16/04/2020

Het autobiografische Instagramaccount van Floor Denil

Je moet niet mooi of zot kunnen tekenen om een boodschap de wereld in te sturen. Met een simpel prentje kan je ver komen. Cartooniste Floor Denil verspreidt haar dagelijkse frustraties en ervaringen over Instagram. 

Met tekenen deed Floor nooit iets. Een dagboek had ze wel. Soms krabbelde ze prentjes bij haar teksten om duidelijk te maken hoe ze zich voelde. ‘Ooit heb ik dat gedeeld op Instagram met mijn 100 volgers. Dan had ik tien likes en dacht ik ‘yeah dit is echt de bom. Mensen vinden dit cool’. Dus dan ben ik dat blijven doen.’ Prentjes als verduidelijking bij een dagboek groeiden uit tot een dagelijkse bezigheid.

Het dagelijkse leven in een tekening

Inspiratie haalt ze uit haar dagelijkse leven waardoor thema’s die nu trending zijn in haar cartoons sluipen. ‘Nu heb ik over corona een paar tekeningen gemaakt omdat dat iets is waar ik zelf mee bezig ben.’ Frustraties, ambetante mensen en dingen die haar superhard irriteren, komen vaak aan bod. 

‘Mijn persoonlijke politieke kennis dring ik niet meer vaak door in mijn cartoons’, zegt Floor. Ze wil geen cartoons maken die politiek geïnspireerd zijn omdat ze mensen niet uit elkaar wil trekken. ‘Ik doe dat niet meer omdat ik heb gemerkt dat dat polariserend werkt. We moeten wat meer overeenkomen.’ Volgens Floor heeft elke kant een beetje waarheid.

Rond het klimaatprobleem maakt ze wel werkjes. ‘Ik bekijk dat niet vanuit een politiek standpunt. Ik denk dat de natuur en het klimaat iets is dat alle mensen bezighoudt’, legt Floor uit. 

Inspiratie zoeken door reflecterend te denken

In periodes waarin Floor met andere dingen bezig is, verliest ze soms haar inspiratie. ‘Dan wordt het moeilijk om in het dagelijkse leven op te letten. De reflex van ‘oh hier kan ik een cartoon van maken’ valt dan weg.’ Als ze geen inspiratie en tijd heeft, laat ze het even zo. Dan post ze een maand niets, maar daar zit ze niet mee in. ‘Sommige mensen denken dat als ze niet actief zijn hun publiek kwijtraken, maar eigenlijk merk ik dat dat geen probleem is.’

‘Veel van mijn cartoons zijn producten van een reflectie in mijn hoofd’

Op momenten waarop ze tijd heeft, maar zich inspiratieloos voelt, probeert ze deze te stimuleren. ‘Dan maak ik een klik in mijn hoofd om meer reflecterend te denken’, legt Floor uit. ‘Veel van mijn cartoons zijn producten van een reflectie in mijn hoofd. Dan probeer ik een momentje in mijn dag te bezinnen of schrijf ik in mijn dagboek wat er allemaal in mijn leven gebeurt. Meestal komt dat dan wel los.’

Onzekerheid speelt parten

Wanneer Floor een idee uitwerkt, spookt de onzekerheid af en toe door haar hoofd. Bij haar cartoons heeft ze dat niet. ‘Dat moet niet mooi of zot getekend zijn’, zegt Floor. ‘Over dat aspect kan ik mij niet onzeker voelen.’

‘Soms sla ik de bal helemaal mis’

Ze is vooral onzeker over ideeën waarvan ze denkt dat mensen ze niet relevant zullen vinden of niet zullen begrijpen. ‘Af en toe sla ik de bal ook helemaal mis. Soms totaal niet en is dat weer het tegenovergestelde. Dan krijg ik ineens veel reacties van mensen die mijn post kei herkenbaar vinden’, zegt ze. Ze leerde om juist de dingen te delen waar ze onzeker over is of waar ze niet honderd procent achter staat. ‘Anders deel je niets meer omdat je enkel gaat focussen op wat je er niet goed aan vindt.’

Populariteit op sociale media

Haar bekendheid op sociale media groeide en al snel vonden honderden accounts haar cartoons. Dat heeft zeker een invloed op Floor. ‘Ik denk dat ik daar meer zelfvertrouwen heb uitgehaald omdat ik iets heb gevonden dat mensen echt tof vinden en dat ik goed kan’, zegt Floor. Door dat zelfvertrouwen staat ze zelfzeker in het leven. ‘Dat geeft energie om dingen te gaan doen.’

