14/11/2019

Pieter Genard over herneming ‘De Wereld Redden’ van Arsenaal/Lazarus: ‘Ga ik mij definitief binden of kies ik voor de vrijheid?’

In de herneming van de monoloog De Wereld Redden staan de broers Pieter Genard en Johannes Genard, frontman van School is Cool, voor het eerst alleen op de planken. De actrice Martha Canga Antonio speelt niet meer mee. Deze voorstelling gaat over de strijd tussen het opnemen van je verantwoordelijkheid en het verlangen naar vrijheid. Pieter Genard behoort tot de artistieke kern van het Mechels theatergezelschap. 

‘De Wereld Redden is jaren geleden ontstaan bij het schrijven van een boek’, zegt Pieter. ‘Ik besloot dat het boek niet publiceerbaar was. Ik was er niet blij mee en het verhaal was naar mijn gevoel niet sterk genoeg. Maar een aantal elementen vond ik wel waardevol en die ben ik blijven koesteren.’ Zo ontstaat een monoloog over een jonge vader die vastzit tussen een gevoel van verantwoordelijkheid en zijn verlangen naar vrijheid.  ‘Dat idee is simpel ontstaan, omdat het de realiteit was waarin ik mij toen bevond. Nu nog steeds eigenlijk, want ik heb nu ook een tweede kindje. Eén van de weinige lessen in de schrijfkunst die ik meekreeg, was dat je moet schrijven over wat je kent. Daarnaast is geloofwaardigheid een noodzakelijk element in een tekst. Als dat niet zo is, haak je als lezer of als kijker meteen af.’

‘De voorstelling is ironisch, want alles wat ik bekritiseer, slaat ook op mezelf terug. Ik denk dat zelfkritiek voor eender welke leeftijdsgroep interessant kan zijn’

De Wereld Redden

De titel van de voorstelling De Wereld Redden gaat volgens Pieter over de contradictie tussen het idealisme in het kunstenaarschap waarin we de wereld willen redden en de realiteit van het dagelijks leven die je totaal weerhoudt van dat idealisme. ‘Tegelijkertijd kan je die contradictie ook omdraaien, want het idealisme van een artiest is ook heel egocentrisch. Het leiden van een normaal leven is een veel constructievere daad, dan je continu in je eigen gedachten te verliezen en jezelf af te vragen waarover je moet schrijven. De wereld redden gaat ook over het in standhouden van je eigen kleine wereld’, voegt Pieter toe.

Acteur Pieter Genard: ‘de voorstelling is ironisch, want alles wat ik bekritiseer, slaat ook op mezelf terug.’ ©Raymond Mallentjer

Nooit eerder trad Pieter samen op met zijn broer, Johannes, frontman van School is Cool. Familiefeestjes niet meegeteld. ‘Johannes verzorgt de muzikale begeleiding tijdens de voorstelling. Die samenwerking is heel fijn. We verschillen 12 jaar en we hebben een andere moeder. Maar in onze communicatie zit er toch wel een vanzelfsprekendheid die je met de meeste andere mensen niet hebt. Daardoor kan je elkaar met een half woord verstaan.’

Nooit eerder trad Pieter samen op met zijn broer, Johannes, frontman van School is Cool. ©Guy Kokken

Aanrader voor studenten

De voorstelling is volgens Pieter ook voor studenten heel interessant. ‘Studenten staan vaak voor keuzes in hun leven: ga ik mij definitief binden of kies ik voor de vrijheid? In die context is het zeker de moeite waard om te gaan kijken naar een kritische stem die iets zegt over huisje, tuintje, kindje en of dat wel echt iets is wat je meteen wil. De voorstelling is ironisch, want alles wat ik bekritiseer, slaat ook op mezelf terug. Ik denk dat zelfkritiek voor eender welke leeftijdsgroep interessant kan zijn.’

Op dinsdag 19 november om 20.15 u. geven de broers opnieuw de aftrap in Arsenaal/Lazarus te Mechelen (Hanswijkstraat 63, 2800 Mechelen). Daarna gaan ze op tournee doorheen Vlaanderen en eindigen ze terug in Mechelen op zaterdag 21 december. Een ticket kost 10 euro (-26 jaar). Meer info vind je op de website van Arsenaal/Lazarus.

Tekst: ©Andries Haesevoets

Foto’s: ©Raymond Mallentjer (eerste foto bovenaan en 2e foto), ©Guy Kokken (3e foto)