© VTM
28/12/2019

Televisiemaker Loïc Van Impe: ‘Ik kan mijn job combineren met mijn passie voor koken’

Loïc Van Impe (26) is het gezicht van Loïc, Zot van Koken op VTM, en Loïc, Fou de Cuisine op RTL TVI. De afgelopen maanden presenteerde hij 65 gerechten voor geïnteresseerde kijkers op beide zenders. Eind januari 2020 verschijnt hij weer op de antenne met gloednieuwe gerechten. Ondanks zijn culinaire prestaties volgde hij nooit een koksopleiding.

Je hebt nooit hotelschool gevolgd.

‘Mijn ouders zijn beiden actief in de horeca. Het enige wat ze mij vroegen was dat ik geen hotelschool ging doen, dus dat heb ik niet gedaan. Ze wilden mij een beetje behoeden voor de stiel. Ik ben dan naar het Ritcs gegaan in Brussel, waar ik afgestudeerd ben als monteur. Mijn interesse in koken uitte ik in andere opleidingsvormen. Al mijn studentenjobs waren in de horeca. Ook consumeerde ik veel content over koken via boeken en de televisie. Zo heb ik álles van Jamie Oliver gezien. Van voor naar achter, in alle mogelijke talen en versies. Zijn programma The Naked Chef eind jaren negentig kon ik oneindig veel herbekijken.’

‘Anderzijds hebben mijn ouders mij ook erg veel geleerd. Mijn mama heeft 25 jaar lang een traiteurszaak gehad bij ons thuis. Elke keer wanneer ik buiten wou gaan ravotten, moest ik langs de grootkeuken passeren. Dat was mijn tweede speeltuin. Het begon met aardappelen schillen of de afwas doen. Zo heb ik uiteindelijk veel verschillende technieken geleerd. Toen ik in de lagere school zat, kon ik al groenten snijden met grote messen.’ (lacht)

 

Je deed in 2013 mee aan het programma The Taste op VTM, een wedstrijd voor amateurkoks. Heeft dit deuren geopend?

‘Ik studeerde toen nog op het Ritcs, dus ik was heel geïnteresseerd om bij te leren over het proces van tv-maken, en hoe alles behind the scenes in zijn werk gaat op de set. De wedstrijd won ik niet, maar ik heb wel veel mensen uit de sector leren kennen en genetwerkt. Daardoor heb ik mijn stages kunnen doen bij productiehuizen. Ik had meteen de juiste mensen ontmoet, en zij hadden ook interesse in mij omdat ik een profiel had dat interessant was voor hen.’

‘Na mijn studies ben ik meteen aangenomen door het interne productiehuis van Medialaan, toen heette dit nog TvBastards. Daar heb ik voornamelijk alle afleveringen van De Keuken van Sofie gemonteerd. Dat was mijn grote leerschool voor alles wat koken op de televisie inhield. Bovendien wist het productiehuis dat ik mij veel bezighield met eten, en wilden ze daar in de toekomst misschien iets mee doen. Ik moest mezelf uiteraard  eerst bewijzen, dus het heeft een paar jaar geduurd voor ik met Kotfood ben begonnen, mijn reeks voor studenten.’

 

 

Wat hield deze reeks in?

‘Ik maakte video’s voor Facebook waarin ik makkelijke recepten toonde die studenten konden maken op kot. Ik ben Franstalig opgevoed, vandaar dat ik de video’s zowel in het Nederlands als in het Frans postte. Dit investeringsproject was het begin van het hele avontuur. Ik kreeg de middelen van het productiehuis om iets te maken, maar het is niet zo dat ik daar rijk van werd. Daarbovenop werkte ik dus nog als monteur in de postproductie voor mijn bedrijf. Anders was ik enkel een kost die niets opbracht.’ (lacht)

‘Door de insteek rond kotfood moest ik mezelf wel veel beperkingen opleggen: niet te veel afwas, niet te duur, niet te veel toestellen gebruiken, noem maar op. Daardoor werd de waaier aan mogelijkheden wat kleiner. Ik heb het boek The Rookie Cook uitgebracht over deze reeks in 2017, waarin de 52 eerste recepten gebundeld zitten.’

 

Met je huidige programma focus je niet meer op studenten.

‘Met Loïc, Zot van Koken kan ik wat meer laten zien wat ik in mijn mars heb. Er is meer variatie mogelijk. Ik kan een keer een fancy gerecht maken, of ik kan kiezen voor een makkelijke pasta, patisserie of een soep. De belangrijkste regel binnen televisie is dat je een programma maakt voor de kijker, en niet voor jezelf. Ik werk voor twee commerciële zenders, VTM en RTL TVI, dus dat publiek is zeer breed. Het moet toegankelijk zijn voor alle kijkers. Wat ik doe, is de gulden middenweg vinden tussen mijn stijl en de wil van de kijkers. Mijn professionele oorsprong zit trouwens nog steeds vooral in het audiovisuele. Ik ben eerst en vooral een televisiemaker, en nu kan ik dat combineren met mijn passie om te koken.’

 

‘Een nine to five-job bestaat niet voor mij’

 

Hoe verloopt een typische draaidag?

