09/01/2020

Reda Hamite over food trends 2020: ‘Vegan koken is niets voor mij, geef mij maar échte boter’

Elke dag vragen we ons af wat de pot schaft. Maar wat zal er in 2020 op ons bord belanden? Reda Hamite (25) is een jonge kok met een uitgesproken mening over de trends van vandaag. Hij geeft zijn kijk op de food trends van 2020 die in kaart werden gebracht door de voedselexperts van Deliveroo.

#Instagrammable
Instagramwaardigheid is een food trend die zich doorzet in 2020. Mensen blijven het leuk vinden om foto’s van hun borden te delen op sociale media. ‘Een mooi gepresenteerd gerecht vind ik heel belangrijk maar er zijn grenzen. Ik vind het bullshit wanneer bloggers een instagramwaardig gerecht verkiezen boven een gerecht waar ze écht zin in hebben.’ vindt Reda.

Verse pasta
Uit de zoekopdrachten van Deliveroo.be blijkt dat de vraag naar verse pasta vorig jaar is toegenomen met 25% en de voedselexperts zien dit percentage in 2020 alleen maar toenemen.
‘Ik ben een voorstander van verse pasta. Het lijkt moeilijk maar dat is het niet. Iedereen kan het thuis maken’ zegt Reda. ‘Het enige wat je nodig hebt is 100 gram bloem en een ei.’ (lacht)

Go vegan
Veganisme is een voedingstrend die niet nieuw is voor ons. Steeds meer mensen eten bewust, gezonder en vegan. Ook in 2020 blijft deze trend aanhouden.
‘Je kan veel creatieve gerechten bedenken met enkel plantaardige producten maar vegan koken zou mij beperken om tot het uiterste te gaan’ zegt Reda. Ik werk veel te graag met dierlijke producten in mijn gerechten. Geef mij maar échte boter.’

On fire
Koken op houtskool is een oude primitieve kookmethode die een comeback maakt in 2020. Veel restaurants hebben zich de afgelopen maanden laten inspireren door de rokerige houtskoolsmaak en dit zal in de toekomst alleen maar toenemen.
‘De culinaire wereld laat zich inspireren door verschillende culturen, gelukkig maar. De typische houtskoolsmaak kennen we ook in de Marokkaanse keuken. Zowel vis- als vleesgerechten op de grill kunnen mij wel bekoren.”

No or low alcohol
Mocktails zijn helemaal in. In 2020 mogen we volgens Deliveroo een groter aanbod alcoholvrije cocktails verwachten.
‘Heel eerlijk? Ik heb nog nooit een lekkere mocktail gedronken’ bekent Reda. Ik vind een juiste combinatie van smaken zó belangrijk en dat heb ik nooit teruggevonden in een mocktail.’

Tekst en foto: © Yousra Ben Sliman