30/05/2020

Ongeval of ziek op reis: dit moet je weten voor vertrek

Een ongeval is zo gebeurd. Ook op reis. ‘Mij overkomt het niet’, denken de meeste mensen. Maar wat moet je doen als je toch in het ziekenhuis belandt tijdens jouw reis? 

Fran (22) uit Leuven reisde in 2017 tien dagen rond in Montenegro. Samen met vier vriendinnen zou ze op zoek gaan naar de meest idyllische plekjes van het Oost-Europese land. De trip bevatte alle ingrediënten voor een perfecte vakantie, maar eindigde toch in mineur.
Annelies (24) uit Sint-Gillis-Waas trok twee jaar geleden samen met haar vriend rond in Bolivia en Peru. Om hun laatste dagen wat op te vullen, besloten ze om de ‘Death Road‘ af te fietsen. ‘Ik snap niet dat wij daar niets over opzochten of niet langer stilstonden bij de naam van deze weg’, vertelt Annelies. ‘Ik weet dat toeristen dit gaan doen, maar doe het niet. Ik hou mijn hart vast’.

https://youtube.com/watch?v=lClUeyEF_iY%3Ffbclid%3DIwAR2Q05JXxYen9ltr906RvIjhWcaruwIxTmouuD69YZuSU1r98gC9GPc9wOA

Alarmcentrale Mutas: ‘de gezondheidsstructuuren behoren tot de cultuur van een land’

Blijf je in Europa? Heb je dan wel je Europese ziekteverzekeringskaart ingepakt en weet je wanneer je Mutas kan bellen in noodgevallen?

‘Mutas is een intermutualistisch project en organiseert dienstverlening in opdracht van verschillende mutualiteiten zowel in het binnen- als buitenland’, legt Lies Durnez, operations manager bij Mutas, uit. ‘Leden van mutualiteiten kunnen Mutas bellen voor medische bijstand binnen Europa.’

Tekst & Beeld: © Isabelle Spapé en Kaat Lansbergen