13/12/2019

Nikeli (26) combineert job bij VRT met kersvers gezin: ‘Een goede relatie met je planner is alles’

In 2014 won hij de Belgodyssee prijs voor beste radioreportage en in 2015 kon hij aan de slag bij VRT. Sindsdien monteert Nikeli De Ceuninck met passie het Journaal en het radionieuws voor alle VRT-zenders. ‘Ik word betaald om mijn hobby te doen.’ Maar hoe zit dat juist met vrije tijd als je werkt?

Nikeli De Ceuninck studeerde Journalistiek aan Thomas More en werkt ondertussen al vier jaar als monteur en radiomaker bij VRT. Onlangs werd hij papa van Améline. ‘Het is soms hectisch met zo’n kleintje. In mijn vrije tijd ben ik vooral met haar bezig.’ Ook op de werkvloer is het aangenaam druk. ‘Binnenkort mag ik voor de eerste keer meewerken aan het jaaroverzicht van VRT, daar kijk ik naar uit.’

Vakantie door de week
Het werkrooster van Nikeli kleurt afwisselend blauw en groen. ‘Blauw staat voor rustdag of verlof. Groen voor werken. Dat is elke week anders.’ Ook in het weekend staat af en toe een groen blokje. ‘Ik werk graag in het weekend. Het is rustiger en je werkt aan een ander tempo.’ Op zondag wordt Nikeli dubbel betaald en in de week krijgt hij daarvoor een rustdag. ‘Op die manier verlies je geen vakantiedagen. Want die rustdagen krijg je sowieso als je weekendwerk doet.’

‘Het is geven en nemen’

‘Ik werk niet van negen tot vijf. Mijn vriendin wel en dat matcht bijzonder goed. Op die manier moeten we Améline binnenkort niet altijd naar de crèche brengen.’ Komen bepaalde uren toch niet uit, dan kan Nikeli wisselen met collega’s. Maar het komt ook voor dat hij wordt opgebeld tijdens een vrije dag: ‘Meestal zeg ik ja.’ Dat Nikeli flexibel is, heeft zijn voordelen. ‘Het is geven en nemen. Als je op zo’n moment ja zegt, kan je ook sneller op begrip rekenen als jij iets vraagt. Een goede relatie met je planning is alles.’

Betaalde hobby
Voor Nikeli is werken veel gemoedelijker dan naar school gaan. ‘Het klinkt misschien raar, maar je moet je aan minder denken. Hier doe ik echt wat ik graag doe en moet ik geen tijd verspillen aan vakken zoals Frans en Engels.’ Als een job je passie is, snak je minder snel naar een rustmoment: ‘Montage en radio zijn mijn hobby dus het is fijn om daarvoor betaald te worden’, lacht Nikeli. ‘En ik kan mijn job niet naar huis nemen. Dus wanneer ik thuiskom, stopt het werk.’

‘Ouders zijn de sleutel in het managen van alles’

Veel vrije tijd naast zijn job heeft Nikeli momenteel niet: ‘Als ik thuis ben, zorg ik mee voor Améline. We hebben zopas een huis gekocht dus we zitten ook in de verbouwingen.’ Gelukkig kan hij wel rekenen op steun: ‘Mijn ouders zijn de sleutel in het managen van alles. Ze hebben het allemaal al eens gedaan dus raad van hen is altijd welkom.’

Chance hebben
Ga voor een job die je echt graag doet en ga niet enkel voor het geld, vertelt Nikeli nog. Dat is niet simpel. ‘Tegenwoordig moet je chance hebben als je in de media wil werken. In het begin krijg je een contract van bepaalde duur. Pas in de laatste maand weet je of ze het verlengen of niet. Je zit dus continu in de onzekerheid en dat maakt het moeilijk om al aan een toekomst te bouwen.’ Maar je moet de hoop zeker niet opgeven. ‘Laat jezelf zien en bouw een netwerk uit. Als je het echt wil, kom je er wel’, stelt Nikeli gerust.

Lees ook: COLUMN – Ik heb nog geen plan, maar ik word ook geen stripper

Tekst en foto: ©️ Jorien Deridder

Verlaat je het nest? Ciao hotel mama biedt jou een houvast. Van werk zoeken tot kleine klusjes in huis. In deze rubriek lees je artikels die jou klaarstomen om op eigen benen te staan. Ciao hotel mama to the rescue!