© BOZAR
05/01/2020

Keith Haring in BOZAR met ‘art for everybody’

De kunstwerken van Keith Haring zijn sinds kort te bezichtigen in een grote retrospectieve in BOZAR, het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. De Amerikaanse kunstenaar maakte deel uit van de befaamde kunstscene waar het New York van de jaren tachtig om bekend staat. Je kan de expositie sinds 6 december 2019 bezoeken, en deze zal nog geopend zijn tot en met 19 april 2020. BOZAR heeft dit kunnen verwezenlijken in samenwerking met Tate Liverpool.

 

Keith Haring is een naam waar iedereen al van gehoord heeft. De activistische inhoud van de werken van de intussen overleden kunstenaar, waarmee hij bijvoorbeeld tegen aids streed, is vaak minder gekend. Leen Daems, persverantwoordelijke van BOZAR, licht toe: ‘Keith Haring sluit goed aan bij de tijdsgeest van vandaag. De thema’s die hij met zijn werken naar voor bracht, zijn nu nog steeds relevant. Vandaar dat we dit een goed moment vonden om zijn werken terug onder de aandacht te brengen. Veel mensen kennen zijn “icoontjes” wel, maar niet de boodschap die erachter verscholen ligt. We krijgen nu deze unieke gelegenheid om zijn legacy terug onder de aandacht te brengen met de tachtig werken die momenteel tentoongesteld zijn in BOZAR.’

 

Hij portretteert aids in deze reeks schilderijen als een zwarte duivelse spermacel © Eva Vandormael

 

Ruime retrospectieve

Het is eveneens geen droge tentoonstelling die enkel focust op het kunsthistorische verhaal. ‘De expositie gaat veel breder dan dat. De tijdsgeest van toen wordt volledig terug opgeroepen in de tentoonstelling. Het gaat veel verder dan de kunst alleen. Je leert veel dingen bij over Keith Haring zijn persoonlijkheid, kunst, en zijtrajecten.’

 

‘Art is for everybody’ is het eerste wat je ziet als je de tentoonstelling betreedt © Eva Vandormael

 

De centrale boodschap van de expositie is meteen duidelijk in de eerste zaal, waar een grote spiegel hangt die ‘Art is for everybody’ zegt. ‘Het was echt Keith Haring zijn doel om zijn kunst naar iedereen te brengen. Zijn werken moesten toegankelijk zijn voor eender wie.’ Haring werkte in het begin geregeld op straat. Hij creëerde wel tot 40 kunstwerken per dag, waarbij hij onder andere oude affiches in metrogangen verrijkte met tekeningen uit zijn snelle, vaste hand.

 

Haring heeft een zeer specifieke en eigen tekenstijl © Eva Vandormael

 

Toegankelijke tentoonstelling

Het is een erg toegankelijke tentoonstelling voor alle leeftijden. ‘Zowel ouderen die leefden ten tijde van Haring, als kinderen die zich aangetrokken voelen door de kleurrijke kunstwerken, raken geboeid door de retrospectieve. Keith Haring was al erg populair tijdens zijn leven, maar ook na zijn dood kan hij nog steeds tot een groot publiek spreken. Al sinds de opening krijgen we veel bezoekers over de vloer. Er zijn op minder dan een maand tijd al bijna 20.000 bezoekers langsgekomen voor de expo rond Haring. Buiten de tentoonstelling hebben we een gele grote mural met daarop figuurtjes van Keith Haring, en daar staan voortdurend mensen voor te poseren. Het is toch ongelofelijk hoe dat mensen nog áltijd interactie willen met zijn werk?’

 

Alle informatie over tickets en openingsuren zijn terug te vinden op de website van BOZAR.

 

 

Foto bovenaan © BOZAR

Overige foto’s © Eva Vandormael 

Tekst: Eva Vandormael