08/01/2020

Internationaal Kortfilmfestival in Leuven viert 25-jarig bestaan: “Het prikkelt zowel jong als oud voor de kunst van de film.”

Op zaterdag 30 november 2019 ging de 25eeditie van het Internationaal Kortfilmfestival van start in het STUK in Leuven. Elk jaar vertoont het festival meer dan 200 kortfilms van over de hele wereld. Naast het uitgebreide filmprogramma, organiseert het festival ook workshops, masterclasses en lezingen.

 

Het Kortfilmfestival is 25 jaar geleden heel klein begonnen met een kortfilmavond. “Door 25 jaar lang te werken, hebben we zoiets groot kunnen bereiken als nu. We hebben veel campagnes op poten gezet en wij werken hier ieder jaar intens aan met een professioneel team”, vertelt Sara Vandaele, vast medewerkster van het Kortfilmvestival. De interesse van het publiek blijkt ook alleen maar toe te nemen: “Het aantal bezoekers is de afgelopen jaren sterk toegenomen. De laatste jaren is de stijging niet super groot, maar we merken ze wel”, zegt Sara.

De Vlaamse en Europese kortfilmcompetities staan centraal op het festival. “Het hart van het festival blijft onze competitie. Daarnaast hebben we altijd thematische reeksen. Meestal zetten we een land in de kijker, dit jaar was dat bijvoorbeeld Griekenland. Dan vertonen we allemaal Griekse films van de afgelopen jaren.” Soms organiseren we nog andere thematische reeksen. Zo koos het Kortfilmfestival dit jaar voor de overlap tussen kortfilm en videogame.

“Het festival fungeert als een spectrum voor jong talent.”

Het festival wil ook afgestudeerde filmstudenten een kans geven in het filmlandschap. “Er worden elk jaar ontzettend veel kortfilms gemaakt en we willen deze kortfilms een volwaardige plek geven binnen het filmlandschap. Het festival zelf fungeert daardoor ook als een spectrum voor jong talent omdat elke afgestudeerde filmstudent afstudeert met een kortfilm. Het is voor studenten die net afstuderen een heel mooie kans om hieraan deel te nemen”, zegt Sara.

Dit bevestigt ook Elle-Mieke Miseur, afgestudeerd masterstudente film aan het RITCS in Brussel: “Film is een kunst en de maatschappij zal altijd een groep kunstliefhebbers bevatten. Cinema is een heel ander verhaal. Tegenwoordig kan je alles op het internet terugvinden en dat vind ik zonde. Initiatieven zoals het Kortfilmfestival zijn super. Het prikkelt zowel jong als oud voor de kunst van de film. En die kunst wordt naar mijn mening onderschat.”

Daarnaast is er ook een evolutie te merken in de stijl en het genre van films. “De evolutie van de film loopt gelijk met de evoluties van de rest van de filmwereld. Er zijn heel veel technische verbeteringen. Alles wordt digitaal gemaakt en dat merk je ook aan de kwaliteit. Afgestudeerde filmmakers produceren veel professioneler werk dan enkele jaren geleden”, zegt Sara.

 

Lovende toeschouwers

Dat ook jongeren blij zijn met het Kortfilmfestival, benadrukt Cathelijne Jennes, stagiaire bij het festival en fervent filmliefhebber. “Initiatieven zoals het Kortfilmfestival zijn in deze tijd nodig en tonen ook aan het publiek dat cultuur zeer divers en leerrijk kan zijn. Het gevarieerde aanbod aan festivals met zowel muziek, kortfilm, publiekstemming en meer experimentele video’s, toont aan dat het publiek betrokken en uitgedaagd wordt in de filmervaring. In plaats van één goed verhaal te zien, krijg je er vier of vijf in de plaats”, zegt Cathelijne.

 

Tekst: Helena Verlinden, foto: Cathelijne Jennes