20/06/2020

Cultuur snuiven vanuit je kot op het International Documentary Filmfestival Amsterdam

De cultuursector moet een aantal flinke klappen opvangen. Gelukkig vindt het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA), zoals altijd, in november gewoon fysiek plaats. Tot die tijd biedt het grootste filmfestival ter wereld met 800 online docu’s en films, waarvan ruim de helft gratis te bekijken is, een corona-proof alternatief om u tegen te zeggen. Bijvoorbeeld Fat front, een documentaire over body-positivity (zie teaserbeeld) . Lees hier alles wat je over IDFA moet weten.

Het begon allemaal in 1988. De allereerste editie van IDFA was een kleinschalig festival om internationale documentaires op de kaart te zetten. Dat is in de loop der jaren uitgegroeid tot een gigantisch elfdaags festival waar vorig jaar bijna 300.000 bezoekers van over de hele wereld op afkwamen. Nergens vind je zo’n groot aanbod van zowel nationale als internationale kwaliteitsdocumentaires.

 

Het aanbod

IDFA focust zich voornamelijk op creatieve documentaires: cinematografisch vormgegeven docu’s die een maatschappelijk relevante boodschap uitdragen. Een bezoek aan het festival brengt je daarom in alle uithoeken van de wereld en in alle lagen van de samenleving. IDFA poogt documentaires te tonen die nieuwe inzichten bieden. Diversiteit in elke zin van het woord staat hoog in het vaandel en echte eyeopeners zijn deel van het programma. IDFA wil aanzetten tot nadenken.

https://www.instagram.com/p/CBdUuw3FzCp/

 

IDFA DocLab

IDFA gaat verder dan alleen traditionele docu’s tonen. We leven in een meer en meer gedigitaliseerde wereld en IDFA gaat met de tijd mee. Sinds 2007 staat ook het IDFA DocLab op het programma; een gigantisch platform voor interactieve projecten en vertelkunst. Denk aan webdocs, apps, virtual reality, multimedia-journalistiek, installaties en live performances. Tijdens IDFA worden de beste interactieve documentaires getoond. Een internationale jury reikt elk jaar de IDFA DocLab Award for Digital Storytelling en de IDFA DocLab Immersive Non-Fiction Award uit.

 

DocLab Academy

Naast IDFA DocLab is er ook de DocLab Academy. Er zijn verschillende lesprogramma voor aanstormend talent die focussen op de vele nieuwe vertelvormen die de digitalisering heeft meegebracht. Een jaar lang word je ondergedompeld in de wereld van documentaire storytelling en interactieve media in. Voor meer informatie kun je doclab@idfa.nl mailen.

 

Aanraders 

Fat Front

Fat Front volgt een aantal dikke,  trotse Scandinavische vrouwen. Ze zijn allemaal betrokken bij de fat-activism-beweging en strijden voor body-positivity en inclusiviteit. Want iedereen is mooi zoals hij of zij is. De vrouwen zijn allemaal bezig om hun boodschap met zoveel mogelijk vrouwen te delen. Velen van hen worstelden vanaf jongs af aan al met overgewicht. Nu zien ze zichzelf als mooie, krachtige vrouwen.

Het haar van Ahmed

Een ontroerende korte film over een Syrisch jongetje dat zijn weg probeert te vinden in het oer-Hollandse Purmerend. Hij leert de taal leren en probeert vriendjes te maken. Maar hij is ook bezig met een ander, persoonlijker doel. Lees hier een interview met de regisseur van de documentaire.

143 Sahara Street

143 rue du désert is een zeer integere film over een sterke maar eenzame oude vrouw die woont in een klein huisje midden in de uitgestrekte Sahara in Algerije. Regisseur Hassen Ferhani heeft zich voor deze film verdekt opgesteld in een hoekje van het winkeltje van Malika. Rustig filmt hij haar in haar dagelijkse leven. Dit geeft een erg eerlijk kijkje in Malika’s wereld die ver afstaat van ons drukke bestaan.

La bonita

Wie mooi wil zijn moet pijn leiden. Maar hoeveel pijn? Deze korte studentenfilm uit Cuba werpt een keiharde blik in de vaak pijnlijke cosmetische behandelingen die vrouwen ondergaan. Want zij moet er alles aan doen om aantrekkelijk te blijven, terwijl de man als jager wordt geschetst. De vrouw is zijn prooi. Geen vierkante centimeter van het vrouwenlichaam weet de dans te ontspringen.

You Laugh But it’s True

De periode van Apartheid heeft diepe sporen achtergelaten in Zuid-Afrika. Nog steeds zijn oude patronen dagelijkse realiteit. Zeker in de kunst- en cultuursector. De jonge Trevor Noah komt uit een gemengd gezin en is stand-up comedian. In zijn shows komt de geschiedenis van zijn land en zijn jeugd veel aan bod.

 

IDFA vindt van 18 tot 29 november plaats in Amsterdam, Nederland. Klik hier voor meer informatie en tickets

 

Tekst: Nora van der Schoor
Foto: © IDFA