25/05/2020

Sexting past binnen de normale seksuele ontwikkeling, coronatijden of niet

Sinds de start van de lockdown zitten heel wat jongeren alleen in hun kot. Ook afspreken met hun vriend of vriendin is al weken beperkt tot af en toe een wandeling, mét afstand. Hun seksuele en fysieke contact werd teruggebracht tot een absoluut minimum of zelfs tot helemaal niets. Het uitwisselen van seksueel getinte berichten ofwel sexting (sex + texting) is daarom meer dan ooit een oplossing voor jongeren.

Julia Day, beleidsmedewerker bij Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, vreest ondanks de situatie niet meteen een gevaar. In haar job houdt Julia Day zich specifiek bezig met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daar kan ook sexting onder vallen, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn, legt ze uit.

‘Sexting is dus normaal en wij zullen nooit zeggen dat je het niet mag doen. En als het toch misloopt, is het nooit jouw fout’, benadrukt Julia Day. Sexting blijft dus niet altijd zo onschuldig, maar of deze lockdown daar een invloed op heeft, is ook voor Day onduidelijk.

 

Onduidelijke cijfers

De politie en Childfocus, de stichting voor seksueel uitgebuite kinderen, hebben volgens Julia Day een beter zicht op de situatie. Daarom plannen ze aan het einde van de maand mei een overleg met de verschillende organisaties. Zo ontstaat er meer duidelijkheid over het aantal problematische sexting-gevallen, specifiek in deze periode. Daarnaast kan onderzoek bij jongeren voor meer duiding zorgen, maar ook daar duiken enkele beperkingen op.

Wat Julia Day wel opvalt, is dat er sinds vorige maand een sterke toename is van het aantal kliks op de site van Sensoa. Jongeren gaan online meer op zoek naar informatie over seksualiteit en ook het aantal vragen die Sensoa daar binnenkrijgen stijgt. Daarom zet het expertisecentrum haar website extra in de kijker op sociale media. Jongeren kunnen er de informatie halen waarnaar ze op zoek zijn in deze periode.

Jongeren aan het woord

Voor de meerderheid van de jongeren is sexting een kans ©Jasmien Geivers

Naast de expertise van Julia Day gingen we online ook op zoek naar jullie mening. Onze polls op het Instagramaccount van 21bis en verschillende Facebookgroepen werden veelvuldig ingevuld. Daarin stemden jongeren op de vraag of ze sexting in lockdown nu eerder een kans dan wel een gevaar vinden. Bijna 70 procent koos voor een kans. We laten enkele jongeren aan het woord.

De ideeën en ervaringen rond sexting blijven dus verdeeld. Toch zien de meeste jongeren het als een kans in deze coronatijden. Hoe dan ook blijven ze voorzichtig en rekenen ze op wederzijds vertrouwen, maar daar horen ook de nodige voorzorgen bij.

Tekst, foto’s, videoreportage, audioreportage: ©Jasmien Geivers