Ruud Hendrickx & Romanie Dierckx
07/03/2020

VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx over grammatica bij jongeren: ‘Jongeren worden niet slechter in taal en grammatica. De taal verandert gewoon’

4 maart, dag van de grammatica. Wie aan taal denkt, denkt ongetwijfeld aan Ruud Hendrickx, dé taaladviseur van de VRT. Geen betere gast dan Ruud Hendrickx om het over taal te hebben.

De laatste jaren duiken steeds vaker artikels op over het feit dat de taal van jongeren achteruitgaat. Maar hoe zit dat nu echt? Volgens Hendrickx gaat de taal van jongeren er niet drastisch op achteruit. Het is eerder een probleem tussen de verschillende generaties. ‘Vooral oudere mensen klagen over taalfouten, omdat ze op een andere manier Nederlands hebben geleerd’, kadert Ruud. ‘Maar dat deden ze zelfs bij de oude Grieken.’

Onze eigen grammatica verbeteren is niet zo gemakkelijk. De grammatica van onze eigen moedertaal krijgen we niet echt geleerd aan de hand van regels. We pikken de taal op van andere mensen die dezelfde taal spreken.

‘Grammatica dat is eigenlijk spraakkunst. Alle regels die betrekking hebben op woorden, woordvorming, zinsvorming… En grammatica is ook een boek waar al die regels in staan.’
Ruud Hendrickx

Geen taalfouten, maar typefouten
Binnen de opleiding Journalistiek spreken studenten het woord grammatica en de naam Frank Hellemans in één adem uit. Vooral in het eerste jaar frist Hellemans de belangrijkste grammatica- en spellingsregels op. Tot grote ergernis van sommige studenten maken ze wekelijks oefeningen op hogeschooltaal.nl .

‘DT-fouten zijn een smet op de ziel van een journalist.’
Frank Hellemans

De oefeningen van Hellemans werpen wel hun vruchten af. De meeste fouten die toch gemaakt worden, zijn typefouten. Woorden als mannnen (met drie n’en) in de plaats van mannen.

Een uitbreiding van de Van Dale?
Naast taaladviseur bij de VRT is Ruud Hendrickx ook hoofdredacteur van De dikke Van Dale. Het Groene Boekje, je weet wel. Hij beslist onder meer welke woorden er al dan niet bijkomen. We vroegen onze luisteraars of ze zelf woorden gebruiken die nog niet in de Van Dale staan en er volgens hen in thuishoren.

 

Interview: Romanie Dierckx, Foto: © Silke Wossmann, Tekst: Robbe De Leener