04/12/2019

Wary Wednesday – 3 studenten over vaccinatie: ‘Vaak denken vrienden dat ik dom ben of dat ik bij een cult hoor’

Vaccins zijn belangrijk. Toch? Volgens Kind en Gezin zeker wel. Maar volgens de zogenaamde anti-vaxxers niet. Volgens moraalfilosoof Brecht Decoene stellen ‘anti-vax ouders’ hun kinderen bloot aan de gevaren en complicaties van bepaalde ziektes. Voor de jongste generatie echter zijn mazelen en kinkhoest enge ziektes uit een héél ver verleden. Wat denken studenten over vaccins?

Soline Pattyn (21), studente geneeskunde, is voor vaccins. Het kan je namelijk beschermen tegen ziektes, die fataal kunnen zijn. En het is ook belangrijk om je omgeving te beschermen. ‘Als jij de ziekte niet kan krijgen, kan je ook niemand besmetten’, zegt ze.

Mazelen en kinkhoest
Eva Jacobs (21), studente criminologie, is het daar helemaal mee eens. ‘Ik denk dat ik als kind beter beschermd was tegen bijvoorbeeld mazelen en kinkhoest dankzij vaccins.’ Ze benadrukt dat basisvaccins in België trouwens gratis zijn. ‘Daar moet je je dus al geen zorgen over maken.’

Maar Kyra Bulinckx (22), studente journalistiek, denkt anders over vaccins. ‘Ik ben tegen combinatievaccins. Ik ben tegen griep vaccins, omdat ze toch niet werken. En ik ben tegen het toedienen van vaccins bij kinderen, want zij kunnen hier zelf niet voor kiezen.’ Ze zegt dat er vaak veel extra stoffen worden toegevoegd aan vaccins, zoals extra hormonen, of dat verschillende vaccins gemengd worden. ‘Met andere woorden veel bucht.’

Dom of bij een cult?
Ze krijgt veel kritiek op haar standpunt. ‘Vaak denken vrienden dat ik dom ben of dat ik bij een cult hoor en vaccins wil weg halen uit de samenleving’, bekent Kyra. ‘Maar dat klopt niet. Ik wil gewoon dat informatie rond het onderwerp open gedeeld wordt.’ En dat iedereen voor zichzelf kan beslissen.

‘Iedereen is ergens wel vrij om te beslissen’, zegt Soline. ‘Maar toch vind ik niet vaccineren niet te rechtvaardigen.’ Soline haalt aan dat bepaalde ziektes, die kunnen voorkomen worden met een vaccin, enorme kosten voor de gezondheidszorg met zich meebrengen. Bovendien breng je ook anderen in gevaar door bepaalde vaccins te weigeren.

Eva haalt een gelijkaardig argument aan. ‘Mijn mama werkt in een rusthuis en voor haar is het extra belangrijk dat ze gevaccineerd is.’ Ze legt uit dat oudere mensen bij een gewone griep al een erg verzwakt afweersysteem krijgen. ‘Stel je voor dat mijn mama niet gevaccineerd is en op dat moment een erge ziekte zou doorgeven aan de oudjes.

Chemicaliën en hormonen
‘Er zijn zoveel ziektes in de wereld’, zegt Kyra. ‘Ik kan mij toch niet tegen elke ziekte vaccineren, want dan gaat mijn lichaam kapot door de chemicaliën en hormonen.’

Kyra is ook nog niet zeker of ze haar kinderen later wil vaccineren. ‘Enkel de vaccins die per wet verplicht zijn. Voor de rest wil ik ze goed informeren en zelf laten kiezen.’ Daar heeft Soline het moeilijk mee. ‘Ouders die weigeren hun kinderen te vaccineren, brengen ze in gevaar’, legt ze uit. En ook Eva zegt: ‘Er is nog altijd een kans dat je kinderen bepaalde ziektes krijgen. Een vaccin kan dat voorkomen. Daar dient het voor.’ 

Onlangs moest Kyra toch enkele vaccins laten zetten. Een herhaling voor tetanus en polio, een vaccin voor hepatitis A en voor gele koorts. ‘Ik vertrek binnenkort op buitenlandse stage en ik was verplicht om deze te nemen. Anders mag ik Oeganda niet binnen.’ Maar het veranderde haar mening niet.

Eva vat het in ieder geval mooi samen. ‘Ik ben gewoon opgegroeid in een situatie waar vaccins vanzelfsprekend zijn, maar dat is niet bij iedereen het geval. Iemand anders, die opgegroeid is in een andere situatie, komt tot een andere conclusie.’

In een volgend artikel vragen we aan een expert hoe het nu juist in elkaar zit. Welke uitspraken mogen we geloven en welke niet?

Tekst: Ianthe Van Dyck, foto: whitesession [Pixabay License]

Elke maandag, woensdag en vrijdag vind je op onze website een artikel dat deel uitmaakt van een mysteriereeks.
Iedereen is een beetje achterdochtig. Op Wary Wednesday zoeken we uit achter welke complottheorieën een beetje waarheid schuilt.