27/04/2020,

Leestip: deze 10 klassiekers kan je nu gratis lezen

Slaat de verveling toe in deze tijden van corona? Tijdens het schooljaar geen tijd gehad om dikke boeken te lezen? Antwoord je op beide vragen ja? Dan is nu hét geschikte moment om alle klassiekers te lezen waar je nooit de kans toe had. Vele worden nu gratis als e-boek aangeboden. Enkele van deze boeken komen ook voor in de lijst van de belangrijkste boeken uit de wereldliteratuur.

De belangrijkste boeken uit de wereldliteratuur of Verdensbiblioteket is een Noorse lijst die opgesteld is in 2002 door een honderdtal auteurs uit verschillende landen. Elke auteur moest de tien boeken doorgeven die volgens hem in de lijst horen. Op basis van de antwoorden is er een lijst van honderd boeken opgesteld.

 

1. The Iliad – Homerus

Voor de ervaren lezer met een heel goede kennis van het Engels.


The Iliad, Keir Hardie (CC BY-NC-SA 2.0)

The Iliad of De Ilias in het Nederlands is zonder twijfel het oudste boek uit deze lijst, want Homerus leefde van ongeveer 800 v.C. tot 750 v.C. Dit Griekse epos of verhalend gedicht was eerst een mondeling verhaal en werd pas later neergeschreven. Bepaalde elementen van dit boek komen je zeker bekend voor, want het vertelt het verhaal van de Griek Achilles en de Trojaanse Oorlog.

 

2. De Decamerone – Giovanni Boccaccio

Voor de lezer die zich niet stoort aan een oudere vorm van het Nederlands en zich graag even in Italië waant.


De Decamerone, Sailko (CC BY-SA 4.0)

De Decamerone is een verhalenbundel uit de 14de eeuw. Omdat het zo oud is, is het niet uitzonderlijk dat je woorden tegenkomt als ‘mensch’ in plaats van mens of ‘wien’ in plaats van wie. In deze coronatijden zijn de verhalen heel toepasselijk, want ze worden verteld door mensen die veertien dagen in een buitenverblijf zitten in het Italiaanse Firenze, uit schrik voor de pest. Zouden ze in de 14de eeuw ook al wc-papier gehamsterd hebben?

 

3. Avonturen van Don Quichot – Miguel de Cervantes Saavedra

Voor de lezer die van verschillende genres houdt en liever in het Nederlands leest. 


Avonturen van Don Quichot, publiek domein

De honderd boeken van de Verdensbiblioteket hebben geen rangorde gekregen, maar toch liet de organisatie weten dat het verhaal van Don Quichot de meeste stemmen had. Het boek gaat over de avonturen van Alonso Quijano die na het lezen van ridderromans gek wordt en op pad vertrekt. Don Quichot is al vaak herschreven, gebruikt voor verfilmingen en komt zelfs voor in de strip Asterix in Hispania van Asterix en Obelix. Ook het album De straatridder van Suske en Wiske is op dit verhaal gebaseerd. Wie heeft nu geen zin om dit bekende werk te lezen?

 

4. Pride and Prejudice – Jane Austen

Voor de hopeloze romanticus die graag in het Engels leest.


Pride and Prejudice, publiek domein

Dit is er eentje voor de echte romanticus. De haat-liefdeverhouding tussen het hoofdpersonage Elizabeth Bennet en Mr. Darcy laat je zonder twijfel wegdromen uit jouw quarantaine. Het boek is al meerdere malen verfilmd en ook de bekende film Bridget Jones Diary is gebaseerd op dit verhaal. Nu heb je eindelijk de kans om deze klassieker eens te lezen, want zoals men vaak zegt, is het boek beter dan de film.

Bekijk hier wat geschiedenisstudente Kaat vindt van Pride and Prejudice.

 

5. Wuthering Heights – Emily Brontë

Voor de lezer die van gevaarlijke liefdes houdt.


Wuthering Heights, Drümmkopf (CC BY 2.0)

Je families in gevaar brengen door je liefde voor elkaar. Dit is wat Heathcliff en Catherine Earnshaw meemaken in het enige boek van Emily Brontë. Emily is naast Charlotte en Anne één van de Brontë-zusjes, drie zussen die wereldberoemde schrijfsters werden. Kate Bush haalde haar inspiratie voor haar nummer Wuthering Heights uit deze roman.

