29/05/2020,

Uitvaartassistent Rik (23) bang om ouderen te besmetten met corona: ‘De gevolgen voor die generatie gaan verder dan bij ons’


Rik Vastenavont uit Edegem is 23 jaar oud en uitvaartassistent. Dat houdt in dat hij onder andere uitvaartceremonies begeleidt en de overledenen een waardig afscheid biedt. Maar ook administratief moet er aan veel gedacht worden. ‘Op kantoor help ik mee met het administratieve gedeelte: het ontwerpen van de grafstenen, het bestellen van de bloemen en de benodigdheden, foto’s bewerken, plannen van het personeel, de lijkwagens wassen. Elk klein detail moet in orde zijn.’

 

Hoe komt een 23-jarige dan in die sector terecht? ‘Mijn eerste vakantiejob was bij een begrafenisonderneming toen ik een jaar of 15-16 was. Toen mocht ik ongeveer een keer in de maand komen helpen. Een paar jaar later kreeg ik een berichtje van een ander interimkantoor voor een bedrijf in Deurne, waar ik nu dus nog altijd vast werk: Peeraer-Dexters. Die zochten ook studenten, dus ik dacht waarom niet. En zo, omdat ik niet wist wat ik wou doen later, ben ik er als het ware ingerold en heb ik daar de kans gekregen om te mogen starten.’

Uiteraard kan je met zo’n jobkeuze op gemengde reacties rekenen. ‘Aan de ene kant denken mensen dat dat een beetje luguber is, maar aan de andere kant klinken mensen wel oprecht geïnteresseerd. Dat denk ik toch’, lacht Rik. Ook zijn collega Tom Geukens (32) kreeg veel vragen over zijn keuze. ‘Mijn ouders bijvoorbeeld waren een beetje gechoqueerd dat ik in deze sector terecht kwam. Ze wilden weten waarom ik dit wou doen en vroegen zich af of ik dan de lichamen van overledenen moest wassen (wat niet zo is, red). Dat zijn vragen die mensen zoals wij, die in de uitvaartsector werken, bijna standaard krijgen.’

 

Maar wat met corona?

Net zoals overal kampt de uitvaartsector nu ook met aanpassingen tegen de coronacrisis. ‘Er is nu een restrictie van 15 personen. Toch een groot verschil tegenover ervoor, met een gemiddelde van 100 personen. Maar het is iets dat heel snel went’, geeft Rik toe. Ook op bureau worden maatregelen genomen. ‘Iedereen ontsmet zijn handen als hij ‘s ochtends binnenkomt en we nemen ook meer afstand. Voor corona zaten we allemaal samen op één verdiep en nu zitten we meer verspreid.’

 

Lees verder na de video

Bang voor het virus is Rik niet meer. ‘Ik ben blij dat ik nog kan gaan werken. Ik heb twee weken in quarantaine gezeten nadat ik in contact was gekomen met nabestaanden die besmet waren en dat wordt vrij snel eentonig en saai. Ik ben niet echt meer bang om in contact te komen met besmette personen. Ik ben eerder bang om op mijn beurt misschien oudere mensen te gaan besmetten. De gevolgen voor die generatie gaan verder dan bij ons.’

 

Livestreams to the rescue

De maatregelen beginnen stilaan wat meer te versoepelen, maar toch kunnen heel veel mensen door de restrictie (die ondertussen is opgetrokken naar 30 personen) geen afscheid nemen van hun dierbaren. Daar vond Rik samen met zijn jeugdvriend Wilmer Desloovere (22) een oplossing voor. Met uitvaartfilm.be bieden ze livestreams aan voor de mensen thuis. Die krijgen dan een persoonlijke link naar een pagina waarop ze de hele ceremonie live kunnen meevolgen. Die wordt ook opgenomen, waardoor je hem later op CD of USB kan herbekijken.

Wilmer ziet alvast een toekomst in het livestreamen. ‘Ik merk dat, nu mensen deze mogelijkheid leren kennen, ze het ook fijn vinden om achteraf nog beelden te hebben van de begrafenis, als herinnering. Ik denk dat de vraag naar een livestream van een begrafenis dus na corona nog zal blijven’, vertelde hij onlangs in een artikel van HLN. Rik heeft daar zijn bedenkingen bij. ‘De livestreams gaan sowieso minder gevraagd worden. Eventueel nog voor mensen in het buitenland, die er niet kunnen bijzijn, of mensen die in het ziekenhuis liggen. Maar voor de rest ben ik er vrij zeker van dat we na corona het product gaan moeten herbekijken om het op een andere manier te gaan aanbieden. Misschien dat we meer focus kunnen leggen op uitvaart filmen.’

 

Tekst: Imani Van der Beeken, foto bovenaan: CC by Mayron Oliveira (Unsplash)