07/04/2020

Wat te doen tijdens lockdown: 6 films of series over virussen

Films over virussen zijn terug populair. Dit komt uiteraard door het coronavirus. Nu we allemaal veel tijd hebben vanwege de lockdown vinden mensen dit onderwerp zeer boeiend. Onze 21bis-redacteur Louka ging op zoek naar de zes beste films/series. Piet Sonck, filmkenner en docent video aan hogeschool Thomas More Mechelen, geeft zijn mening.

1. Contagion: de topper van de lijst

Dit is misschien wel de bekendste film van allemaal. Contagion is een Amerikaanse thriller uit 2011 van Steven Soderbergh. Het gaat over een dodelijk virus dat uitbreekt en in geen tijd dood en vernieling in de hele wereld zaait. De film is zeer realistisch en professoren vergaderen over hoe ze het virus moeten aanpakken. ‘Contagion heeft het genre van de virusfilms leven ingeblazen. De film is ook heel vergelijkbaar met wat er bij ons gebeurt. Want waarom is de ene persoon immuun en de andere niet? De film is zeer realistisch’, zegt Piet Sonck.

 

2. Outbreak: wetenschapper die niet gehoord wordt

Outbreak is een film van de Duitse regisseur Wolfgang Petersen uit 1995. Een dodelijk virus, verwant aan ebola, wordt onbedoeld overgedragen, in de lucht, van Afrika naar de Verenigde Staten. Een wetenschapper probeert het virus tegen te gaan, maar wordt door grotere machten gesaboteerd.

 

3. World War Z: duurste zombiefilm ooit

Grote fan van zombiefilms? Dan is deze zeker iets voor jou. World War Z is een horror-actiefilm van de Zwitserse regisseur Marc Foster uit 2013. De film is gebaseerd op het boek van de Amerikaanse auteur Marx Brooks. In de media zijn rampverhalen te horen over een uitbraak van hondsdolheid en vervolgens veranderen mensen in zombies. Met een budget van 175 miljoen euro is World War Z de duurste zombiefilm ooit. ‘De film heeft een heel leuke insteek. Hij lijkt op de andere films, alleen veranderen de besmette mensen in zombies. Brad Pitt speelt de hoofdrol en dat is voor veel mensen een pluspunt’, verklaart Piet Sonck.

 

4. The Omega Man:

De laatste overlevende van een wereldwijde epidemie moet vechten tegen gemuteerde wezens. De film is gebaseerd op het boek I Am Legend van de Amerikaanse schrijver Richard Matheson . The Omega Men is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 1971 van de Russische-Amerikaanse regisseur Boris Sagal. ‘Er zijn vier films gebaseerd op het boek. De bekendste bij de jeugd is I Am Legend met Will Smith in de hoofdrol. The Omega Man was niet de eerste film in de reeks. De eerste film is The Last Man On Earth uit 1964′, zegt Piet Sonck.

 

5. 12 Monkeys: maatschappij staat op zijn kop

12 Monkeys is een sciencefictionfilm uit 1995. Deze film van de Amerikaanse Terry Gilliam gaat over een dodelijk virus, waardoor de mens gedwongen wordt onder de grond te leven. Tegen 2035 heeft maar 1 procent van de mensheid het virus overleefd. Een sociopaat wordt teruggestuurd in de tijd om het virus te onderzoeken, want ze weten dat een leger van apen de oorzaak was van het virus. De film is gebaseerd op de kortfilm La jetée van Chris Marker. De kortfilm duurt 28 minuten en bestaat vooral uit zwart-wit foto’s. ‘Voor dat soort films heb ik de cinema ontdekt” lacht Piet Sonck. “Er is een serie gemaakt van de film en die loopt op Fox. Zombiefilms hebben altijd een element van suspension of disbelief. Dat betekent dat de kijker weet dat het niet echt is, maar hij accepteert het wel als echt om mee te gaan in het verhaal’, verklaart Piet Sonck.

 

6. Cordon: de bestseller van België

Cordon is een Vlaamse dramareeks die in 2014 werd uitgezonden op VTM geschreven door Carl Joost. Er wordt een patiënt vastgesteld met een dodelijk virus, daarom zetten ze heel het dorp in quarantaine om verdere besmetting te vermijden. Het eerste seizoen haalde 855.000 kijkcijfers. Je kan de volledige reeks bekijken op VTM GO.Containment is de Amerikaanse remake. De serie is gebaseerd op Cordon, maar telt slechts één seizoen’, zegt Piet Sonck.

 

Tekst: Louka Van Aelst, foto: VTM