10/01/2020

Louis Vuitton ‘Keepall’ tas in een uniek borduurjasje

Onder de naam Jay Ahr werkt Riss samen met zijn team aan het project. Als vintage tas koos hij voor de beroemde ‘Keepall’ van Louis Vuitton. ‘Het was belangrijk om een tijdloos reisobject als ‘Keepall’ te gebruiken als basis voor het borduurwerk. Dit Item werd 100 jaar geleden gemaakt maar is vandaag de dag nog net zo relevant en populair al toen. Ook binnen 20 jaar zal dit nog zo zijn.’ Zegt hij. Zijn reeks herwerkte Louis Vuitton tassen is nog niet klaar of hij houdt zich daarnaast ook al bezig met het borduren van Hermès-handtassen zoals onder meer de ‘Birkin’.

‘Mijn eerste tas was een cadeau van mijn moeder die hem 25 jaar geleden aan mij gaf. Vanaf die dag ben ik ze beginnen verzamelen.’ Riss werkt enkel en alleen met vintage tassen, die hebben een verhaal en laat dat nu net het vertrekpunt voor zijn designs vormen. Elke tas wordt toegewezen aan een onderwerp in relatie tot de herkomst en het geproduceerde jaar. ‘Zo hebben we bijvoorbeeld het Purple Rain cover album van Prince geborduurd op een ‘Keepall’ vervaardigd in 1984, precies hetzelfde jaar dat Purple Rain van Prince werd uitgebracht.’ Zegt hij. Hetzelfde deed hij bij David Bowie. De meeste borduurtechnieken zijn ontwikkeld door hemzelf. Hij bracht voor dit project al zijn archieven van de afgelopen 20 jaar samen tot deze collectie.

https://www.instagram.com/p/BkwpLsHlIk9/

Een mix van 20 mensen en 8 maanden werk

Het productieproces duurt lang. Aan één enkele tas wordt ongeveer acht maanden gewerkt met een team van twintig mensen. Riss en zijn team deconstrueren elke tas voordat elk afzonderlijk stuk naar de borduursters wordt gestuurd. En die kan je niet vinden aan het einde van zijn straat, ze bevinden zich in onder andere China, Peru, Japan en India. De tassen worden gemaakt door een machine die wordt bediend door een borduurster, er wordt dus niet volledig met de hand gewerkt. Wanneer alle delen klaar zijn wordt de tas terug met originele garen aan elkaar genaaid.

Het gaat hem niet zo zeer om de waarde van de tassen. ‘Met een onbekend merk zou het gewoon niet werken en daarnaast vind je beroemde handtassen nu eenmaal veel sneller’, zegt Riss. ‘Tijdens dit proces heb ik gezien hoe mooi het is om een bestaand en historisch object te verfraaien. Het is ten eerste duurzaam en ten tweede gaat het om verbetering en niet om ego.’

In de toekomst hoopt Riss een online platform te creëren waar klanten een afbeelding van de tas die ze willen aanpassen, kunnen uploaden en vervolgens de gewenste borduursels uit zijn database kunnen selecteren. Goedkoop is zo’n unieke ‘Keepall’ van Jonathan Riss niet. De prijzen schommelen tussen de 6000 en 14.000 euro.

Op zijn Instagram kan je zijn werk bewonderen en een exemplaar aanschaffen moest je een spaarcentje op overschot hebben.

https://www.instagram.com/p/B7IzTxfg5HP/

Tekst: Sofie Stragier, foto: ©Jonathan Riss