08/01/2020

‘Poëzie is er voor elke stap die je zet in een steeds grotere wereld’

Naar jaarlijkse gewoonte betekent het einde van januari Gedichtendag. Op deze dag wordt het startschot gegeven voor de Poëzieweek. Het thema van de achtste editie van de Poëzieweek is ‘De toekomst is nu!’.

Gedichtendag is een vaste waarde op de laatste donderdag van januari, dit jaar valt dit op 30 januari. In Vlaanderen en Nederland betekent Gedichtendag ook het begin van de poëzieweek. Het thema van deze Poëzieweek is ‘De toekomst begint nu!’. Met dit thema willen ze duidelijk maken dat de toekomst nu begint en dat poëzie er is voor elke periode in het leven. ‘Poëzie is er voor elke stap die je zet in een steeds grotere wereld’, aldus de organisatie. Daarnaast willen ze graag de aandacht trekken naar een nieuwe generatie dichters. ‘In elke generatie staan dichters op die een stem geven aan wat nieuw en onbekend is, die kleur en klank geven aan de tijd van nu. Ook vandaag spreken dichters luid en duidelijk, met nieuwe woorden en nieuwe vormen. Hun gedichten begeleiden je bij elke stap in de richting van de toekomst’, zegt de organisatie van de Poëzieweek.

Gedichtendag

Gedichtendag wordt georganiseerd sinds 2000. Met deze speciale dag wil de organisatie Poetry International poëzie bij het brede publiek onder de aandacht brengen. Het is de dag dat iedereen bezig is met poëzie. Je komt het overal tegen, zowel online als offline. Poëzie komt overal tot leven op Gedichtendag.

Het Poëziegeschenk dit jaar

Naar jaarlijkse gewoonte hoort bij de Poëzieweek ook een Poëziegeschenk. Dit jaar kreeg het de titel ‘Nu’. In het verleden was het geschenk het werk van één dichter, onder andere Tom Lanoye, Peter Verhelst en Anna Enquist schreven dit in het verleden. Voor deze editie werd er gekozen voor tien jonge dichters die aan het begin van hun carrière staan. ‘De auteurs zijn zorgvuldig gekozen om de veelzijdigheid van het poëzielandschap anno 2020 uit te lichten’, aldus de organisatie. ‘Het is een kennismaking met actueel en uiteenlopend werk. Van Instapoets en slamdichters tot prestigieuze prijswinnaars.’ De dichters zijn Akwasi, Carmien Michels, Charlotte van den Broeck, Dean Bowen, Marieke Lucas Rijneveld, Maud Vanhauwaert, Max Greyson, Radna Fabias, Roelof ten Napel en Siel Verhanneman.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Siel Verhanneman (@sielvhm) on

Evenementen

Op Gedichtendag en gedurende de Poëzieweek zijn er verschillende initiatieven om poëzie bij de burger te brengen. Eén van de initiatieven is poëzie op school. Hiervoor wordt er een lespakket opgesteld waarin er poëzielessen worden aangeboden die aanleunen bij de dichtbundel ‘Nu’. Daarnaast is het mogelijk om een dichter te boeken op scholen, bibliotheken en boekhandels. De dichter komt een gedicht voordragen en vertellen over zijn of haar ervaringen als dichter. Op meerdere plekken over heel Vlaanderen en Nederland worden evenementen georganiseerd rond poëzie. Van ‘poëzie ontmoet muziek’ tot ‘literair lunchen’. In het Antwerpse Letterenhuis draagt huidige stadsdichter Maud Vanhauwaert de fakkel over aan haar tot nu onbekende opvolg(st)er. Een overzicht van alle evenementen vind je hier.

Tekst: Berte Verhoeven, foto: © Berte Verhoeven