‘Elke dinsdag draaien we alle afleveringen van die week voor RTL TVI in het Frans, en woensdag doen we exact hetzelfde in het Nederlands voor VTM. Dat is beide op dezelfde locatie, met dezelfde ploeg en dezelfde recepten. Het format is dus quasi identiek, maar de tijdsduur verschilt. Op VTM duurt het programma ongeveer vijftien minuten, en op RTL TVI maar acht of negen minuten. Het is soms moeilijk om dezelfde hoeveelheid aan informatie te geven daardoor. De lengte van het draaien zelf hangt af van de moeilijkheidsgraad van de maaltijd, en duurt ongeveer een half uur tot een uur per recept.’

‘De andere weekdagen zijn gevuld met recepten schrijven, boodschappen doen, redactiemeetings, ontwikkeling, sociale media, vergaderingen met de zenders en extra opnames. Een volle agenda waarin alles moet verlopen aan een hoog tempo dus. Maar ik doe het wel graag. Een nine to five-job bestaat niet voor mij.’

 

Loïc is opgevoed in het Frans, maar ging al van jongs af aan naar school in het Nederlands. © VTM

 

Je doet het dus niet voor het geld?

‘Absoluut niet. Maar ik heb wel niet te klagen met mijn loon. Ik ben sinds kort zelfstandige geworden. Dat was zowel juridisch als organisatorisch veel gemakkelijker, aangezien ik met verschillende entiteiten werk. Tot voor kort was ik nog bediende, en verdiende ik iets minder dan nu. Maar er zijn ook nadelen, zoals het pensioensparen en de verzekeringen. Er is minder zekerheid nu. Het is daarom ook dat ik zo lang mogelijk bediende wou blijven. Ik wou mezelf niet op de markt zetten als iemand met een expertise, maar nu was de tijd rijp om zelfstandige te worden.’

 

‘Bekend worden interesseert mij echt geen bal’

 

Is bekendheid iets waar je altijd al van droomde?

‘Bekend worden interesseert mij echt geen bal. Ik doe het omdat ik professionele televisiemaker wil zijn, een passie die ik ontwikkeld heb dankzij mijn studies. Het feit dat ik dat kan combineren met koken is zalig. Ik ontdek of doe elke dag wel iets nieuws.’

‘Om vaak gespot te worden kom ik niet genoeg buiten, maar wanneer ik toch eens buitenkom merk ik weleens dat ik herkend word. In Wallonië zijn de mensen enthousiaster dan in Vlaanderen. Ze komen makkelijker naar je toe voor een foto. De Vlamingen beginnen te fluisteren wanneer ze mij zien, en gedragen zich terughoudender. Het is anders, maar ik vind het uiteindelijk allebei wel tof en grappig.’

 

Het programma is ondertussen afgelopen. Waar ben je momenteel mee bezig?

‘We zijn het vorige seizoen aan het evalueren, om te kijken wat er eventueel beter kan de volgende keer. Soms zijn er bijvoorbeeld afleveringen, waarvan ik denk dat ze populair gaan zijn, minder succesvol dan verwacht. Andere recepten die ikzelf dan weer wat gewoontjes vind, zoals de american cookies uit het afgelopen seizoen, die halen dan weer wél hoge kijkcijfers. Zulke zaken kan je niet op voorhand voorspellen.’

‘Daarnaast zijn we bezig met het bedenken van nieuwe recepten, en met het voorbereidend werk voor volgend seizoen. We zijn nu dus eventjes buiten productie, al heb ik wel nog soms opnames voor andere programma’s waar ik in meedoe. Eind januari zullen we weer op antenne te zien zijn met nieuwe recepten.’

 

https://www.instagram.com/p/B2mek0fI30O/

 

Bedenk je al je recepten zelf?

‘Ik bedenk al mijn recepten zelf, maar ik ben niet zo een goede receptenschrijver. De taal van recepten is zeer specifiek. Ik acht vaak dingen als vanzelfsprekend. Zo doe ik veel dingen op gevoel, maar iemand die niet regelmatig kookt heeft exacte instructies nodig om te weten wat die moet doen. We hebben hiervoor iemand die live naar de opnames kijkt. Die noteert dan specifiek elke hoeveelheid en toevoeging aan het recept. Het gebeurt weleens dat ik tijdens de opnames het recept verander. Het is heel leuk dat ik die culinaire vrijheid heb, maar voor mijn team is dat organisatorisch soms vervelend, aangezien de boodschappen al gedaan zijn. Ik proef ook altijd alles wat ik gemaakt heb. We zijn op de set met zo’n zestal personen, dus alles wat ik bereid voor het programma geraakt gemakkelijk op.’

 

Je ouders wilden je behoeden voor de horeca, maar ze hebben je er niet van kunnen weerhouden om tóch iets met koken te doen als beroep. Is hun mening veranderd?

‘Mijn ouders zijn heel fier op mij. Ze kijken elke dag naar het programma. Ik heb trouwens niet dezelfde job als zij. Mijn job is de combinatie tussen televisiemaker en kok. Ik werk niet in de horeca, en ik ben dat voorlopig ook niet van plan. Wanneer het avontuur zou stoppen, zie ik mezelf eerder gewoon terug als monteur binnen de postproductie aan de slag gaan. Daarnaast zou ik wel willen blijven koken als hobby, bijvoorbeeld voor evenementen. Alles kan uiteraard nog veranderen, maar momenteel vervul ik mijn droomjob.’

 

Tekst: Eva Vandormael, foto’s: © VTM

 

Vroeger werd je bakker, leraar of bouwvakker. Maar wat doet de jongvolwassene vandaag om zijn wekelijkse pintjes te verdienen? In Job For Joy brengen we aparte verhalen over ongewone jobs.