18/12/2019

COLUMN – De Zelfmoordlijn kan niet genoeg geld krijgen

Niemand denkt ooit de Zelfmoordlijn te zullen gebruiken. Niemand. Maar stel je voor dat je toch diep zakt, donkere gedachten heel je hoofd overnemen en je iemand nodig hebt om te praten dan wil je echt geen bezettoon horen. Na de Wereld Suïcide Preventie Dag dit jaar bleek nog dat de Zelfmoordlijn op zoek was naar extra vrijwilligers en daar meer geld voor nodig had. En nu gaat Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V) gezellig snijden in hun budget.

Toen ik begin dit jaar in therapie was en heel even alles wat minder zag zitten, had ik de Zelfmoordlijn nodig. Twee keer om precies te zijn. Ik had de slechtste week ooit en alles werd te veel. Zoals je kan verwachten van de Zelfmoordlijn, kalmeerde de persoon aan de andere kant me, gaf me opnieuw wat hoop en hielp me weer op weg. Iets waar ik echt ongelooflijk dankbaar voor ben. Ik moet er wel bij vertellen dat het een hele tijd duurde voordat ik met iemand kon chatten. De vrijwilligers bij de Zelfmoordlijn moeten het niet makkelijk hebben, maar ze zijn o zo nodig.

België zou net meer geld moeten vrijmaken voor zelfmoordpreventie. Wist je dat België jammer genoeg het land is in West-Europa met de hoogste zelfmoordcijfers? In Vlaanderen stappen namelijk gemiddeld elke dag drie mensen uit het leven. Om meer vrijwilligers aan te nemen en preventiecampagnes te starten is meer geld nodig. Veel meer geld. Op dit moment heeft de Zelfmoordlijn slechts 161 vrijwilligers in dienst die veertig oproepen beantwoorden elke dag via mail, telefoon of chat. Om vierentwintig op vierentwintig de chat open te houden hebben ze vijf keer zoveel vrijwilligers nodig zei Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding in september aan VRT NWS. Daarom zoekt de Zelfmoordlijn altijd naar vrijwilligers die zich willen inzetten. 

‘Het was bijna een Belgenmop om maandag in de krant te lezen dat de Vlaamse regering net op zelfmoordpreventie zal besparen’

Een aantal weken geleden zette Wouter Beke nog zijn grote rode neus op voor de ondersteuning van mentale problemen bij jongeren. Het was dus bijna een Belgenmop om maandag in de krant te lezen dat de Vlaamse regering net op zelfmoordpreventie zal besparen. Beke legde het zo uit: ‘Preventie blijft een prioriteit. Ik ben niet zo gek om van iets een prioriteit te maken en er dan geen geld voor te voorzien.’ Maar is dat niet exact wat hij deed dan?

https://www.instagram.com/p/B6KexzFgmyM/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Gelukkig vond Beke de besparingen aan de deur van de Zelfmoordlijn ook net té controversieel, die nam hij terug. Nu stuurt hij de besparingen naar de overkoepelende organisatie die de Zelfmoordlijn beheert. Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie moet 54.840 euro besparen in 2020. De geplande besparingen bij de Zelfmoordlijn waren misschien niet zo groot: 5.133 euro. Maar het draaide misschien net om het vreselijke signaal dat de Vlaamse overheid zelfs durft besparen op het voorkomen van zelfmoord bij haar burgers. Kan iemand zich nog meer in de steek gelaten voelen? Toch moet niet alleen de Zelfmoordlijn krimpen, ook een handvol preventie-organisaties waarbij ik zelf als tiener ging zoeken naar geloofwaardige informatie.

‘De Vlaamse overheid durft besparen op het voorkomen van zelfmoord bij haar burgers. Kan iemand zich nog meer in de steek gelaten voelen?’

Hoe belangrijk seksuele gezondheid dan wel niet is, ook Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa moet het redden met 186.000 euro minder. Maar meneer Beke vergeet dat alleen die twee lessen seksuele opvoeding in het middelbaar echt niet zullen volstaan. Vergeet bijvoorbeeld niet dat soabesmettingen opnieuw stijgen en seksuele gezondheid echt wel belangrijk blijft. 

Vorig jaar belandden gemiddeld zes tieners tussen 12 en 17 jaar oud elke dag op de spoed na alcoholmisbruik. Toch moet ook het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs Organisaties het met 200.000 euro minder doen. Zouden we niet altijd moeten werken om dat cijfer naar nul tieners per dag te brengen?

Organisaties als de Zelfmoordlijn kunnen niet genoeg geld krijgen. Vandaag en niet morgen. Zodat we iedereen kunnen helpen die het nodig heeft. Volgens Beke is 2020 gewoon een moeilijk jaar en moeten we simpelweg besparen. ‘Snoeien om te bloeien’ noemde hij het. Na alle backlash kondigde hij gisteren aan dat tegen er 2024 twee miljard euro vrijgemaakt zal worden voor welzijn. Maar meneer Beke, Vlaams minister voor Welzijn: wat zijn zelfmoordslachtoffers die vandaag hulp nodig hadden met twee miljard binnen vier jaar? Met besparen is Vlaanderens welzijn absoluut niks, met zelfmoord voorkomen wel. 

Als je nood hebt aan een gesprek of vragen hebt na het lezen van dit artikel, neem dan contact op met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op zelfmoord1813.be. Bij een noodsituatie neem je contact op met de hulpdiensten (112).

Tekst en foto: © Yannick Verbesselt