‘Ik doe gewoon mijn goesting’

Naast tekenen maakt Floor informatieve YouTubefilmpjes over wandelen. ‘Als mensen dat niet leuk vinden, moeten ze gewoon niet kijken. Ik denk dat ik dat nooit zou gedurfd hebben mocht ik dit niet hebben opgebouwd’, legt Floor uit.

‘De spullen die ik maak, wil ik meer eigen maken’

Haar cartoons verschijnen niet alleen op Instagram, maar je vindt ze ook op T-shirts, pulls en tote bags. Door een vriendin van Floor begon ze met een webshop. Deze staat in het teken van haar cartoons. 

 

HALLELUJAH!!!!! Su-per-hard aan gewerkt de laatste maand en nu eindelijk online: DE NIEUWE WEBSHOP ☄️☄️ Hij is helemaal kerstcadeautjes-proof gemaakt met sweaters, hoodies, T-shirts, prints, totebags, grote prints, stickers, plaktattoos, kerstkaartjes en postkaartjes! Ál het textiel is organisch vegan fairtrade katoen en alles wordt plasticvrij verpakt en opgestuurd. Bij elke bestelling zit een gratis print met een persoonlijke boodschap en en en: bestellingen boven €75 krijgen een gratis plaktattoovel! Coolio’s where you at?!! 🏋🏼‍♀️🤺🤾🏼‍♀️⛷ • Foto’s allemaal door @dannyvanderelst • (Tis te doen op floordenil.com he)

Een bericht gedeeld door Floor Denil (@floordenil) op

‘Een vriendin van mij vertelde dat ze in de zomer had geleerd hoe ze tote bags moest zeefdrukken. Ze zei dat ik dat ook moest proberen’, zegt Floor. Het jaar daarop volgde ze een cursus boekhouden in avondschool. ‘Toen leerde ik hoe ik een bedrijf moest oprichten en wat daar allemaal bij komt kijken. Dat heb ik gedaan en verder uitgebouwd.’

‘Momenteel ben ik bezig met een nieuwe lijn pulls. Ik wil in plaats van pulls aan te kopen en die dan te laten bedrukken deze keer op zoek gaan naar naaisters en zelfstandige bedrijven die pulls zelf kunnen maken’, legt ze uit. Ze vindt het belangrijk dat de productie echt van hier is. ‘Het moet fairtrade en organisch zijn. De spullen die ik maak wil ik meer eigen maken.’

Floor werkt aan haar cartoons en webshop ©Thomas Legrève

Ze betrekt haar publiek bij dit proces door polls op Instagram te maken waarbij ze de mening van haar volgers vraagt. ‘Ik merk dat het hard helpt. Als ik zo’n polls doe, zet ik er altijd bij dat ze keihard ‘nee’ mogen zeggen. Dan weet ik dat het ‘nee’ is.’ Ze vindt het leuk om het werkproces van anderen te zien. Daarom geeft ze haar eigen volgers een inkijk in de productie. 

Quarantaine overleven

Met corona in het land merkt Floor dat de lockdown weinig invloed heeft op haar webshop. ‘Ik heb altijd een piek als ik iets nieuw release. Na een paar dagen gaat die snel naar beneden’, zegt Floor. Ze wil haar volgers niet overrompelen met berichten over haar webshop. ‘Ik zet gewoon iets op Instagram als ik iets nieuws heb en dan laat ik dat even rusten.’ Als ze een korting geeft of door heel haar stock gaat stijgt die piek terug. Dan verkoopt ze stuks die bijna op zijn via Instagram om ruimte te maken voor nieuwe stock. 

Floor kan nog steeds naar het postkantoor dus kan ze haar pakketjes gewoon verzenden. Sommige bedrijven waarmee ze samenwerkt zijn dicht of verzenden niet, maar dat is voor haar niet problematisch. ‘Ik heb zelfs het gevoel dat mensen in deze periode graag artiesten willen steunen. Ze willen graag iets kopen.’

 

Tekst: Fien Engelen, foto bovenaan: ©Danny Van der Elst, cartoons: ©Floor Denil, foto Floor Denil: ©Thomas Legrève