14/06/2020,

Hoe lang moeten we onze favoriete televisieprogramma’s nog missen?

Zowel in het binnen- als buitenland staan heel wat tv- en filmproducties on hold ten gevolge van het coronavirus. Zo werd de langverwachte reünie van de populaire reeks Friends uitgesteld en moesten ook de Vlaamse zenders hun programmatie aanpassen.

via GIPHY

Volgens cijfers van het Centrum voor Informatie over de Media, steeg het aantal kijkers voor Het Journaal van 19u met 37,59 procent tussen de week dat de lockdown werd meegedeeld en de week ervoor. Voor Het Nieuws van 19u was er een stijging van 14,69 procent. Nu iedereen de voorbije maanden in zijn kot moest blijven, werd er massaal meer naar televisie gekeken. En niet enkel naar nieuwsprogramma’s. 

Thuis en Familie zetten de eerste stappen
De eerste programma’s die van ons scherm verdwenen, waren de populaire soaps Thuis en Familie. Voor velen is hun soap hét tv-moment van de avond en is de jaarlijkse seizoensfinale de kers op de taart. Wat normaal een spannende ontknoping zou worden in juni, werd voor beide soaps een vervroegd einde op 24 april. 

via GIPHY

Sara Vercauteren, Woordvoerder-Directeur Communicatie bij DPG Media, en Olivier Goris, netwerkmanager bij VRT, vertellen ons meer. ‘Het werd duidelijk dat verschillende televisieproducties niet meer konden verder gaan, zo ook Thuis en Familie. We wilden de ideeën over onze dagelijkse fictiereeks graag afstemmen op elkaar, aangezien beide producties enkele maanden op voorhand werken’, laat Olivier Goris weten. 

Doordat er niet langer kon gedraaid worden, slinkte de voorsprong die de producties gemaakt hadden. VRT en VTM besloten daarom samen om de reeksen pas na de zomer terug te brengen. ‘Met deze beslissing gunnen we de makers de tijd om opnieuw wat voorsprong op te bouwen en om uit te zoeken hoe opnames in de meest veilige omstandigheden kunnen gebeuren’, vertelt Goris. 

Ook Sara Vercauteren laat weten dat het al vrij snel duidelijk werd dat zo’n grote productie met veel cast en crew op dat moment niet veilig kon blijven draaien. ‘Zeker als het gaat over koppels of over liefdesscènes. Het werd snel duidelijk dat we niet meer konden opnemen, of dat we op dat moment nog niet wisten hoe we het zouden aanpakken.’

https://www.facebook.com/vtm.familie/photos/a.10150328390152491/10158115903497491/?type=3&theater
https://www.facebook.com/thuisopeen/photos/a.10150198147174616/10160697917219616/?type=3&theater

Beide producties zochten zo snel mogelijk naar oplossingen om de opnames te kunnen hervatten. Volgens Vercauteren waren er al snel verschillende denkpistes om bij Familie zo snel mogelijk de draad terug op te pikken. ‘Bij het opnemen van scènes waar je dicht bij elkaar moet zijn, dachten we snel om te werken met speciale lenzen. Die lenzen zorgen ervoor dat het op televisie lijkt alsof je dicht bij elkaar staat, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo. Met het filmen vanuit een andere hoek kan je het ook doen lijken alsof de acteurs dichter bij elkaar staan.’

‘We hebben dat nog nooit gehad dat een dagelijkse soap vroegtijdig van antenne wordt gehaald. Dat is super impactvol, maar we leren wel bij ten opzichte van een x-aantal weken geleden toen de coronacrisis pas begon.’ – Sara Vercauteren

Ook bij de productie van Thuis werd gekeken hoe er zo snel mogelijk terug aan het werk kon worden gegaan. Op 8 mei werd er een proefdraaidag georganiseerd, waarop de crew en cast uittestten of ze op een veilige manier de opnames konden hervatten. ‘Die proefdag was enorm leerrijk’, zegt Olivier Goris. Om de veiligheid voor iedereen te garanderen, hebben de studio en alle ruimtes daarrond natuurlijk een serieuze corona-make-over gekregen.’

