13/11/2019

Wary Wednesday – Worden we gemanipuleerd door hagedissen, vampieren en prinsessen? 8 vreemde complottheorieën op een rij

Afgelopen maandag (11 november) was het Wapenstilstand. Precies 101 jaar geleden kwam de Eerste Wereldoorlog tot een einde. Maar hoe was die nu ook alweer begonnen? Het samenkomen van verschillende complotten… daar zijn veel historici het over eens. En ja, echte complotten. Of de complotten in dit lijstje echt zijn, dat is al veel minder waarschijnlijk.

1.Prins Charles is een vampier
Volgens New Idea is prins Charles van Engeland een verre afstammeling van Vlad de Spietser, de historische figuur waaraan Bram Stoker voor zijn roman de naam ‘Dracula’ aan ontleende. Prins Charles maakte daarom een verschijning in een promotievideo van de dienst toerisme in Roemenië. ‘Transylvania zit in mijn bloed’, zegt Charles voor de grap. Maar sommigen denken dat het meer dan een grap is.

Bovendien lijdt Charles, net zoals veel leden van de koninklijke familie in Engeland, aan een ziekte genaamd Porfyrie. Het is een medische aandoening die ervoor zorgt dat de huid gevoelig wordt aan de zon.

2.Frozen
In 1972 al kreeg een complottheorie over Walt Disney heel wat aandacht, wanneer de LA Times schreef dat de Amerikaanse filmproducent geïnteresseerd was in cryonisme. Cryonisme is een procedure waarbij iemand die klinisch dood is, wordt ingevroren om het lichaam te bewaren. Hoewel algemeen bekend was dat Walt Disney gecremeerd was, verschenen heel wat artikels over het fenomeen.

En in 2013 kwam het Youtube-kanaal Screen Rant met een nieuwe theorie. ‘Werd (de film) Frozen gecreëerd om de waarheid over Walt Disney te verbergen?’, luidde de titel van de video. In de video wordt beweerd dat Disney de populaire film Frozen maakte om mensen af te leiden van het hele Walt-Disney-Frozen-gedoe. Want als je nu ‘Disney Frozen’ intikt op de populaire zoekmachine Google, dan krijg je – in tegenstelling tot voor de film – prentjes van prinsessen te zien en leuke meezingers te horen.

3.Alternatieve realiteit
Volgens Buzzfeed dan weer bestaat er aan de andere kant van onze spiegels een alternatieve realiteit. Onze dubbelgangers leven aan de andere kant van de spiegels en telkens als je sterft, word je gereïncarneerd als een van je dubbelgangers. Het is ook de reden dat we niet door spiegels kunnen wandelen, staat er. Je reflectie zal je iedere keer tegenhouden.

4.Finland bestaat niet
Volgens de ouders van Jack (22), ofwel Raregan op Reddit, bestaat Finland niet. Vier jaar geleden legde hij uit op Reddit hoe hij gedurende zijn kindertijd telkens weer te horen kreeg dat het land niet bestaat. Finland zou een uitvinding zijn van Japan. Dat betekent onder andere dat het grootste bedrijf van Finland, Nokia, dus eigenlijk Japans zou zijn.

Waarom hebben ze Finland uitgevonden? Daar bestaat ook een uitleg voor. Na de Koude Oorlog maakte Japan een deal met Rusland om te beweren dat de oceaan naast Zweden eigenlijk land is. Op die manier zou niemand er van opkijken als Japan er aan het vissen ging om hun lekkere sushi te maken. Jack gelooft de theorie van zijn ouders zelf niet, maar zijn post op reddit kreeg meer dan 6.000 upvotes. Zijn ouders zijn alvast blij dat de waarheid aan het licht kwam.

5.New Coke
In 1985 kwam Coca-Cola met een nieuwe formule voor hun product op de proppen. Volgens smaaktesten met willekeurige proefpersonen was de nieuwe formule populairder dan de oude. Maar toen Coca-Cola aankondigde dat de formule voor hun frisdrank zou veranderen kwam er heel wat protest van klanten. Zoveel protest dat Coca-Cola na 87 dagen alweer overschakelde op de oude formule.

In een Youtube-video legt Looney uit dat het hele fenomeen eigenlijk een reclamestunt was. Toen Coca-Cola de formule veranderde zonder enige waarschuwing, bestormden klanten de winkels op zoveel mogelijk van de ‘oude cola’ op te kopen. Grote winst voor het bedrijf natuurlijk. Daarnaast waren er ook heel wat mensen die de ‘nieuwe cola’ wilden proeven. Alweer winst. En wanneer de formule na enkele maanden weer veranderd werd, was er opnieuw een stormloop. Dit keer om ‘de speciale cola’ op te kopen, voor deze voorgoed zou verdwijnen. Driemaal winst dus.

6.Ed Sheeran en de ooit-bekende-band
Volgens deze theorie stond de Britse zanger Ed Sheeran op een dag op en was hij de enige persoon op heel de wereld die zich een heel bekende band herinnerde. Welke band? Ja, dat weet alleen Ed Sheeran natuurlijk. Omdat hij de enige is die de muziek kent, steelt hij al hun nummers.

‘Hoe kun je anders verklaren dat hij 14 nummers tegelijkertijd in the UK top 15 had?’, schrijft Buzzfeed. ‘Niemand is zó goed!’

7.Lizard people
Volgens Vox is die van de ‘hagedis mensen’ de grootste politieke samenzweringstheorie ooit. David Icke, een filosoof en aanhanger van de hagedissentheorie, beweert dat the lizard people de mensheid al lang onder controle hebben. Wat is een hagedismens? Een koudbloedig soort reptiel dat een menselijke vorm kan aannemen.

Volgens een poll van Public Policy Polling in 2013 geloven 12 miljoen Amerikanen in the lizard people. Wat willen ze? De wereld domineren. Volgens de theorie zijn onder andere President Obama, Madonna, Katy Perry en Bill Clinton eigenlijk hagedissen.

8.The Ice Bucket Challenge
Toen De Morgen zich deze zomer liet onderdompelen in de wereld van verborgen beschavingen en satanische offerandes, ontdekten ze deze complottheorie: the ice bucket challenge is een satanisch ritueel. De bewustmakingscampagne voor ALS is eigenlijk een reinigingsritueel om de wereld voor te bereiden op de komst van de antichrist.

ALS staat voor Antichrist Lucifer Satan. En dat koude water lijkt ‘niet toevallig’ op de koude huid van de middeleeuwse discipelen van de duivel. Eén van de bedenkers stierf trouwens onder verdachte omstandigheden. Het feit dat de man na een geldinzamelactie voor ALS van een dak sprong, wordt al een teken gezien: de duivel aanroepen doe je beter niet.

Tekst: Ianthe Van Dyck, foto: Ivanovgood (pixabay license)

Meer weten over complottheorieën? Lees dan zeker ook: Brecht Decoene over complotdenken: ‘Ik wil dat mijn studenten een inwendige bullshitdetector ontwikkelen’.

Elke maandag, woensdag en vrijdag vind je op onze website een artikel dat deel uitmaakt van een mysteriereeks. Iedereen is een beetje achterdochtig. Op Wary Wednesday zoeken we uit achter welke complottheorieën een beetje waarheid schuilt.