisopname heb je een speciaal certificaat nodig of een doorverwijzing van een Belgische specialist.

Jolyn: ‘Ik vind het belangrijk dat we basisverzorging blijven voorzien’

Onderwijs

Daarnaast trekken ze ook naar Duitsland om een universitair diploma te behalen in hun moedertaal. In België is er enkel de hogeschool in Eupen, die slechts een beperkt aantal richtingen aanbiedt. Met de universiteit van Aken hebben ze een wereldberoemde universiteit op het gebied van techniek in de buurt. ‘Persoonlijk had ik geen problemen met de stap naar studeren in het buitenland. Het studiegeld in Duitsland is goedkoper. Ik betaal ongeveer 500-600 euro per jaar aan een staatsuniversiteit’, zegt Jolyn. ‘Elke week rijd ik tussen de 800 en 1000 kilometer, ik breng meer tijd in de auto door dan met mijn familie.’ In Duitsland werkt men met een beperkt aantal leerlingen per richting, en de selectie wordt gemaakt op basis van het resultaat op het eindexamen van de middelbare school. Met een slecht resultaat kan je bijvoorbeeld geen Geneeskunde studeren, maar omwille van het hoge niveau van het Belgische secundair onderwijs vormt dit vaak geen probleem. Bepaalde diploma’s zoals Boekhouden worden niet makkelijk erkend, omdat dit in Duitsland een opleiding is en geen studierichting.

https://www.instagram.com/p/By5dZnPC-p1/?utm_source=ig_web_copy_link

Meer bevoegdheden voor de Duitstalige gemeenschapsregering?

Bij de zesde staatshervorming kreeg de Duitstalige gemeenschap er bevoegdheden bij. Maar extra bevoegdheden hoeft Jolyn er nu niet meteen meer bij:  ‘We moeten eerst kijken of we de bevoegdheden kunnen uitvoeren die we nu hebben. Autonomie is maar goed zo lang je ook het personeel ervoor hebt.’ De meeste leden van het Duitstalige parlement combineren namelijk hun politieke functie met een job. ‘Je kan het niet maken om binnen te komen bij een vergadering en dan pas de documenten opendoen en lezen.’ Daarnaast is ze ook van mening dat België al ingewikkeld genoeg is. ‘Door de drie verschillende wetgevingen op gebied van kinderbijslag is een Belgisch kind niet altijd gelijk aan een Belgisch kind. Zaken die beter federaal geregeld worden, kan men beter daar laten.’

https://www.instagram.com/p/B3kTZCJC9YH/?utm_source=ig_web_copy_link

‘Politiek is tof en politici moeten dat vaker uitstralen’, dat besluit Jolyn. ‘Wanneer je naar de kapper gaat wil je ook dat deze enthousiast is en goed kan samenwerken met zijn collega’s, anders ga je naar en andere kapper. Dat werkt met politici net hetzelfde.’ Bovendien vindt ze dat we het vaker met elkaar eens moeten zijn. Nu voelen we ons enkel verbonden tijdens een Europees of wereldkampioenschap voetbal. Dan zijn we allemaal trots dat we Belgen zijn, of we nu Vlaming, Waal of Duitstalig zijn. ‘Het is triest dat dit niet zo lijkt in de periode tussen zulke successen. We hebben met Brussel de hoofdstad van de Europese Unie in ons land, maar er is geen eensgezindheid.’

Tekst: Franceska Van Malderen,  foto bovenaan: © Franceska Van Malderen