11/04/2020

7 sportboeken die je moet hebben gelezen

Het Europees kampioenschap voetbal, de Olympische Spelen, de Ronde van Frankrijk. De zomer van 2020 had een fantastische zomer moeten zijn op het gebied van sport. Helaas heeft Covid-19 daar eigenhandig een stokje voor gestoken. Omdat een zomer zonder sport geen zomer is, koos onze redacteur zijn zeven favoriete boeken die te maken hebben met sport.

1. Khalid Kasem – Abdelhak Nouri: Een onvervulde droom (2020, Lebowski Publishers)

8 juli 2017. Tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk tussen Ajax en Werder Bremen stuikt een van de Ajax-spelers plots in elkaar. Het gaat om Abdelhak ‘Appie’ Nouri, een jonge beloftevolle middenvelder uit Amsterdam met Marokkaanse roots. Een jongen wiens toekomst er tot dan enorm rooskleurig uitzag, ziet zijn voetbalcarrière plots in rook opgaan door een drieste tackle, een tackle van het lot. De jonge Nouri zal maanden in coma liggen en nooit meer dezelfde Appie zijn.

Abdelhak Nouri: Een onvervulde droom gaat over een jonge balvirtuoos die sinds die donkere dag in Oostenrijk nooit meer hetzelfde zal zijn. Dit boek vertelt het verhaal van Appie vanuit het standpunt van zijn familie en vrienden. Een verhaal over de lange weg die de familie Nouri heeft afgelegd om te zijn waar ze nu zijn en hoe Appie daarin een belangrijke rol heeft gespeeld als voetballer, maar ook als mens. Een emotioneel verhaal waarbij je steeds meer kippenvel krijgt naarmate je de pagina omdraait.

2. Marleen Boonen – Mijn Sterchele: Nummer 23 voor altijd (2009, Lannoo)

8 mei 2008. Op weg naar huis verliest François Sterchele ter hoogte van Vrasene de controle over het stuur van zijn Porsche Cayman S. De gevolgen zijn catastrofaal. De spits van Club Brugge parkeert zijn wagen tegen een boom en was op slag dood. De Belgische voetbalwereld is in shock.

Mijn Sterchele: Nummer 23 voor altijd vertelt het verhaal van Luikse spits die al snel al de harten van de Belgische voetbalfan wist te bekoren. Niet omwille van het shirt dat hij droeg of omwille van de doelpunten die de Luikenaar wist te maken. Sterchele zal voor altijd herinnerd worden als de man met de eeuwige glimlach. Dit boek, geschreven door zijn moeder Marleen Boonen, brengt daar hulde bij. Zijn korte maar rijkgevulde carrière was er een met ups en downs met als hoogtepunt de topschutterstitel die hij bij Germinal Beerschot haalde en de vier wedstrijden die hij voor de Rode Duivels speelde. Nog steeds wordt de spits herinnert bij Club Brugge. Elke 23e minuut – zijn rugnummer – applaudisseert het Brugse publiek ter nagedachtenis van de jonge spits.

3. Filip Joos – Ballenjongen (2010, Uitgeverij Kannibaal)

Velen kennen Filip Joos vooral als medepresentator van de voetbaltalkshow Extra Time waarin hij wekelijks samen met Frank Raes en enkele gasten het afgelopen voetbalweekend analyseert. Daarnaast kan je hem ook kennen als commentator bij voetbalwedstrijden voor Sporza en Play Sports. Maar wat velen niet weten is dat hij naast dit alles ook een uitstekende columnist is.

In Ballenjongen bundelt Joos zijn columns die hij wekelijks heerlijk neerpende voor De Morgen. In dit boek heeft hij het onder andere over een mail van Mark Uytterhoeven, de naamsveranderingen van François Sterchele, de horrortackle van Axel Witsel en de Rode Duivels op de Olympische Spelen. Naast deze mooie columns, is er nog een extraatje te vinden in het boek. Zo zijn de afbeeldingen in het boek gemaakt door topfotograaf Stephan Vanfleteren.

Krijg je geen genoeg van dit boek, dan kan je nog altijd Ballenjongen 2 en zijn nieuwste boek Pleinvrees lezen.

