14/04/2020

Podcast: Niet op kot door corona – ‘Ik lig al dagen wakker van de huurprijs’

Door de coronacrisis kunnen veel studenten momenteel niet op kot studeren, maar zitten ze thuis “in hun kot”. De huurkosten van de koten blijven wel nog doorlopen wat veel studenten en gezinnen in financieel moeilijke situaties brengt.

In Amerika hebben universiteiten alvast beslist om de huur van studentenhuizen deels te laten vallen of de betaling uit te stellen. In België besloot de KU Leuven dat de studenten die van hen een kot huren in april maar de helft van de huur moeten betalen. De KU Leuven vraagt ook aan privé-eigenaars van koten om hetzelfde te doen. Maar wat vinden die kotbazen daarvan? Wij spraken drie studenten die momenteel niet op kot zitten, maar wel blijven doorbetalen, en een kotbaas die het niet haalbaar vindt om een deel van de huur zomaar kwijt te schelden.

Anke Verschueren (25) huurt momenteel een kot in Antwerpen aan de Singel. Omdat ze 25 is, betaalt ze haar kot zelf, maar omdat ze nu geen inkomsten heeft door de coronamaatregelen is dit erg moeilijk. Ze hoopt snel te horen van haar kotbaas en hoopt op een vermindering van haar huurkosten, of toch een uitstel van de betaling.

Ook Esmée Beurze (21) moest haar kot verlaten aan de andere kant van de oceaan. Zij was op uitwisseling aan de Plymouth University England. Haar kot heeft ze in alle haast moeten achterlaten omdat ze anders voor een lange tijd niet terug naar België kon. Ze is van plan de kosten van haar kot op het einde van haar semester niet te betalen en hoopt dat ze rekening houden met de hele situatie. ‘Het is allemaal een beetje onduidelijk.’

Jens Pauwels (21) zit op kot in Hasselt. Zijn kot wordt verhuurd door TopKot. Ook zij hebben net als de KU Leuven besloten rekening te houden met corona. Ze gaan voor de maand maart geen vaste kosten aanrekenen. ‘Het is ook maar logisch, want ik verbruik niks.’

Johan Buttaye is kotbaas in Leuven en vindt het niet haalbaar om een deel van de huur zomaar kwijt te schelden. Hij wil dat de overheid eerst ingrijpt met een tegemoetkoming om het ook voor de privé-eigenaars van koten makkelijker te maken. ‘Wij krijgen tot nu toe niks. Wij zitten ook met hoge kosten die we elke maand moeten betalen.’

Luister hier naar hun verhaal:

Tekst, podcast en foto: ©Kim Achtergaele , muziek: I Am OK – Vishmak, royalty free youtube