24/09/2020

Nieuwe virale hashtag: #GetYourBootyToThePolls

Dat is de nieuwe hashtag die nu de wereld rondgaat. Websites, Instagramposts en duizenden retweets: #GetYourBootyToThePolls is een beweging opgericht door Afrikaans-Amerikaanse strippers uit Atlanta. Hun filmpje verovert aan sneltempo Twitter, net als de boodschap achter het filmpje: ‘ga alsjeblieft stemmen’.

De doelgroep bestaat hierbij vooral uit Afrikaans-Amerikaanse mannen, ze zijn de belangrijkste pionnen in het schaakspel van de Amerikaanse verkiezingen aankomende november. Ze zijn namelijk de groep met een van de laagste opkomsten bij de stembus. Maar liefst 13 procent van de Afrikaans-Amerikaanse mannen komen naar verluid niet in aanmerking om te stemmen vanwege een eerdere veroordeling. In sommige staten is dat zelf 30 procent. Een groot aandeel in die lage opkomst is voter opression. De  strippers uit Atlanta bedachten daarom een campagne om net die doelgroep toch naar de stembus te krijgen.

 

Het probleem van voter oppression

Voter oppression is een strategie die wordt gebruikt om de uitslag van een verkiezing te beïnvloeden door specifieke groepen mensen te ontmoedigen of  zelfs te verhinderen om te gaan stemmen. In de Verenigde Staten is dit vooral gericht op de Afrikaans-Amerikaanse bevolking. Vandaar dan ook de #GetYourBootyToThePolls beweging. Maar dit is lang niet het enige probleem, zo beaamt ook net afgestudeerde politicoloog Wannes Vertraete. ‘Je legt hier de focus op de Afrikaans-Amerikaanse bevolking, maar er zijn andere bevolkingsgroepen die ook zwaar onderdrukt worden, of geheel afwezig zijn bij de verkiezingen. De Aziatische, de Latijns-Amerikaanse bevolking, maar ook de Native Americans zijn hier het slachtoffer van’.

 

Maar daar blijft het niet bij

Hoewel #GetYourBootyToThePolls een zwaar probleem, op een vrij opvallende manier aankaart, blijft het daar niet bij. ‘Ik weet niet of je ooit al van gerrymandered disctricts hebt gehoord?’ vervolgt Wannes. ‘Dat zijn in feite districten waarbij de grenzen zo getekend zijn, dat een van de twee partijen daar wint. Bijvoorbeeld een stad waar ze een stuk platteland aannaaien, zodat de Republikeinen winnen. Zou je het land eerlijk verdelen, zou dit niet meer het geval zijn, en winnen de Democraten misschien de hele staat.’

 

Hoop doet leven

Gelukkig is er ook goed nieuws. Als strippers uit Atlanta het probleem al aankaarten, betekent dit dat de bevolking het probleem begint in te zien en verandering wil. Ook multi-miljardair en ex-democratische verkiezingskandidaat Mike Bloomberg zag dit in. Hij legde maar liefst 16 miljoen dollar neer voor 32.000 ex-gedetineerden, zodat ook zij zouden kunnen gaan stemmen. In de Verenigde Staten is het namelijk zo dat je als ex-gedetineerde (in sommige staten) wel mag stemmen, maar alleen op voorwaarde dat je alle boetes, vergoedingen en restituties die je verschuldig bent aan de overheid betaald. Die bedragen lopen al snel op tot meer dan 1.000 dollar. Hoewel deze donatie van Bloomberg waarschijnlijk een Democratisch tintje heeft, blijft het toch een mooi gebaar.

https://twitter.com/LisaFranceCNN/status/1308761165837864960

Tekst & Foto: © Robbe Debraekeleer