13/12/2019

Freaky Friday (the 13th) – Dertien is meer dan twaalf en dat brengt ongeluk

Al een zwarte kat gezien vandaag? Of ben je al onder een ladder door gelopen? Het is weer oppassen geblazen, want het is vrijdag de dertiende vandaag! Blijf jij rustig in je bed liggen tot het veilig zaterdag is?

Dat was ook het plan van New Yorker Daz Baxter. Hij was zo bijgelovig dat hij op vrijdag 13 augustus, in 1976, besloot dat hij zijn appartement -en zelfs zijn bed- niet wou verlaten. Hij stierf diezelfde dag, toen de vloer onder zijn bed het begaf en hij zes verdiepingen naar beneden viel. Dat schrijft The Telegraph.

Een uitzondering
Toevallig -of juist niet?- overleed ook rapper Tupac Shukar op vrijdag de dertiende. Zes dagen eerder raakte de muzikant zwaargewond bij een schietpartij, maar het was pas op vrijdag 13 september 1996 dat zijn hart het begaf. 

En veel recenter vonden in 2015 meerdere terroristische aanslagen plaats in Parijs op -je raadt het al- vrijdag de dertiende. IS plande die dag niet één, maar zes aanslagen in de Franse hoofdstad. Op 13 november verloren 129 mensen het leven en raakten meer dan 350 mensen gewond. Er werden drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Puur toeval?
Allemaal op vrijdag de dertiende. Dat is natuurlijk puur toeval, maar sommigen denken dat er meer achter zit. Vanwaar komt dat bijgeloof nu precies? Waarom is vrijdag een ongeluksdag? Dat is niet helemaal duidelijk. Eén mogelijke verklaring is dat Jezus gekruisigd werd op een vrijdag. Vrijdag was ook de dag waarop de Oude Romeinen hun doodvonnissen voltrokken. En ook in het oude Engeland deden ze dat op vrijdag.

Als die vrijdag dan nog eens op de dertiende dag van de maand valt, dan kan je het wel helemaal schudden. In zowel Europa als Amerika en zelfs sommige landen in Azië ziet men dertien als een ongeluksgetal. Waarom? Dertien is het getal na twaalf. Twaalf is het perfecte getal, en meer dan perfect, dat brengt ongeluk. In het Nieuwe Testament bijvoorbeeld had Jezus twaalf apostelen. Toen Judas, de dertiende gast, aankwam op het laatste avondmaal, werd Jezus verraden.

Triskaidekaphobia
In Amerika wordt de triskaidekaphobia (=angst voor het getal dertien) vrij ver doorgedreven. Sommige hotels hebben geen kamer dertien, en in sommige gebouwen gaat men van een twaalfde verdieping meteen naar de veertiende. In Vancouver, een stad in Canada, werd het zo erg dat er klachten van de hulpdiensten kwamen. Zij liepen steeds vertraging op, omdat ze niet wisten op welke verdieping er nu precies hulp nodig was.

Dertien is overigens niet het enige ongeluksgetal. In China en Japan brengt het getal vier ongeluk, omdat de uitspraak van het woord heel erg lijkt op het woord voor ‘dood’. In Japan klinkt ‘negen’ trouwens ook als ‘pijn’ en in China spreek je ‘veertien’ hetzelfde uit als ‘ik wil dood’. In Italië is zeventien dan weer een ongeluksgetal, omdat het in Romeinse cijfers ‘vixi’ spelt en dat betekent ‘ik heb geleefd’ of losjes vertaald ‘ik ben dood’. En we mogen 666, the number of the beast, natuurlijk niet vergeten.

Maar niet getreurd. Gelukkig -no pun intended- zijn er ook nog enkele getallen die geluk brengen. In de christelijke traditie brengt het getal drie geluk, omdat het de Heilige Drievuldigheid symboliseert. Ook het getal zeven zou geluk brengen en het getal 33 staat voor het aantal jaar dat Jezus op deze aarde mocht rondlopen. Het getal zes is overigens wiskundig perfect, omdat het niet alleen de som is van één, twee en drie, maar ook de vermenigvuldiging. En als dat niet genoeg is, ben je nog altijd vrij om je eigen geluksgetal te kiezen. Maar misschien geen dertien…

Tekst: Ianthe Van Dyck, foto: Geralt [pixabay license]

Elke maandag, woensdag en vrijdag vind je op onze website een artikel dat deel uitmaakt van een mysteriereeks. Believer of non-believer? Freaky Friday zoekt de grenzen op van het (para)normale.