18/06/2020

Topsporters in lockdown (4) – Marathonloper Bashir Abdi (31): ‘De belangrijkste afspraak in 2020 was de Olympische Spelen in Tokio’

Marathonloper Bashir Abdi zat te popelen om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Tokio. Op zijn voorjaarsmarathon in Tokio bewees Abdi dat hij in topvorm is. Met een tijd van 2 uur, 4 minuten en 49 seconden verpulverde hij het Belgisch record en liep hij de tweede snelste tijd in Europa. Momenteel probeert hij zijn niveau op peil te houden zodat hij volgende zomer kan knallen op de Olympische Spelen.

Bashir Abdi zat op 1 maart in Japan om een voorjaarsmarathon te lopen toen hij voor het eerst in contact kwam met het coronavirus. Het land had al maatregelen genomen tegen de verspreiding van het virus. ‘Enkel de topatleten mochten van start gaan’, zegt hij.

Het was voor Abdi een bewuste keuze om naar de Japanse hoofdstad, Tokio te trekken. Hij zag zijn voorjaarsmarathon als een voorbereiding op de Olympische Spelen. ‘Zo kon ik aanvoelen wat mij te wachten zou staan. Dan wist ik hoe het eten zou zijn en hoe de jetlag voelt. Deze informatie nam ik graag mee naar de Spelen, maar dat is nu niet meer aan de orde.’

‘De belangrijkste afspraak in 2020 was de Olympische Spelen in Tokio’, zegt Abdi. Op 7 augustus stond voor hem de marathon op de planning. 

Klaar voor de Spelen

De sfeer van de Olympische Spelen is volgens Abdi overal te bespeuren. ‘Het land was klaar voor de Spelen want je vond overal het logo terug.’ De straten kleuren blauw, geel, zwart, groen en rood. ‘Een deel van de straten zijn geschilderd in de kleuren van de Olympische Spelen. Dat betekent dat die altijd open moet blijven voor de organisatie en de atleten’, legt Abdi uit.

Ook de restaurants zijn klaar om atleten te verwelkomen. ‘De menu’s werden ingeruild voor internationale menu’s in verschillende talen. Wanneer je als buitenlander in een restaurant komt, brengen ze jou meteen een menu met het logo van de Olympische Spelen.’

Een dubbel gevoel

Op 6 maart stond Abdi terug in België. ‘Ik had geluk dat ik op tijd terug was bij mijn familie in Gent. Nadien sloten de grenzen op verschillende plaatsen. Toen ik in Japan was, had ik nooit gedacht dat het virus zich zo snel ging verspreiden.’

Op het moment dat hij terug in het land was, volgden twijfels. ‘Ik heb een dubbel gevoel bij de verschuiving van de Olympische Spelen’, zegt hij. Zijn toptijd van 2 uur, 4 minuten en 49 seconden op zijn voorjaarsmarathon in Tokio gaf Abdi vleugels . ‘Door die wedstrijd kreeg ik een boost om extra hard te werken voor de Spelen.’

De atleten die zich plaatsten, kregen een enquête voorgeschoteld rond het uitstel van de Olympische Spelen van het Internationaal Olympisch Comité.

‘De Spelen zouden oneerlijk zijn’ 

Abdi gaf de voorkeur om de wedstrijd te verplaatsen naar 2021. Hij is bezorgd om de landen die het virus nog niet onder controle hebben. ‘Als de Spelen doorgaan in juli zijn niet alle landen voldoende voorbereid. Omdat niet alle atleten dezelfde kansen krijgen, zouden de Spelen oneerlijk zijn’, legt Abdi uit. ‘Ik hoop dat ik volgend jaar met hetzelfde niveau naar Tokio kan afzakken.’

©NN RUNNING TEAM

Trainen in het onwetende

Abdi heeft geluk dat hij atletiek doet, omdat het toegestaan is om buiten te gaan lopen. ‘Voor de lockdown liep ik vaak alleen omdat er weinig mensen zijn in België die op mijn tempo kunnen meelopen.’ Hij traint graag met een doel in het achterhoofd. Daardoor vraagt hij zich tijdens trainingen af waarvoor hij traint. ‘Ik piek graag op de juiste momenten’, zegt Abdi. 

‘Na een lang gesprek met mijn trainer Gary Lough hebben we besloten om geen intensieve trainingen meer te doen. Ik onderhoud nu enkel mijn conditie.’

Zijn trainer Gary Lough woont in Monaco. Op afstand kan hij Abdi’s trainingen volgen via een app. Al zijn loopdata wordt via zijn horloge doorgestuurd naar Lough. ‘Als ik op hoogtestage ben, ziet hij alles met zijn eigen ogen. Momenteel geeft hij me feedback via de app.’ 

Sport als universele taal 

Abdi heeft zijn eigen vzw, Sportaround, die streeft naar sportmogelijkheden voor kinderen die minder kansen hebben. ‘We merken dat sport kinderen kan verenigen. Het is mooi om te zien hoe kinderen op deze manier plezier kunnen maken’, zegt hij. 

‘De naschoolse bewegingslessen zijn onze populairste activiteiten. We werken samen met verschillende scholen in en rond Gent. Elke school krijgt een dag in de week waarbij wij langskomen. Kinderen kunnen dan een uur langer op school blijven, omdat dat een vertrouwde omgeving is. Alle sporten komen aan bod zodat de kinderen van alles kunnen proeven’, legt Abdi uit. 

Momenteel organiseert de vzw videosessies. ‘De kinderen praten over wat ze dagelijks doen en wat ze missen. Normaal groeten we elkaar en beginnen we meteen aan de activiteit. Als de activiteit gedaan was, stond de volgende groep al klaar. De aanpak is nu anders’, merkt Abdi.

Zorgverleners lopen een marathon

In samenwerking met het Universitair Ziekenhuis Gent richtte hij Fonds Abdi Bashir op. ‘Het is een fonds om zorgverleners te steunen. Met de middelen die we ontvangen door acties en activiteiten kopen we sportmaterialen aan voor hun ontspanningsruimtes’, legt Abdi uit. ‘Zo kunnen ze na hun zware shift ontspannen in het ziekenhuis. 

‘Ik heb het gevoel dat zij een marathon lopen in plaats van een sprint.’ Wie anders dan Bashir Abdi kan zich inbeelden wat een marathon doet met jouw lichaam?

 

Tekst: Anke De Vries en Fien Engelen, foto’s Bashir Abdi: ©NN RUNNING TEAM