29/05/2020,

Daten in lockdown: hoe doe je dat?

Daten: een fenomeen dat door velen als stresserend en moeilijk wordt ervaren. En dan spreken we over vóór de coronacrisis. Waar keren we naartoe, nu fysieke contacten strikt verboden worden?

 

1. Tinder

Tinder is al jaren de bekendste datingapp op de markt. Bijna iedereen rondom je heeft op een bepaald moment al wel eens naar links en rechts geswipet, of het ten minste overwogen. De app is ideaal om snel met mensen uit je buurt in contact te komen en als het klikt ontmoet je ze misschien wel. 

Maar hoe gaat het er op Tinder aan toe nu we allemaal in ons kot moeten blijven? Waarschuwingen zoals ‘was je handen, draag handgel bij je, raak je gezicht niet aan en houd afstand in het openbaar’. Tinder is duidelijk: sociaal contact is een no-go. Ook werd de functie Paspoort, waarmee je mensen van over de hele wereld kan swipen, sinds de crisis gratis aangeboden aan alle gebruikers. Extra veel swipen dus.

Tinder geeft trouwens aan dat mensen nu langere conversaties houden dan voorheen de pandemie.

 

2. Dare to Date

Speeddaten is op zichzelf al een bijzondere ervaring: gebaseerd op een kort gesprek beslissen of je iemand al dan niet leuk genoeg vindt om terug te zien. Nog specialer wordt het wanneer je dit online probeert. 

Datingwebsite Dare To Date organiseert nu zulke online speeddates. Jamie Bals, studente Toerisme aan Thomas More zag de advertentie op Facebook en besloot het een keer te proberen. ‘Normaal kostte zo’n date 8 euro, dat zou ik er eerlijk gezegd zelf niet aan gegeven hebben’, geeft Jamie toe. ‘Maar omdat dat zo last minute was, en omdat ze denk ik nog volk zochten, had ik een kortingscode gezien waarmee je 5 euro korting kreeg. Dus ik moest zelf nog maar 3 euro betalen. Dat vond ik wel de moeite.

Ze legt uit hoe zo’n speeddate eraan toe ging:

 

 

3. Komen Daten

Wie in Antwerpen woont kent wellicht café Tram 3 al, waar barvrouw Lizzie Goedemé al sinds maart 2019 maandelijks matchmaker speelt. Ze organiseert dan een diner waar singles van alle leeftijden aan kunnen plaatsnemen. Met cocktails in de hand leer je elkaar op een spontane manier kennen en dat allemaal voor maar 30 euro.

Met de sluiting van de horeca moest Lizzie Tram 3 jammer genoeg ook sluiten, maar ze bleef niet bij de pakken zitten. Als alternatief besloot ze online een soortgelijk concept te organiseren: Blind Gebeld, waarbij cupido Lizzie om de twee weken een Blind Call Night organiseert. Bovendien fungeert de Facebookgroep als een soort Tinder-profiel: je post daarin een paar foto’s van jezelf met een kort, persoonlijk gedichtje erbij.

Toegegeven: zoals de naam van het café misschien al doet vermoeden, vind je in deze groep voornamelijk dertigplussers (op tram 3 zitten betekent in het Antwerps dialect dat je in de dertig bent, op tram 4 in de veertig, …, red.). Maar Lizzie maakt plaats voor alle leeftijden, dus misschien kan dat snel veranderen als meerdere studenten zich voor de groep inschrijven.

 

Tekst: Imani Van der Beeken, foto bovenaan: CC by cottonbro (Pexels)