20/06/2020,

Hoera! Heropening van de horeca. Maar wat met het studentenleven?

Na maanden zijn sinds 8 juni cafés en restaurants weer open voor het publiek. Weliswaar met een beperkte bezetting, maar de horeca draait weer. Of toch niet helemaal?

Sinds enkele weken kunnen mensen opnieuw uitkijken naar een etentje of genieten van een frisse pint op het terras van hun favoriete café. De horeca is terug vertrokken denk je dan, maar niets is minder waar. Naast de verlaagde tafelbezetting en het verplichte sluitingsuur van 1 uur ‘s nachts, wat resulteert in verlaagde inkomsten, mogen we niet vergeten dat de voorbije 3 maanden voor de meeste horecazaken geen lachertje waren. Het zal nog even duren vooraleer de verloren inkomsten van de afgelopen periode weer gerecupereerd zijn.

Het uitgaansleven blijft stilliggen
En wat met festivals, fuifzalen en discotheken? De festivalkalender van deze zomer kan al enkele weken de vuilbak in. Op het echte uitgaansleven zal ook nog minstens tot september gewacht moeten worden. Ondertussen blijven deze soort horecazaken wel verlies draaien, wat het herstel na de heropening niet makkelijker maakt.

Peter De Winter (30), zaakvoerder van onder andere danscafé Maxim’o en fuifzaal Rumba in Leuven, blikt in deze video terug op de voorbije maanden en kijkt uit naar het komende najaar.

Danscafé Maxim’o opent onder de strikte maatregelen opnieuw de deuren. © Maxim Gabriels

Wat met het studentenleven?
Met het stilvallen van de horeca lag uiteraard ook het uitgaansleven van studenten volledig stil. Sinds de heropening van de cafés kan je op plekken zoals de Oude Markt in Leuven wel enkele studenten spotten, maar met de lopende examenperiode blijven de meeste studenten voorlopig nog even in hun kot.

‘Ik kan me geen wereld voorstellen waarin studenten
niet de mogelijkheid hebben om uit te kunnen gaan’

Vooral voor volgend academiejaar zal de evolutie van COVID-19 tijdens de komende zomermaanden bepalen of het studentenleven op een normale manier zal kunnen starten. Eerst en vooral voor het al dan niet volgen van lessen in aula’s maar uiteraard ook voor die eerste zorgeloze weken waarin studenten tot in de vroege uren van het nachtleven kunnen genieten. ‘Ik kan me geen wereld voorstellen waarin studenten tijdens de beste tijd van hun leven niet de mogelijkheid hebben om uit te kunnen gaan’, vertelt Peter, ‘Ik denk dan ook niet dat dit tegen te houden is, het sociale uitgaansleven hoort nu eenmaal bij het studentenleven en dat gaat ook niet zomaar veranderen.’

De terrassen op de Oude Markt in Leuven lopen stilaan terug vol. © Maxim Gabriels

We blijven nog even in spanning afwachten hoe het studentenleven er volgend jaar zal uitzien, maar voorlopig kan je toch al genieten van een terrasje met vrienden en familie.

Tekst, reportage en foto’s: ©Maxim Gabriels