29/05/2020

(Her)bestemming Berlijn: van bekend café naar eerlijke koffiebar ‘The Barn’

CHARLOTTENBURG-ZUID  – Tripje Berlijn en nood aan een pauze? Dan moét je de Kurfürstendamm in de wijk Charlottenburg wel bezoeken, met onder andere het bekende Bikini Haus. Minder bekend maar minstens evenwaardig is The Barn met zijn eerlijke koffie.

De Kurfürstendamm was hét centrum van Berlijn tijdens de Koude Oorlog. De straat was de thuis van vele winkels en cafés, maar die raakten doorheen de tijd in verval. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 begon de opwaardering van de straat, met als uitkomst een verzameling van hippe plekjes om even te ontspannen.

The Barn
In 1839 vestigde Kleines café zich op de Kurfürstendamm. Vijf jaar later veranderde het in Café des Westens en werd het een ontmoetingsplek voor Berlijnse schrijvers en kunstenaars. In 1932 opende het Kranzler Café, maar het sloot al snel weer na zware bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kranzler Café heropende in 1951 en tijdens de Koude Oorlog vormde het hét symbool van West-Berlijn.

Ondertussen is het gebouw het adres voor koffiehuis The Barn, een hippe ontmoetingsplek gefocust op duurzaamheid en kwaliteit. Meer over The Barn en zijn geschiedenis kan je hier bekijken:

 

Manager Dominik Mixa is erg tevreden over de weg die hij met The Barn al heeft afgelegd. Je kan hem er bijna dagelijks vinden. ‘Wanneer je hier ‘s ochtends binnenkomt, schijnt de zon door de ramen naar binnen. Het is een hele fijne plek om te werken’, getuigt hij. ‘Vooral met onze kwaliteitsvolle producten. Het is voor mij echt een passie om daarmee te werken en bij onze klanten een lach op het gezicht te toveren.’

Manager Dominik Mixa © Anke De Vries

Bikini Haus: van louche winkeltjes naar pop-upstores

Heel bekend onder zowel toeristen als de locals is Bikini Haus. Vroeger een vervallen winkelcentrum met louche winkeltjes en tattooshops, nu een bruisend centrum voor foodies en shopaholics.

Bikini Haus is geen traditioneel winkelcentrum. Het gebouw bestaat alleen uit pop-upwinkels die maximaal een jaar blijven bestaan. Naast de pop-upwinkels vind je er ook een foodmarkt met internationale eetkraampjes. Wanneer je hier iets eet, kan je bovendien ook nog genieten van het uitzicht op de zoo van Berlijn.

 

Nog meer Charlottenburg

Wil je graag meer zien van de wijk Charlottenburg? Hier vind je een tour met verschillende interessante adresjes die je moet gezien hebben tijdens je trip naar Berlijn.

 

Pas op: hou er rekening mee dat er door de coronacrisis aanpassingen kunnen zijn in de openings- en wachttijden.

 

Tekst: Anke De Vries en Imani Van der Beeken
Foto’s: © Anke De Vries en Imani Van der Beeken