08/05/2020

Recensie – Netflix lost met eerste Belgische reeks ‘Into the Night’ alle verwachtingen in

Met ‘Into The Night’ brengt Netflix zijn eerste Belgische Original op de markt. Loonde het lange wachten hierop de moeite? De dramareeks neemt je mee doorheen een verhaal vol spanning en emoties. 

Netflixabonnees hebben er lang op moeten wachten: de eerste Belgische Netflix Original ooit. Al moeten patriotten toch enige voorzichtigheid hanteren wanneer ze het hebben over een Belgische serie. Want wanneer je naar de cast kijkt, valt het op dat die toch redelijk internationaal is. Een bewuste keuze? Misschien wel.
Weinig locaties

Het verhaal speelt zich namelijk af in een even internationale context. Een groep passagiers van een vlucht naar Moskou moet ontsnappen van de opkomende zon. Dat zou zomaar even de baseline van de nieuwe serie kunnen zijn. Zo eenvoudig is het namelijk ook: de zon verwoest alles wat het op haar pad tegenkomt. Daarom vliegt de piloot samen met zijn passagiers non-stop de nacht tegemoet op zoek naar een oplossing.

De spanning bouwt zich geleidelijk aan op. Alles begint op Brussels Airport, een van de weinige momenten dat het verhaal zich op de begane grond afspeelt. Het overgrote merendeel van de tijd bevinden de passagiers zich namelijk in het vliegtuig. Toch stoort dat niet. Zo goed als alle ruimtes van het vliegtuig worden namelijk benut om scènes op te nemen wat voor een grote veelzijdigheid zorgt. Zo waan je je als kijker niet enkel in de passagiersruimte, maar ook in de cockpit, het bagageruim, de technische ruimte en het luik van het landingsgestel. Dat gebeurt allemaal in volle vlucht.

Onrealistische techniek

Als je de serie zou bekijken door het oog van een piloot zijn er wel een aantal technische aspecten die hoe dan ook geen steek houden. Zo maakt het vliegtuig tot tweemaal toe een noodlanding die in het echte leven catastrofaal zou aflopen. Zoals je al raadt, verloopt dit in de serie uiteraard vlekkeloos. Daarnaast verliest het toestel op grote hoogte een van haar kleine raampjes, waardoor zowat alles uit het vliegtuig naar buiten wordt gezogen. Dat klopt met de werkelijkheid: een fit in de romp van een vliegtuig loopt rampzalig af. Al was het in echt maar zo simpel als op televisie. Een van de passagiers slaagt er namelijk simpelweg in het gat te dichten met een plakkaat.

Naast het wegvluchten van de zon bevat de reeks nog een tweede verhalend luik. Elke aflevering draait om een passagier wiens verhaal de kijker onverbiddelijk te weten komt. Zo wordt het al snel duidelijk dat elke passagier ergens een donkere kant of verleden in zich heeft schuilen. Zo is de mysterieuze Ayaz Kobanbay een omstreden pooier en diamantensmokkelaar, al blijkt hij lang niet de enige met een duister verleden aan boord te zijn. Toch blijken – zoals ook 21bis-reporter Mira Van Lierop in haar Engelstalige recensie aangeeft – een heel aantal passagiers over waardige leiderscapaciteiten te beschikken. Ondanks de subtiliteit van dit tweede luik is het samenlopen van de twee verhaallijnen toch verbazend goed gelukt.

Bingewatching-worthy

De werkelijk onophoudende spanning die je ervaart tijdens het kijken is grotendeels te wijten aan de continue mogelijkheid dat de passagiers niet op tijd zouden wegraken van de verwoestende zon. Kunnen ze ontsnappen? Of zijn ze gedoemd te sterven? Er is maar één manier om daar achter te komen. Het zorgt ervoor dat je de serie in één ruk wil verslinden. Doordat ze maar zes afleveringen rijk is, is de kans groot dat je dat ook effectief doet.

Bekijk hier de officiële trailer van ‘Into the Night’, te zien vanaf 1 mei op Netflix.

Tekst: Arnaud De Martelaere
Foto: ©Netflix