16/12/2019

Linte op zoek naar sporen van haar overgrootvader: ‘Tijdens de tweede wereldoorlog verdween hij van de aardbol’

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden tienduizenden Belgen gearresteerd en gedeporteerd naar strafkampen. De overgrootvader van Linte Provost, Firmin De Riemaecker was één van hen. Zijn dochter Rosette was op dat moment tien jaar en zag hoe haar vader werd meegesleurd door de Duitse bezetters. Onze 21bis-reporters Linte Provost en Michelle Paas zoeken uit wat er met Lintes overgrootvader is gebeurd.

Het is 10 uur ’s avonds wanneer de tienjarige Rosette hoort dat de Duitsers binnenvallen. Haar oudere broer Roger en haar vader zitten beneden. Ze hoort hoe haar vader tegen de Duitsers roept: ‘En wat met mijn kinderen?’ Hij wordt meegesleurd in een vrachtwagen terwijl hij Roger smeekt goed voor de kinderen te zorgen. Dit was de laatste keer dat Rosette haar vader zou zien.

Linte Provost (links) kleindochter van Rosette en Michelle Paas (rechts) op zoek naar meer informatie.

Beschuldigd van communistische propaganda
Met deze informatie gaan Linte Provost en Michelle Paas naar de Dienst Oorlogsslachtoffers in Brussel. Uit de archieven blijkt dat Firmin werd aangehouden in nasleep van een hongerbetoging in juli 1942. De voedselvoorzieningen waren zo slecht dat Firmin samen met andere mannen en vrouwen op straat kwamen. Ze werden allemaal opgepakt en beschuldigd van communistische propaganda en verzet tegen de bezetter.

Firmin werd een Nacht und Nebel-gevangene. Hitler liet deze gevangenen letterlijk van de aardbol verdwijnen. Geen enkel familie lid, vriend of kennis hoorde ooit wat er met hen gebeurde. Toch slaagde Linte en Michelle er in meer te weten te komen.

Tekst: Marlies Machielsen, reportage en foto’s: © Linte Provost en Michelle Paas