https://www.instagram.com/p/B_7fvjhFYTF/

‘Via pijlen op de grond staat aangegeven in welke richting medewerkers door het gebouw en de studio moeten wandelen, zodat iedereen op elk moment de afstandsregel van 1,5 meter kan respecteren. Daarnaast zijn alle ruimtes uitgerust met de nodige zeep en ontsmettingsgels, en wordt het maximum aantal toegelaten personen vermeld. Waar 1,5 meter afstand onmogelijk is, zoals bij de cameramannen en in de regiekamer, staan plexischermen om de medewerkers toch van de nodige bescherming te voorzien. Ook droeg iedereen tijdens de testopnames mondmaskers. En de make-up-artiesten van Thuis zijn vanaf nu uitgerust met een gezichtsmasker in combinatie met een chirurgisch mondmasker’, legt Olivier Goris uit. 

De netmanager bij VRT benadrukt ook het belang van al deze maatregelen. ‘We vinden het als openbare omroep belangrijk om hierin het voortouw te nemen, want het is belangrijk dat we als hele sector hierin van elkaar kunnen leren.’ De resultaten en inzichten van deze proefdag werden later ook met de Vlaamse productiesector gedeeld. 

Maar goed nieuws voor alle fans van deze soaps, Zowel de opnames van Thuis als van Familie zijn inmiddels hervat met de nodige maatregelen. De crew van Familie pikte de draad op 2 juni weer op en de productie van Thuis op 8 juni. 

https://www.instagram.com/p/CA8BLEAnDfx/
https://www.instagram.com/p/CAxJwHlFoP1/

De opnames van beide programma’s zijn dan wel weer van start gegaan, maar op nieuwe afleveringen is het wachten tot na de zomer. Nog even geduld dus.

via GIPHY

VTM: je beleeft het in je kot
Niet enkel de productie van Familie lag stil. Ook tal van andere producties werden tijdelijk opgeschort. Zo kon in Mijn Keuken Mijn Restaurant, waarin tien hobbykokduo’s bij elkaar gaan dineren in het bijzijn van een tweekoppige jury, niet worden overgegaan tot de restaurantfase, omdat de horeca moest sluiten. En ook het nieuwe showprogramma The Masked Singer, dat normaal in het voorjaar van 2020 op antenne ging, moest eraan geloven door het grote aantal cast- en crewleden. 

‘Maar niet alles ligt stil’, laat Sara Vercauteren weten. ‘De opnames van onder andere De Zomer Van met Eric Goens en Boer zkt. Vrouw – Home Sweet Home zijn volop bezig.’ Dat laatste programma speelt zich voor het eerst terug af in België sinds de terugkeer in 2018, dit door de coronacrisis.

Heel wat geplande programma’s werden dus gedwongen om voor een andere aanpak te kiezen, maar er waren er ook een heel aantal dat het roer in het midden van een seizoen moesten omgooien. Zo konden de koppels van Blind Getrouwd niet meer samenkomen voor de reünieaflevering. En ook Het Nieuws moest het aantal gasten in de studio zien te beperken.

‘We hebben de afgelopen maanden ongelofelijk veel bijgeleerd over hoe we toch een programma op antenne krijgen, zonder dat er gasten in de studio zitten’, legt Vercauteren uit. Zo gebeurt een gesprek in Het Nieuws nu vaak via videochat. En ook in Blijf in uw kot!, een programma speciaal gemaakt tijdens de lockdown, werden de gasten opgebeld terwijl de presentatoren, op anderhalve meter afstand, in de studio zaten.

Maar hoe moet het nu verder? Studioshows en fictiereeksen kunnen uiteraard niet al videochattend worden opgenomen. ‘Daarrond zijn ondertussen wel wat denkpistes’, zegt de woordvoerster van DPG Media. ‘Zo kunnen telelenzen ervoor zorgen dat het lijkt alsof je dicht bij elkaar staat, terwijl je in de realiteit op veilige afstand kan blijven.’ Ook worden er denkpistes uitgewerkt waar de acteurs dichter bij elkaar zouden zitten, en wordt er gekeken hoe opnames met publiek, zoals de halve finale en de finale van The Voice Kids, kunnen hervat worden.

