Flore in de zetel
12/12/2019

COLUMN – Ik heb nog geen plan, maar ik word ook geen stripper

Ik heb geen plan. Geen vijfjarenplan. Geen plan voor morgen. Geen plan voor de toekomst. Eerst had ik een papieren agenda, maar die vergat ik in te vullen. Nu gebruik ik een digitale. Op een paar seconden kan ik alles invullen. Feestjes, doktersafspraken, sportactiviteiten en schooltaken. Soms vergeet ik wel eens iets in te plannen. (On)bewust. 

Mijn agenda mag niet de controle hebben. Als er geen plaats meer over is, wanneer kan ik dan nog spontane beslissingen nemen? Ik moet dagen vrij houden. Voor als ik impulsief mijn koffers wil pakken. Niet dat dat iets voor mij is, maar ik moet de mogelijkheid hebben om het te kunnen. Dus ik heb geen plan. Zeker niet voor de toekomst. 

Binnen een paar maanden heb ik (hopelijk) mijn diploma. Wat ik hierna ga doen? Geen idee. Een antwoord dat niet wordt verwacht in mijn omgeving. Fronsende wenkbrauwen en ongeruste blikken. Ik zie angst in de ogen van mijn gesprekspartner. Geen plan, geen houvast en geen controle. Dan toch nog iets extra studeren? Liever niet. 

Ik zal wel zien wat er op mijn pad komt. Dat mijn toekomst nog een onbeschreven blad is, wil niet zeggen dat ik me er geen zorgen om maak. Het lijkt gewoon alsof andere mensen zich meer zorgen maken dan ikzelf. Vanwaar die ongerustheid? Hebben ze nu echt geen vertrouwen in mij of zijn ze gewoon allemaal controlefreaks? 

Voor iedereen die zich zorgen maakt om mijn toekomst: dat ik geen plan heb voorzien betekent niet dat ik stripper ga worden. Het betekent niet dat ik alleen maar in de zetel blijf hangen. En het betekent al helemaal niet dat ik voor eeuwig thuis blijf wonen. Het betekent wel dat ik gewoon nog niet weet wat ik wil, maar dat is helemaal oké. Ik ga even de tijd nemen om dat uit te zoeken. Geen plan dus, maar wel een lege agenda vanaf juni. 

Lees ook: Is jouw bureau kraaknet of totale chaos? Fenne (25) en Neel (21) geven zich bloot 

Tekst: Flore Baeken, foto: ©️ Jorien Deridder

Verlaat je het nest? Ciao hotel mama biedt jou een houvast. Van werk zoeken tot kleine klusjes in huis. In deze rubriek lees je artikels die jou klaarstomen om op eigen benen te staan. Ciao hotel mama to the rescue!