all of us
05/01/2020

Willem Wallyn na 20 jaar terug in de cinema met All Of Us

All Of Us is de nieuwste langspeelfilm van Willem Wallyn en komt 8 januari in de cinema’s. De film gaat over vier terminale kankerpatiënten die in een praatgroep stappen. Eén van deze patiënten is huisvrouw Cathy, gespeeld door Maaike Neuville, die nog maar enkele maanden te leven heeft. Ze beslist om haar familie niet in te lichten over haar ziekte en heeft een plan om dit te kunnen omzeilen. Wat denken de regisseur, Willem Wallyn, en één van de acteurs, Barbara Safarian, over het resultaat?

‘Sommige dingen kan ik niet meer loslaten’, begint Willem, ‘en dan steek ik ze ofwel in mijn schuif of ik verfilm ze.’ Hij schreef zijn eerste langspeelfilm, Film 1, in 1999. Daarna heeft hij vooral scenario’s geschreven voor televisieseries. Hij schreef voor series als AspeZone Stad en De Rodenburgs. Met All Of Us is het voor hem begonnen vanuit de behoefte om te proberen in dialogen te schrijven. ‘Ik schrijf graag in een soort muziek van dialogen, de praatgroep zijnde, als oefening voor mezelf. Toen begon ik altijd maar verder en verder te schrijven en opeens kwam ik bij dingen waarvan ik van mezelf verschoot.’

Een muzikale film
Barbara Safarian speelt de therapeut die de praatgroep leidt. ‘Het zijn de dialogen die mij ook meteen de muzikaliteit van de film toonden, toen ik het scenario las’, reageert ze, ‘en ik wou daar absoluut deel van uitmaken, om mee te jammen.’ Barbara was niet enkel overtuigd van de muzikaliteit van de film, maar ook van de inhoud. De slimmigheden van de personages, zonder dat de personages verloren gaan. ‘Je kan de hand van de scenarist zien in alle personages, maar dan heb je geen goede film. Dus die personages hebben hun eigenheid, maar er is wel een soort van taalidioom. De film heeft zijn specifieke taal.’

all of us barbara

Streng, maar rechtvaardig
Naar eigen zeggen, kan Willem niet goed werken met conflicten. ‘Je moet soms streng zijn als je iets uit je acteurs wilt halen, maar hier was dat niet nodig. Ik heb ook heel weinig takes gemaakt en ik ben ook heel ongeduldig. Vanaf het erop staat, staat het erop.’ Er waren ook momenten wanneer hij streng moest zijn. Wanneer hij vond dat hij genoeg had, maar acteurs de take nog eens opnieuw wilden doen, kon dit weleens zo’n moment zijn. Soms leidde dat naar minuscule ongemakken. ‘Maar zeker niet bij Barbara. Barbara zei de woorden voor mij is het allemaal goed. Dáár werd ik dan weer helemaal gek van’, zegt hij al lachend naar de actrice.

Kill your darlings
Bij het maken van de film All Of Us heeft Willem af en toe het motto Kill your darlings moeten volgen. Hij noemt twee scènes op die de film niet haalden, maar waar hij, op papier, helemaal in geloofde. Het was een scène waar enkel Bruno Vanden Broecke te zien was en een scène van hoofdrolspeelster Maaike Neuville. ‘Het waren hele mooie, poëtische beelden, maar door deze scènes balanceerde het evenwicht van de film te veel naar drama en was er geen ademruimte meer. Dus soms moet je echt van je hart een steen maken.’

Tranen op de set
In de cinemazaal hoorde je tijdens de avant-première van de film af en toe eens iemand snikken. Tijdens de opnames zijn er ook af en toe eens tranen gevallen. ‘Het was de verrassing die ons greep’, begint Barbara. ‘We waren verrast door de impact van wat er eigenlijk op papier stond.’ Het rouwen van dood en leven, de realiteit, heeft Barbara enorm geëmotioneerd. Voor haar is het tijdens de opnames niet zomaar film, waar je na een opname zomaar begint te lachen met elkaar. ‘Het was een zeer serene set, in die zin dat we wisten waarmee we bezig waren.’

De avant-première van de film viel bij de mensen in de zaal in de smaak. Hier en daar een traan, maar er werd ook gelachen. De film is voor het grote publiek vanaf 8 januari te zien in de cinema’s, maar op het Instagram-account word je reeds op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes rond de film.

Tekst: Anouk De Rey, foto: © Lumière