4. Stig Broeckx & Thijs Delrue – Zeg nooit nooit (2020, Van Halewyck)

28 mei 2016. Tijdens de derde etappe van de Baloise Belgium Tour katapulteert een van de motards tijdens een fout inhaalmanoeuvre een jonge renner van Lotto-Soudal in het peloton. De jonge renner blijft na de crash wezenloos liggen. Het gaat om Stig Broeckx, een jonge knecht van de Lotto-Soudal-ploeg die zijn groot talent een paar jaar voordien voor het eerst aan het grote publiek toonde na een knappe vlucht in de Ronde van Vlaanderen maar wie zijn talenten na deze crash nooit meer zal kunnen tonen.

Stig zou nooit meer wakker worden uit de coma waarin hij belandt na zijn crash, nooit meer zou hij kunnen lopen, laat staan fietsen, nooit meer zal hij kunnen praten. De vooruitzichten die de dokters maken na zijn crash zijn niet mals. Maar Stig is een vechter, een topsporter in hart en nieren. De titel van het boek Zeg nooit nooit spreekt voor zich. In zijn lange revalidatie zegt Stig nooit nooit. En nooit is de jongeman negatief tegenover zijn toekomst.

5. Michel van Egmond – Deal (2017, Overamstel uitgevers)

Heb je jezelf altijd al eens afgevraagd hoe een transfer van een speler exact in zijn werk gaat? In Deal wordt Rob Jansen, een van de bekendste voetbalmakelaars in Nederland, op de voet gevolgd. Bij een voetbalmakelaar vraag je je wel eens af hoe zo’n transferperiode eruitziet. Het is een wereld van luxe, maar ook van veel chaos, veel telefoontjes en veel bezoekjes. In dit boek krijg je een prachtige inkijk in hoe een transfer juist in zijn werk gaat. Je krijgt als het ware een blik achter de schermen.

De makelaarswereld is best vaak chaotisch en krijg je als makelaar vooral te maken met opportunisme bij de clubs. Je krijgt ook een indruk van hoe Jansen spelers begeleidt. Het is aan hem om met iedere directeur, iedere speler, iedere trainer een band op te bouwen en het beste voor zijn mensen te regelen. Je krijgt echt een goede indruk hoe zo’n makelaar te werk gaat. In dit boek krijg je onder andere een inkijk bij het transferbeleid van Ronald Koeman, de banden met Inter Milan en de contractbesprekingen bij Manchester United.

6. Carl Huybrechts – Rik De Saedeleer: De stem van ons voetbal (2011, Borgerhoff & Lamberigts)

Rik De Saedeleer is met voorsprong de bekendste Vlaamse sportstem sinds mensenheugenis. Daar is ‘em, daar is ‘em…  Ze gaan lopen, ze gaan lopen… Dag moeder… Het wereldkampioenschap in Mexico in 1986 was mooi, maar met de commentaar van De Saedeleer op de achtergrond kon het niet beter.

In Rik De Saedeleer: De stem van ons voetbal pent Carl Huybrechts de memoires van Rik De Saedeleer mooi neer, aangevuld met data en extra weetjes. Dit allen maakt dit boek tot een boek dat je gelezen moet hebben. Van de Wereldbeker in 1954 tot de Wereldbeker van 1994. 40 jaar voetbalgeschiedenis, aan elkaar gepraat door De Saedeleer. Op zijn 87e kijkt hij terug op zijn rijkgevulde carrière en de verhalen die daarmee gepaard gaan.

7. Frank Vandenbroucke – Ik ben God niet (2019, Borgerhoff & Lamberigts)

12 oktober 2009. Uit Senegal komt het bericht dat wielrenner Frank Vandenbroucke is overleden. Hoewel van successen al lang geen sprake meer was bij VDB, staat België al gauw in rep en roer. Een van hun helden is gevallen en zal nooit meer opstaan.

VDB werd al van in het begin van zijn carrière vergeleken met Eddy Merckx. Een nieuwe wielerheld was geboren. Na een fantastisch begin van zijn carrière bleek al snel dat VDB de torenhoge verwachtingen niet kon inlossen. Nadat hij in contact komt met Bernard ‘dokter Mabuse’ Sainz gaat het enkel nog maar bergaf met zijn carrière. Stress en regelmatig druggebruik luiden de teloorgang van een ster in. Hoewel zijn palmares niet de allergrootste is, is VDB bij de Belgische wielerfan misschien we de meest besproken renner uit het peloton.

In Ik ben God niet vertelt Frank Vandenbroucke zijn verhaal, geeft hij commentaar bij de gebeurtenissen in zijn leven. Zowel goede als slechte beslissingen worden besproken, zonder filter, zonder gecensureerd te zijn door anderen. Want zoals hij zelf zegt: ‘Ik ben God niet’.

Tekst en foto’s: ©Jens Jacobs