Ullsteinhaus Berlin
17/04/2020,

(Her)bestemming Berlijn: Wordt The Drivery de nieuwe Silicon Valley in Zuid-Berlijn?

MARIENDORF – In het Ullsteinhaus in het zuiden van Berlijn situeert zich The Drivery. Mobiliteit en technologie gaan er hand in hand. The Drivery brengt ondernemers en andere bedrijven samen om te werken aan de mobiliteit van de toekomst. Als je dan nog iets zuidelijker trekt, kom je het Vluchtelingenmuseum tegen in Marienfelde.

‘Ons doel is om de nieuwe Sillicon Valley te worden hier in Berlijn’, zegt Christian Sewarte (31). Hij is verkoopsdirecteur in het bedrijf en ook de man die ons een rondleiding geeft. Silicon Valley is een regio in San Francisco waar veel technologiebedrijven gevestigd zijn zoals Google, Facebook en Apple. The Drivery zelf bevindt zich nog maar zeven maanden in het Ullsteinhaus, maar Christian Sewarte ziet het dus al groots. Je houdt het bedrijf maar beter in de gaten want het komt met zijn plannen naar Nederland en België.

 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen als community
‘We werken hier met meer dan 700 mensen aan heel veel verschillende projecten.’ Dat is ook meteen een van de redenen waarom ze het gigantische Ullsteinhaus als locatie kozen: het bedrijf had plaats nodig. Veel plaats. Meer dan 10.000 vierkante meter is ingevuld met onder andere bureaus en gezellige ontmoetingsplaatsen.

Christian Sewarte (31)
Christian Sewarte (31), verkoopsdirecteur bij The Drivery
Inkom The Drivery
Inkom The Drivery: hier ontvangen ze bezoekers en ontspannen de werknemers

The Drivery is een lokale én virtuele community en schenkt daarom veel aandacht aan het welbevinden van zijn personeel. Dit doen ze op veel verschillende manieren. Je hebt bijvoorbeeld #thepopcornclub: elke maandag om 18 uur kan je er een film kijken op het grootste HD-ledscherm van Berlijn. Ook kan je er elke week yogalessen volgen of een koffie drinken in de Coffee Club. Bewegen is ook belangrijk en daarom heeft iedereen van het bedrijf toegang tot de Gravity Gym: pingpongtafels, trampolines, hoelahoeps en een fietsruimte heb je er tot je beschikking.

 

Vliegende auto’s niet langer een illusie
Naast ontspanning werken ze ook hard bij The Drivery. Het bedrijf organiseert evenementen om op die manier dichtbij de mensen te komen. Op 26 en 27 mei kan je er terecht voor de AMAA 2020 conference, onder voorwaarde dat COVID-19 ons niet meer in ons kot houdt. Op deze conferentie komen verschillende gastsprekers en experten praten over onderwerpen als geautomatiseerde wagens, luchtvoertuigen, artificiële intelligentie bij auto’s, maar ook robots.

Bureau van Christian Sewarte
Bureau van Christian Sewarte (31) en enkele collega’s
Uitzicht
Uitzicht van The Drivery op Berlijn

 

Luister hier naar ons verhaal en dat van Christian Sewarte (31), verkoopsdirecteur bij The Drivery.

 

Marienfelde: vluchten in een verdeeld Duitsland

Berlijn is vandaag een stad van baanbrekende ontwikkelingen en technologieën, maar dat is lang niet altijd zo geweest. De bouw van de Muur (1961) zorgde jarenlang voor verdeling en ellende. Onnoemelijk veel mensen wilden het Oosten ontvluchten. In Marienfelde in Zuid-Berlijn vind je hier nog een stukje van terug. Waar sinds het ontstaan van het vluchtelingencentrum in 1953 1.35 miljoen vluchtelingen verbleven, kan je vandaag het Erinnerungsstätte Notaufahmelager Marienfelde ontdekken.

‘Er was geen andere uitweg voor mij dan te gaan.’

Het Vluchtelingencentrum in Marienfelde voorzag destijds vluchtelingen van onderdak, maar voor velen was dat niet de hoofdreden van hun tussenstop. Het centrum was dé plaats waar je een officiële verblijfsvergunning kon krijgen voor West-Berlijn en West-Duitsland. Op deze historische plaats nodigt het museum je uit om stil te staan bij de oorzaken, het proces en de gevolgen van de vlucht binnen Duitsland.

Overblijfsel van de slaapkamers in het vluchtelingencentrum
Duitse kunstenaars en politici die gevlucht zijn naar het Westen

Door het coronavirus is het Vluchtelingenmuseum in Marienfelde gesloten tot en met 19 april. Ook The Drivery past haar manier van werken aan door bijvoorbeeld online yogalessen aan te bieden via Instagram. Neem zeker eens een kijkje op de Instagrampagina @thedrivery.

Wil je graag meer ontdekken in Zuid-Berlijn, volg dan de map hieronder. Ontdek, naast The Drivery en het Vluchtelingenkamp, vijf andere hotspots in Zuid-Berlijn.

Tekst: Louize Tielemans, reportage: Keana Vanhoutteghem, foto: © Keana Vanhoutteghem en Louize Tielemans, Storymap: Louize Tielemans en Keana Vanhoutteghem