 

6. Great Expectations – Charles Dickens

Voor wie het beste werk van Dickens in het Engels wil lezen.


Great Expectations, Liampye (CC BY-NC-ND 2.0)

Hoewel dit boek in het begin niet aan great expectations voldeed en eerder saai werd gevonden, wordt deze roman nu dankzij zijn diepgang en literair oogpunt gezien als één van Dickens beste werken. Dit driedelige boek leidt je door het leven van Pip, een wees met grote dromen. Het boek is al talloze keren verfilmd.

 

7. War and Peace – Leo Tolstoy

Voor de lezer die een beetje geschiedenis wil opsnuiven in het Engels.  


War and Peace, Sarah Elizabeth Altendorf (CC BY-NC 2.0)

Je krijgt nu de kans om niet één, maar wel twee boeken van de bekende Tolstoy te lezen. Het eerste boek is War and Peace. In War and Peace of Oorlog en vrede in het Nederlands, vertellen vijf families over de oorlog tussen Rusland en Frankrijk in de tijden van Napoleon. Tolstoy wou geen typische roman schrijven, maar ook geen geschiedenisboek. Met War and Peace bewandelde hij een gulden middenweg. Ook dit boek is meerdere malen verfilmd.

 

8. Anna Karenina – Leo Tolstoy

Voor wie de wereldberoemde schrijver Tolstoy in het Nederlands wil lezen. 


Anna Karenina, Publiek domein

Anna Karenina, het tweede grootste verhaal van Tolstoy is een alternatief liefdesverhaal dat uit acht delen bestaat. In vergelijking met War and Peace, schreef Leo Tolstroy Anna Karenina wél bewust als roman. Hij vertelt over Anna’s liefde voor graaf Vronski. Al is dit niet gemakkelijk als je al getrouwd bent. Een bewegende trein leidt je door het boek. Laat dit boek dus niet aan je voorbij gaan en stap nu lekker op.

 

9. The Adventures of Huckleberry Finn – Mark Twain

Voor de avonturier die verschillende Amerikaanse dialecten verstaat. 


The adventures of Huckleberry Finn, Publiek domein

Dit boek is het vervolg op The Adventures of Tom Sawyer en ook dit boek kan je gratis lezen in het Engels en het Nederlands. Het verhaal wordt niet zoals het vorige boek verteld door Tom Sawyer, maar door Huckleberry Finn, de beste vriend van Sawyer. Naast de levendige beschrijvingen van plaatsen, mensen en omschrijvingen, is het de eerste Amerikaanse roman die in het dialect is geschreven.

Bekijk hier wat 21bis-redacteur Simon vindt van auteur Mark Twain.

 

10. Ulysses – James Joyce

Voor de doorzetters onder ons.


Ulysses, shawncalhoun (CC BY-NC 2.0)

Ook al is dit boek één van de meest bestudeerde boeken is in de
literatuurwetenschap, slagen weinig mensen er in hem helemaal uit te lezen. Daarom
biedt de quarantaine je tijd om de challenge aan te gaan. Het boek vertelt het verhaal
van één dag van drie mensen in Dublin. Joyce versiert zijn teksten met vele stijlen,
referenties, woordspelingen en thema’s wat het boek interessanter en leuker
maakt.

 

In de lijst van Bol.com kan je natuurlijk ook nog andere boeken vinden die niet tot de wereldliteratuur behoren, maar toch het lezen waard zijn. Zoals Alice in Wonderland van Lewis Carroll, Around the World in 80 Days van Jules Verne of Les Miserables van Victor Hugo.

Via deze link kan je alle boeken vinden.

Als je geen e-reader hebt, moet je wel nog even een app installeren om de epub-bestanden te kunnen openen. Bijvoorbeeld Freda voor laptops of eBoox voor smartphones.

Tekst: Sarah Moens & Anke De Vries, foto bovenaan: Free-Photos via Pixabay, foto’s: Keir Hardie (CC BY-NC-SA 2.0), Sailko (CC BY-SA 4.0), Drümmkopf (CC BY 2.0), Liampye (CC BY-NC-ND 2.0), Sarah Elizabeth Altendorf (CC BY-NC 2.0), shawncalhoun (CC BY-NC 2.0), video’s: Kaat Reynders, Simon Dupont