03/01/2020

SEKTE VAN SCHATTIGHEID: Welkom in de wereld van de Japanse kawaii-cultuur

Kawaii Fashion. Een modestroming die volwassenen aanzet om zich van kop tot teen te transformeren in kleurrijke animefiguren. Ik praatte met de Leuvense Eva (22), een kawaiifanaat die mij bijschoolde over J-Fashion. ‘Kawaii is een levensstijl. Ik geniet van dingen die voor kinderen bedoeld zijn. Ik voel mij cute, ik embody cute en ik ben cute.’

Schattig maar duister

Kawaii (可愛い of kuh∙wai∙ee) betekent letterlijk ‘schattig’, toch schuilt er achter de onschuldige stijl een duister kantje. ‘Ik denk dat ‘kawaii’ bij Japanners aanslaat, omdat ze als kind streng opgevoed waren én daardoor terug willen grijpen naar hun kindertijd.’ Eva geeft toe ook heimwee te hebben naar haar jonge jaren: ‘Ik kampte met moeilijkheden in mijn jeugd. Als je ouder wordt, komen er alsmaar meer verplichtingen bij terwijl je als kind het gevoel hebt dat je de wereld aan kan. Op dat vlak mis ik het om kind te zijn.’

J-Fashion

De wijk Harajuku is vandaag hét mekka voor excentrieke straatmode. Kawaii Fashion kent zoveel (sub)stijlen dat ze niet op twee handen te tellen zijn, daarom neemt Eva drie iconische stijlen onder de loep.

J-Fashion stijlen: Decora kei, Fairy Kei en Menhera op een rijtje.
J-Fashion stijlen: Decora Kei, Fairy Kei en Menhera op een rijtje.

Kawaii-icoon Sebastiaan Maude opende in 1995 zijn eerste winkel 6%DOKIDOKI in Harajuku. Door zijn heus succes schiep hij de eerste straatstijl: Decora Kei. ‘Bij Decora draait alles rond neonkleuren en een overkill aan haarspeldjes, pins en accessoires dragen, is een must. Soms dragen ze zelfs speelgoed, dan maken ze van een waterpistooltje een ketting.’ Fairy Kei is Eva’s favoriete stijl. ‘Het lijkt op Decora Kei, maar bij deze stijl gebruiken ze pastelkleuren.’ Het duister zusje van Kawaii Fashion is Menhera, want de stijl zet ‘het ziek zijn’ op een schattige manier in de kijker. Spuitjes, pleisters en subtiele bondage zijn enkele accessoires die gedragen worden. Zo proberen Japanse jongeren de taboe rond geestesziektes te doorbreken. Een veel voorkomende accessoire is een kleurrijke pleister op de neus. ‘Als je pijn hebt op je neus, doe je daar een pleister op. Tegelijkertijd ziet je neus er meteen schattiger uit.’

Kawaii in België

In België rondlopen met klederdracht alsof een eenhoorn op je heeft gekotst, valt op, maar volgens Eva zou J-Fashion hier niet aanslaan. Ik hoor Jani Kazaltzis een diepe zucht van verlichting slaken. Toch geeft ze aan dat Belgen onbewust in contact komen met kawaii. ‘Onlangs vond ik in de Kruidvat een namaakversie van een alpacaknuffel van het Japans merk ‘Amuse’. Ik kan mij voorstellen dat een moeder dat voor haar kind koopt zonder dat ze weet waarvan het komt. Ondertussen heb je wel iets meegenomen van die kawaiicultuur.’

Rechts, de originele alpacaknuffel. Links, de namaakversie van de Kruidvat.

Ook ik waagde mij aan de infantiele stijl. Met mijn lichtpaarse Menhera outfit, kitscherige juwelen, plastieken edelstenen op mijn gezicht én een holografische pleister op de neus trotseerde ik de Mechelse straten. Mensen die mij kennen, reageerden meestal positief. Hun eerste reacties volgden een vergelijkbaar patroon met eerst de Lieve Heer te benoemen én vervolgens mij een compliment te geven. ‘Oh my God, zo leuk!’, zeggen ze dan. Zelfs een docent merkte op dat ik er anders uitzag en zei: ‘Versta mij niet verkeerd, maar je ziet er heel kinds uit.’ Ik gniffelde om zijn rake woorden en vertelde dat dat de bedoeling is. Andere reacties gingen over mijn pleister die duidelijk de show stal. Zelfs een kotgenoot vroeg bezorgd: ‘Ben je gevallen, Rose-Ann?’ waarop ik sarcastisch antwoordde: ‘Neen, dat is mijn nieuwe look.’ Knipoog.

Wie zijn of haar kennis over de Japanse popcultuur wil bijschaven, kan tot 19 april 2020 de tentoonstelling ‘COOL JAPAN’ bezichtigen aan het M.A.S. te Antwerpen.

© Tekst en foto’s: Rose-Ann Melis