Ariana (schuilnaam) getuigt over ongewenste intimiteiten
04/12/2019

Een op drie Belgen voelt zich ‘s nachts niet veilig op openbaar vervoer: ‘Ik zat op een volle bus, hij raakte me aan en ik bevroor’

De Antwerpse Ariana (22) was slachtoffer van ongewenste intimiteiten op de bus. Hierdoor voelt ze zich niet meer veilig op het openbaar vervoer. Daarbovenop worden de dagen door het winteruur steeds korter en wordt het dus sneller donker. Uit een nieuw onderzoek van Test-Aankoop bij 1.275 Belgen blijkt dat  34 procent van de Belgen zich ’s nachts niet veilig voelt op het openbaar vervoer. De Antwerpse Ariana (22) getuigt over haar voorval van ongewenste intimiteiten op de bus.

Het openbaar vervoer wordt nog steeds als het meest verkeersveilige vervoersmiddel beschouwd. Toch zien we de laatste jaren bij de Belg een stijgende tendens in het onveiligheidsgevoel van deze vervoerswijze. Dat blijkt uit een de nationale verkeersonveiligheidsenquête van het verkeersintstituut Vias. In België is 90 procent van de vrouwen ooit in aanraking gekomen met seksuele intimidatie op straat of op het openbaar vervoer. Voor de helft onder hen ging het over fysiek seksueel geweld op straat of op het openbaar vervoer.

 

De Antwerpse Ariana (22) behoort tot deze grote meerderheid. Ze zat op de bus toen ze de ongewenste aanraking van een vreemde man te verduren kreeg. ‘ Ik zat op de bus samen met mijn mama en plots voelde ik zijn geslachtsdeel tegen de buitenkant van mijn rechterdij aanschuren.’ getuigt Ariana. ‘Ik zat aan het gangpad en hij stond met zijn lichaam gedrukt tegen mij. Ik keek op en zag een grote brede man staan die me aanstaarde met een enge glimlach. Mijn mama had niets door, ik durfde haar niets te zeggen omdat ik wist dat de situatie zou escaleren op de volle bus en dat wou ik vermijden.’

‘Ik zat op een volle bus. Bij elke busstop stapten er meer mensen op en dat gebruikte hij als excuus om telkens dichter tegen me aan te leunen. Op dat moment kon ik niet reageren omdat de angst mijn lichaam volledig had overgenomen. Ik kon hem zelfs niet meer aankijken.’ vertelt Ariana. ‘Bij elke bushalte waar de bus stopte hoopte ik dat hij zou afstappen, nog nooit heeft een busrit zo lang geduurd.’ Ariana benadrukt dat ze voortaan elke volle bus zal laten voorbijrijden en zeker nooit meer aan het gangpad wil zitten. ‘Ik kom liever een half uur later thuis aan dan dat ik ooit nog zoiets moet meemaken.’

Volgens klinisch psychologe en psychotherapeut Joelle Narmon kan het gedrag van een slachtoffer dat op het moment zelf niet reageert en volledig verstijft verklaard worden door door een paniekreactie die je lichaam meteen oproept. ‘Niet reageren op het moment zelf is een paniekreactie, dit komt doordat je gebonden bent aan een mechanisme dat zo reageert en dat is normaal.’ verklaart Narmon.
‘Het is wél belangrijk dat je zo snel mogelijk jouw vertrouwenspersoon contacteert, dat kan een goede vriend of je huisarts zijn. Licht ook zeker de eerste hulpdiensten, zoals de politie, in. Vaak zijn slachtoffers ervan overtuigd dat hun klacht niet serieus zal worden genomen en dat is jammer. De politie verwijst slachtoffers door naar slachtofferhulp, onderschat deze dienst niet.’ benadrukt Narmon, klinisch psychologe en psychotherapeut.

Zelf slachtoffer geweest van ongewenste intimiteiten en heb je nood aan een gesprek?
Bel gratis en anoniem met Tele-Onthaal via het nummer 106 (24/7) of chat via www.tele-onthaal.be.
De Lijn benadrukt dat je in zo’n situatie best meteen contact opneemt met de chauffeur in kwestie en dat elke klacht ernstig wordt genomen op hun klantendienst.

Tekst: Yousra Ben Sliman, foto: Rio Kuncoro