Tot slot rijst de vraag of er voldoende programma’s op de plank liggen om een eventuele tweede golf van het coronavirus op te vangen. Volgens Vercauteren zou er geen probleem mogen zijn als er tijdens de zomermaanden voldoende kan worden opgenomen. 

via GIPHY

VRT: in je kot zit je goed
Net als bij VTM, moest VRT niet alleen oplossingen zoeken voor hun populaire soap, maar ook voor andere producties. Opnieuw vertelt Olivier Goris, netwerkmanager van VRT, ons meer.

via GIPHY

Olivier Goris vertelt dat het nieuwe seizoen van de quiz Donderen in Keulen voor het komende najaar jammer genoeg moest worden uitgesteld, omdat de opnames op dit moment echt niet mogelijk zijn. Andere programma’s zoals Iedereen beroemd halen hun opperste creativiteit naar boven met nieuwe rubrieken zoals ‘Woonvlogcentra’, waar ouderen in de Vlaamse woonzorgcentra een vlogcamera in hun handen krijgen. Of ‘LockdownLOL’, waar kinderen elkaar uitdagen met leuke opdrachten om de verveling tegen te gaan tijdens de lockdown. ‘De ploeg van Iedereen beroemd heeft zich van bij het begin van de coronacrisis heel creatief opgesteld. Ze zijn van thuis uit beginnen nadenken over nieuwe rubrieken die wel nog mogelijk waren in deze tijden, met veel nieuwe ideeën en mooie verhalen tot gevolg.’ 

Ook voor het kookprogramma Dagelijkse kost werden er aanpassingen ingevoerd. Jeroen Meus staat alleen in de keuken en er wordt gefilmd met onbemande camera’s. En ook Tom Waes zal opnieuw op ons scherm verschijnen. ‘We zullen wellicht allemaal niet naar het buitenland kunnen reizen de komende maanden, maar Tom maakt van de nood een deugd en zal voor Reizen Waes: Vlaanderen bijzondere plekken in Vlaanderen bezoeken.’ 

https://www.instagram.com/p/B-McwKchQ7o/

De zomer van 2020 stond bij de zender Eén helemaal in het teken van sport. Met een druk programma voor het EK voetbal tot de Tour De France en de Olympische Spelen. Al deze sportevenementen werden uitgesteld en die leegte op het scherm moet natuurlijk opgevuld worden. De zomerprogrammatie zal er anders uitzien dan aanvankelijk gedacht, maar ook hier werd natuurlijk al over nagedacht. Gelukkig kunnen we op Eén vroeger starten met de quiz Switch, die de hele zomer doorloopt. Voor deze quiz zal het decor worden aangepast zodat de kandidaten voldoende afstand kunnen houden’, vertelt de netwerkmanager van Eén. ‘Daarnaast hopen we dat De stoel in een aangepaste vorm kan terugkeren deze zomer.’ 

‘Onvermijdelijk zullen er deze zomer ook herhalingen te zien zijn. We maken hier een selectie voor van programma’s die we de moeite waard vinden om te herbekijken of, wie weet, voor het eerst te ontdekken.’ –  Olivier Goris

Een zomer vol sportprogramma’s zal er voor de Eén-kijker niet inzitten. Maar er zullen genoeg alternatieven op ons scherm verschijnen. Of we de gevolgen van het coronavirus op ons televisiescherm nog lang zullen ondervinden, is volgens Olivier Goris moeilijk in te schatten. ‘Elke week volgen er nieuwe inzichten. In het begin had niemand gedacht dat de situatie zo ernstig zou worden of zo lang zou duren. Maar stilaan wordt duidelijk dat voorzichtigheid geboden is tot er een vaccin gevonden wordt.’ 

Tekst: Dimke Baessens en Matti Van Vaerenbergh, foto bovenaan: van JESHOOTS.com via Pexels