Lore Langendries en haar collectie
02/12/2019

Lore Langendries, talent van Belgische bodem, te bezichtigen tijdens D’AS BEST !!! in Heusden-Zolder

De tentoonstelling D’AS BEST !!! 16 aan Zet vormt de perfecte setting om jonge, beginnende kunstkopers de kans te geven via een renteloze lening kunst te kopen. Van 24 november tot 2 februari kan je kennismaken met tal van kunstenaars waaronder Lore Langendries, Belgische ontwerpster die eenvoud hand in hand laat gaan met unieke patronen.

Met Lore Langendries, sieraadontwerpster en edelsmid afgestudeerd aan de MAD-Faculty in Hasselt, kun je gerust over koetjes en kalfjes kan praten. Ze haalt haar inspiratie uit dierenvellen van onder andere koeien en combineert eenvoud met unieke patronen: ‘Wat ik doe, bevindt zich op het snijpunt van kunst en fashion.’

Beestige broche
Langendries staat vooral bekend om haar broches waar ze kiest voor een cirkelvorm. ‘Een cirkel bezit voor mij een bepaalde eenvoud die de essentie van iets centraal plaatst.’ De broches zijn bedekt met dierlijke vellen van voornamelijk koeien en geiten. Langendries wou de schoonheid en essentie van de dierenhuid zelf in de kijker zetten waardoor ze koos voor een magnetisch systeem. Dat is voor haar de perfecte combinatie van techniek en natuur. De haarvellen worden niet bewerkt wat zorgt voor unieke onregelmatigheden. ‘Je kan het vergelijken met de haarkruin van ieder mens, die is ook steeds uniek’. Ze houdt ervan om haar creaties over te laten aan het toeval en de gang van de natuur.

‘Ik heb vaak gewerkt met cowlicks, dat zijn de kruintjes die je soms op een koeienhuid aantreft. Springbokken hebben dan weer een soort manen op hun rug: ik sneed een cirkel in de huid, waarbij ik de haargroei onaangetast liet.’ Doordat ze uitsluitend werkt met huiden van dieren die gekweekt worden voor het vlees is haar werk ook nog eens diervriendelijk.

Button hug en meer
De ontwerpen van Lore Langendries gaan verder dan alleen maar sieraden. Zo mocht Langendries de award voor Design-Led Crafts in ontvangst nemen voor haar Tableskin-ontwerp. Dat is een linnen tafellaken waarin dierenvel is verwerkt, ontwikkeld door het textielbedrijf Verilin dat eerder werd bekroond door de Company Award.

Met de Button hug creëert Langendries een stijlvolle omhelzing voor knoopsgaten.
Een klein stukje dierlijk vel dat kan zorgen voor een subtiele toevoeging aan je outfit.
Het werk van Lore Langendries is een combinatie van natuurlijke materialen (nature), machinale bewerking (manufacturing) en een grote betrokkenheid (human) van de maker wat zich vormt tot Hunacturing, de naam van de werkwijze en haar collectie.

(Foto 1: campagnebeeld Tableskin)
(Foto 1: Campagnebeeld Tableskin)

Om de werkwijze van haar ontwerpen betaalbaar te houden kiest Langendries voor het gebruik van een lasermachine. Het biedt tal van mogelijkheden dat ze gemotiveerd wordt om naar ingewikkelde patronen te grijpen die niet met de hand gecreëerd kunnen worden. ‘Met lasersnijden en 3D-printing kan je relatief goedkoop en snel produceren.’

Internationaal genot
Lore Langendries mag dan wel een Belgische zijn in hart en nieren, maar geniet van bekendheid die verder reikt dan ons Belgenlandje. In 2015 nam ze deel aan verschillende internationale tentoonstellingen en werd haar werk getoond in Melbourne. Zelfs in New York is er interesse; zo is haar werk tentoongesteld op de New York City Jewelry Week 2019. Onlangs was haar werk ook te zien in Nederland, Amsterdam op de AMUSE PAN Kunstonmoetingen.

Iedereen welkom
De titel van de tentoonstelling is afkomstig van het feit dat de tentoonstellingsruimte, De Mijlpaal, geïnfecteerd was met asbest. Het gebouw is intussen volledig asbest-vrij en je kan er de geur van een nieuwe start opsnuiven! Een initiatief van de Vlaamse Overheid waarbij de kunstwerken via een renteloze lening gekocht kunnen worden. De drempel van de aankoop van kunst zal hierdoor sterk verlagen.

De tentoonstelling D’AS BEST !!! 16 aan Zet loopt van 24 november tot 2 februari in De Mijlpaal in Heusden-Zolder en is vrij toegankelijk voor iedereen.

 

Tekst: Seraphine Loncke

Foto’s: © www.lorelangendries.com (foto bovenaan), Wanderful.design (foto 1)